woensdag, september 29, 2021
spot_img
HomeBlogDRIEKONINGEN OP TENERIFE

DRIEKONINGEN OP TENERIFE

Een feest dat ontstond in de vierde eeuw en oorspronkelijk was bedoeld om de geboorte van de ‘vleesgeworden’ Zoon van God op aarde te herdenken.

Het tafereel van de drie koningen staat beschreven in het Nieuw Testament waarin Koningen uit het oosten een ster volgen naar Bethlehem. Gaspar, Melchior en Balthazar reizen ’s nachts en per kameel naar de plaats van de geboorte om geschenken als goud, wierook en mirre aan de ouders van het pas geboren kindje te kunnen overhandigen.

In Tenerife zijn deze drie koningen de aanleiding om na de kerst- en nieuwjaarsperiode los Reyes Magos, het belangrijkste feest van het jaar voor de kinderen, op de kalender te plaatsen.

Los Reyes is voor de kinderen een beetje vergelijkbaar met het sinterklaasfeest: briefje schrijven, schoentje plaatsen en hopen dat er iets in de plaats komt. Ze leggen geen wortel voor een ezel, maar wel hooi voor de kamelen. Stoute kinderen krijgen ‘zwarte kool’ als straf in plaats van lekkers en zoet.

Deze nationale feestdag wordt ook Epifanía del Señor genoemd en is een nationale feestdag in Spanje. Alle openbare diensten en grote winkels zijn dan gesloten.

Op de vooravond van Driekoningen barst het feest reeds in volle glorie uit haar voegen met de talrijke cavalgatas, optochten en stoeten waarin drie (levende) koningen de kinderharten vervoeren. Eerder kwamen zij reeds per boot, per kameel of per helikopter aan op het eiland, maar in de praalwagens van de talrijke optochten zijn zij op hun mooist.

Deze drie wijze mannen spannen de kroon van alle feesten op het eiland.

De kerstversiering heet nu plots driekoningenversiering en vervolledigt het feestplaatje waar alle kinderen gek van worden. Op de vooravond van 6 januari zetten kinderen hun schoentjes en gaan zij vroeg slapen. Dit is de enige mogelijkheid om de koningen, analoog aan Sinterklaas, de geschenken te laten plaatsen.

Het is stil in huis … zo stil dat kinderen op driekoningendag steevast vroeger wakker worden dan op een gewone doordeweekse schooldag. De traditie wil dat de kinderen dan op zoek gaan naar de geschenken en deze naar de slaapkamer van de ouders brengen. Pas daar kan het pakpapier en andere wikkelingen eraf gehaald worden en krijgen de presentjes kleur. Dit uiteraard onder groot jolijt van de ouders, die hun kroost opgewekt en welgezind de dag zien beginnen.

Op Los Reyes Magos wordt de Roscón de Reyes gegeten; een ronde taart die bezet is met diverse stukjes gekleurd fruit, wat de juwelen van de nobele driekoningenkledij moet symboliseren.

In Spanje werd deze feestdag toegevoegd aan de kalender van de belangrijkste feestdagen sinds 1885. Ook in Mexico, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek, Paraguay, Uruguay, Colombia en Venezuela wordt Los Reyes Magos gevierd, weliswaar opgepoetst met een lokaal cultureel kleurtje.

Wij maken onze kinderen gelukkig met Sinterklaas, in Tenerife scoort de kindervreugde hoge toppen op de dag dat er drie koningen bij de stal in Bethlehem aankwamen.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

REISKOFFER KLAAR

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

ZWEMBADGENOEGENS

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES