zaterdag, januari 23, 2021
Home Blog Nieuws DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

De duikersvereniging Asociación Mundo del Silencio heeft bij de ingang van de gevaarlijke onderwatergrot in de nabijheid van Palm-Mar, op een diepte van 30 meter, een gedenkteken geplaatst voor de duikers die stierven in deze gevaarlijke omgeving.
Een ijzeren kruis, een meter hoog gelast op een metalen voet van 70 bij 60 centimeter en met een gewicht van 80 kilo, staat sinds 1 januari 2021 aan de ingang van de Cueva de Los Camarones, een van de gevaarlijkste grotten voor duikliefhebbers. Op deze plaats lieten al vier duikers het leven.

De v.z.w. Mundo del Silencio, die zich al decennialang inzet voor de bescherming van het onderwatermilieu was een tijdlang bezig om het oude gedenkteken te verwijderen. Oxidatie, zoutvorming, stroming en getijden hebben het origineel stenen kruis geen goed gedaan. Het werd zowaar opgeslokt in het onderwaterdecor en was aan vervanging toe.

De grot, gelegen op een diepte van 30 meter en ongeveer 700 meter voor de kust van Palm-Mar, in de gemeente Arona, is een gevaarlijke plaats en heeft geen luchtbellen om even te pauzeren. Het echte gevaar zit in het bodemsediment die het zicht urenlang beperkt als er zich een wervelverstoring voordoet net boven het grondoppervlak. Een gigantische modderwolk kan ontstaan door verschrikte vissen of zelfs maar door de zwemvliezen van een duiker.

In 1975 werden de 29-jarige Spaanse en Canarische duikkampioen Juan José Benítez uit Tenerife en de 36-jarige Francoise de Roubaix, een medewerkster van Commandant Cousteau en een bekende Franse muziekcomponist, door de troebelheid van het water gevangengenomen en stierven op deze mooie, maar gevaarlijke duikplaats.

Negen jaar later is Cueva de los Camarones opnieuw het decor van een duikongeval. In 1984 laten twee Duitse duikers er het leven. Henry Sarpentin, 38 jaar, een instructeur bij een duikclub in Playa de Las Americas, en een van zijn leerlingen, Jens Steiner, 17 jaar, werden ook gevangen in de dodelijke kloof toen ze samen met een dozijn andere jongeren deelnamen aan een duik rond de grot.

Na het tweede ongeval werd Los Camarones gerangschikt als de dodelijkste onderwatergrot van Europa. Vandaag de dag is het een van de meest bezochte duikplaatsen op Tenerife. Voor de pandemie daalden elke dag meer dan vijftig duikers af tot aan de ingang van de grot, niet verder, zegt Sergio Hanquet.

Bij de ingang staat een beeld van de Virgen del Carmen, patroonheilige van de zeelieden en vissers, en een dolfijn als eerbetoon aan Jacques Cousteau.
Wie meer wil zien, kan het filmpje HIER bekijken

Dank aan #SergioHanquet voor het beschikbaar stellen van de foto – Gracias a #SergioHanquet que danos permiso para publicar la foto.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

- Reclame -

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -

WEETJES

DRAMA

NAAR BENEDEN

ORKA MORGAN