vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsDROOGTEALARM OP TENERIFE
spot_img

DROOGTEALARM OP TENERIFE

Droogtealarm op Tenerife en op de overige Canarische Eilanden komt meer en meer voor en daar is de klimaatverandering verantwoordelijk voor. Het zal niemand verwonderen dat een warme herfst en dito winter resulteren in een periode waarin bijzonder weinig neerslag is gevallen. Het ontbreken van regen en sneeuw (op grote hoogte) heeft grote gevolgen op het niveau in de waterrreservoirs (balsas) op Tenerife die vooral gebruikt worden voor irrigatie van land- en tuinbouwgrond. Maar ook het drinkwater komt deels uit een reservoir om na zuivering te bedelen in het waterleidingnet.

De eilandregering, het Cabildo de Tenerife, zal op 1 maart 2024 een toestand van waternood afkondigen. Deze beslissing wordt genomen door technische rapporten die wijzen op een extreme en langdurige droogte en een kritiek risico op watertekort in de komende maanden. Hiertoe zal de regeringsfractie een motie indienen die de consensus van de overige partijen vraagt om deze ernstige situatie in zijn geheel aan te pakken.

Presidente Dávila is ervan overtuigd dat het initiatief unaniem zal worden goedgekeurd omdat er belangrijke beslissingen zullen worden genomen om de droogte, die momenteel heerst, aan te pakken. Zij vertrouwt erop dat alle politieke fracties zullen instemmen op het voorstel.

In het voorstel dat op tafel ligt, is gestipuleerd dat de uitbater van het waternetwerk op Tenerife, Balsas de Tenerife (Balten), samen met het departement van Toerisme een campagne moet voeren waarin resident en toerist wordt geduid op het verantwoord gebruik van water.
De motie voor het uitroepen van een noodsituatie van de watervoorraden is gebaseerd op technische informatie die de gevolgen van de warme thermische anomalieën en het tekort aan neerslag in de afgelopen jaren benadrukt.

In de motie staat verder dat de niveau’s in alle geanalyseerde waterreservoirs is afgenomen, met 15 tot 40%, en dat de verdampingssnelheid van het water in de open balsas is toegenomen met 10 tot 25%. Dit is in lijn met de stijging van de gemiddelde luchttemperatuur en de toename van het aantal zonuren en de daaraan gekoppelde thermische straling.

Deze omstandigheden hebben geleid tot een toename van de watertoevoer voor gewassen, waarbij de neerslag met 15 tot 30% is afgenomen. Op 1 februari 2024, wanneer het regenseizoen grotendeels over is, bedraagt het opslagniveau van de Baltenreservoirs 34,6%. Dat niveau is lager dan in dezelfde periode 2023, toen het 52% bedroeg en wat toen al een lagere stand was in vergelijking met de vorige jaren.

Droogtealarm op Tenerife – De technische gegevens wijzen op een kritiek risico van watertekorten in de komende maanden, wat betekent dat het Cabildo onmiddellijk maatregelen moet nemen door middel van een snelle en effectieve procedure.
De huidige omstandigheden betekenen dat de teelt van land- en tuinbouwproducten in gevaar komt als er geen maatregelen worden genomen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img