maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsDUURDERE VLUCHTEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

DUURDERE VLUCHTEN

Om de uitstoot van de broeikasgassen onder controle te houden, moeten luchtvaartmaatschappijen vanaf 2024 meer betalen op vluchten die worden uitgevoerd binnen Europa. Dat werd zo voorzien in een voorakkoord tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad van Ministers in Brussel waarbij een aanpassing van het Europese emissiehandelssysteem (EU-ETS) voor de luchtvaart werd geregeld

Voor elke vlucht binnen Europese Unie, inclusief vanaf het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen – moet een luchtvaartmaatschappij over enkele jaren zijn volledige uitstoot afkopen door middel van CO2-rechten.
Doordat de Canarische Eilanden in Europa liggen en dat deze locatie ook nog eens op ruim 3.000 kilometer van de Lage Landen ligt, worden vliegtickets duurder. Deze maatregel ligt op de maag van de Federatie van hotel- en toerismeondernemers van Las Palmas (FEHT). De federatie heeft gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen voor de toeristische sector op de Canarische archipel.

Sociale rechtvaardigheid

In een verklaring hebben de toeristische ondernemers onderstreept dat dit een initiatief is dat begin 2024 in werking treedt en in 2026 van kracht wordt, zeer nadelig zal zijn voor het concurrentievermogen van de toeristische sector ten overstaan van andere zomerse en zonnige vakantiebestemmingen in Europa die in afstand minder ver liggen.

Daarom heeft de FEHT aangedrongen op onderhandelingen om reden van billijkheid en sociale rechtvaardigheid. In principe ondersteunt de toeristische sector de filosofie die van toepassing is op de emissierechten van het broeikasgas, maar dat moet ook corrigerende maatregelen omvatten die een rechtvaardige overgang moet maken in het gebruik van fossiele brandstoffen.

Geen uitzondering

Er zijn twee redenen om deze maatregel aan te vechten. Een, vanwege zijn ultraperifere ligging zijn toeristen verplicht het vliegtuig op te stappen en twee, vanwege het belang van de toeristische sector in zijn economisch model, die een essentiële factor is voor de huidige en toekomstige collectieve welvaart op de Canarische Eilanden.

Jammer dat er gedurende de onderhandelingen geen vrijstelling werd verkregen voor de vluchten tussen het Europese landen en de eilanden.

Weinig of geen alternatieven

Voorstellen en alternatieven die door de Europese onderhandelaars werden aangedragen voor de vrijstelling in de betaling van emissierechten op vluchten waren ondermaats, onvoldoende en onvolledig.

Duurzame brandstoffen in de commerciële luchtvaart zijn niet voldoende voorhanden en is het tegelijkertijd onhaalbaar om daaraan de vrijstelling van emissierechten te koppelen.
Daarom heeft het geen zin om de vrijstelling van vluchten naar de Canarische Eilanden afhankelijk te maken van het gebruik van een product dat wellicht niet of onvoldoende op de markt beschikbaar is. 
Er is slechts één oplossing voor de Canarische Eilanden: een volledige vrijstelling, dixit de woordvoerder van de FEHT.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP