Driemaal is scheepsrecht…
Een gedeeltelijke maansverduistering, een meteorenzwerm en een gedeeltelijke zonsverduistering staan op het menu in de augustusmaand van 2017.
Kijkspektakels of gewoon natuurvertoningen, je kiest maar … De gegevens hierbij gelden enkel voor de Canarische Eilanden en in het bijzonder op Tenerife.
Gedeeltelijke maansverduistering
Op 7 augustus 2017 moeten alle neuzen in dezelfde richting staan. De richting is zuidoostelijk, want daar komt de maan op en daaruit gaat men een flinke hap nemen. De gedeeltelijke maansverduistering zal bijzonder goed te zien zijn op Tenerife, vooral omdat er sprake is van een onbewolkte hemel.
De maansverduistering begint reeds om 20.35 uur (CAN) nog voor ze aan de horizon opkomt. Pas na het verschijnen van een volle maan, die ook roodachtig kleurt, kun je de start van de verduistering meemaken vanaf 21.10 uur (CAN). De gedeeltelijke verduistering duurt niet zo lang en het hele circus verdwijnt om 23.51 uur (CAN).
De maan zal zich door de schaduw van de aarde bewegen, zodat er op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een stukje uit de maan is verdwenen. De verduistering heeft een grootte van slechts 0.25 in de kernschaduw. De eclips is gedeeltelijk in de kernschaduw, maar tijdens het maximum is minder dan de helft van de maan volledig verduisterd. De rest van de maan bevindt zich op dat moment in de bijschaduw, en op die plaatsen van het maanoppervlak valt er nog een beetje zonlicht.
Enige spelbreker kan de opkomende calima zijn die de atmosfeer ietwat gaat bezoedelen en aldus de nette zichtbaarheid zal doen afnemen.
Als je het spektakel op een andere locatie dan de Canarische Eilanden wil gadeslaan moet je de tijden met één uur in mindering brengen en hopen op een onbewolkte hemel.
Vallende sterren
De meteorenzwerm van de Perseïden komt opnieuw voorbij. Op Tenerife spreekt men ook over Lágrimas de San Lorenzo. Vanaf 15.00 uur op 12 augustus tot 03.30 uur in de nacht van zondag 13 augustus 2017 zijn er vallende sterren te zien vanaf het moment dat de duisternis is ingevallen. Maar later, op maandag en dinsdag zullen de ‘vallende dinges’ nog best te zien in de uren vóór zonsopkomst, alhoewel de maan een optische spelbreker kan zijn omdat ze nog 70% zichtbaar is.
Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er ieder uur naar schatting ‘slechts’ ongeveer 35 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Dit is nog steeds de moeite van het waarnemen waard. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 44 ‘vallende sterren’ per uur te zien.
De Perseïdenzwerm is de moeder aller meteorenzwermen omdat ze de rijkste is aan stof en gruis en voorkomt in het noordelijk halfrond. Door het feit dat hij zichtbaar is gedurende de zomer is er meer kans dat hij opgemerkt en bewonderd kan worden.
Meteoren worden in de volksmond ook wel ‘vallende sterren’ genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 à 120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, wat we de radiant noemen. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren als door de baansnelheid van de aarde.
Een ideale plaats om deze sterrenregen te bekijken is Tenerife. Bewolking kan zorgen voor het al dan niet slagen van deze kijkmomenten, alhoewel de kans daarop heel klein is.
De waarnemingen geven een absoluut zuiver beeld omdat er op en rond het eiland geen luchtvervuiling aanwezig is, en om te ontsnappen aan de lichtpollutie klim je beter naar hogere regionen. Las Cañadas is dé ideale plaats om ongestoord sterren te kijken. Ook nu zullen velen naar boven rijden op het spectaculair spektakel waar te nemen.
Gedeeltelijke zonsverduistering
De Canarische archipel is met voorsprong de beste Europese locatie om een gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen op 21 augustus 2017.
Daarvoor moeten we best wachten tot net voor zonsondergang want pas om 19.51 uur verschijnt de hap uit de zon. De maximum bedekking is 41,17% en omdat te zien zet je je best op een plaats waar je de zon ziet ondergaan. Om 20.36 uur wordt de maximale bedekking bereikt en zo verdwijnt de zon achter de horizon.
Een zonsverduistering (of zon-eclips) is een astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt. Af en toe schuift de maan voor de zon langs en wordt de heldere zonneschijf gedeeltelijk of uitzonderlijk totaal afgedekt.
WARSCHUWING
Kijk nooit rechtstreeks naar de zon. Dit brengt brandschade op de retina en veroorzaakt onherstelbare schade aan je zicht.
Gebruik een speciaal eclipsbrilletje, zonder kijker. Alleen speciaal voor de zon ontwikkelde brilletjes volstaan!
Projecteer de zon door je kijker op een vel karton/scherm.
Gebruik een speciaal filter of filterfolie voor het objectief van je kijker (de grote lens, niet het oculair waar je je oog achter houdt!).
Een zonnebril is niet voldoende. Enkel een speciale eclipsbril brengt soelaas.
Bedankt voor deze info zeer interessant (y)