vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeGeen categorieDRINKBAAR KRAANWATER

DRINKBAAR KRAANWATER

Het kraanwater in Tenerife is sinds mensenheugenis steeds ondrinkbaar geweest. Iedereen holde naar de winkel en kocht er de nodige hoeveelheid water in flessen met een inhoud tot zelfs 8 liter. Er zijn zelfs lokale inwoners die de weg naar de berg kennen en via, via… hun recipiënten gaan vullen in een collector van de waterverdeler: puur water, rechtstreeks én gefilterd uit de berg. Maar dat is natuurlijk illegaal en verboden.

Dat is nu stilletjes aan verleden tijd aan het worden. De levensstijl en vooral de gewoontes van heel veel huisgezinnen is aan het veranderen. Geen flessen water meer maar water uit de kraan in de meeste gemeenten van Tenerife. 

Adeje was de eerste gemeente in Tenerife die drinkbaar verdeelde via het waterleidingnet. Deze realisatie werd mede mogelijk gemaakt door de vele sanitaire controles bij particulieren (21,87%) en openbare instellingen (48,13%) die hebben aangetoond dat het gemeentelijke leidingwater veilig is voor consumptie en geclassificeerd wordt met een hoog kwaliteitslabel dat voldoet aan de Europese richtlijnen.

José María Álvarez Acosta, bevoegd en verantwoordelijk voor deze materie, zei dat het leidingwater voor 99% voldoet aan de consumptiecriteria en dat de kwaliteit omschreven kan worden als ‘zeer goed’. Dit blijkt ook uit laboratoriumonderzoeken die worden uitgevoerd in opdracht van het beheersorgaan Aqualia. Het water wordt periodiek geanalyseerd en gecontroleerd en zal blijven voldoen aan alle wettelijke en sociaal-hygiënische voorschriften. Dit is een absolute prioriteit.

Een andere uitdaging was om elk gemeentelijk laboratorium te certificeren naar Europese richtlijnen om te voldoen in de behandeling, de ontzilting, de distributie en de infrastructuur van kraantjeswater. Het labo controleert het water op een aantal criteria; deze zijn geur, smaak, kleur, troebelheid, geleidbaarheid, pH-waarden, ammonium, coliforme bacteriën, koper, chroom, nikkel, ijzer, lood, chloor en borium.

Hoeveel waterzuiveringsstations er op Tenerife zijn en welke er nog moeten gebouwd en/of uitgebreid moeten worden, kun je HIER lezen.

Een ander opmerkelijk feit is dat in de afgelopen twee jaar, niet één abnormale waarde werd gedetecteerd in de behandeling en de filtratie van het water en dat er daarom mag worden geconcludeerd dat het kraanwater mag geconsumeerd worden.

In overeenstemming met de bepalingen van het gezondheidstoezicht op water voor menselijke consumptie van de Canarische regering en met het Koninklijk Besluit 140/2003, zijn naast chloor ook variabelen als geur, smaak, troebelheid, pH, elektrische geleidbaarheid bij 20 graden Celsius, ammoniak, de aanwezigheid van o.a. bacteriën of lood gemeten.

Door de opwarming van de aarde regent het op de Canarische Eilanden minder dan vroeger en wordt er minder hemelwater opgevangen in de ondergrondse galerijen en daarom wordt er ingezet op ontziltingsinstallaties. 
Momenteel zijn er in het zuiden twee ontziltingsinstallaties, namelijk in La Caleta en in Fonsalía die samen 26.000 kubieke meter water produceren voor consumptie. 
Uit een analyse blijkt dat 65% van de bevolking van Adeje water gebruikt uit de klassieke waterreserves en de ontziltingsinstallaties en 35% enkel uit de bestaande waterreserves. Daarenboven is er een verbeterd netwerk aangelegd om de verdeling van drinkwater te optimaliseren.

Noot: de ontzilting van water garandeert de afwezigheid van elk type virus, inclusief het COVID-19. 
Lees HIER meer over het ontzilten van water op Tenerife.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ANDERE GEWOONTES

ONBEWOOND EILAND

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

EEN WAARSCHUWING

ELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF

WAT DOEN WE MORGEN…?