zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsDRAMA’S IN CANARISCHE WATEREN
spot_img

DRAMA’S IN CANARISCHE WATEREN

Bootvluchtelingen die aankomen op de Canarische Eilanden zijn een groeiend probleem voor Spanje en de Europese Unie. De afgelopen jaren is er een toename geweest van migranten die de gevaarlijke overtocht maken vanuit Afrika naar de Canarische Eilanden, vaak in gammele bootjes. Zij komen vaak uit landen als Senegal, Mali en Mauritanië en zoeken een beter leven in Europa.

Het probleem van bootvluchtelingen aan boord van gammele bootjes is dat ze vaak in zeer slechte omstandigheden reizen, zonder voldoende voedsel, water, medische zorg en onvoldoende beschermd tegen de natuurelementen. Bovendien zijn de boten vaak overvol en kunnen ze gemakkelijk zinken of kapseizen, waardoor de inzittenden verdrinken. Veel bootvluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar oorlog, geweld, armoede en politieke instabiliteit heersen, en ze zijn vaak gedwongen om te vluchten vanwege de onveilige situatie in hun thuisland. Het probleem wordt nog verergerd door de georganiseerde misdaad die betrokken is bij mensensmokkel, waardoor de bootvluchtelingen vaak worden blootgesteld aan geweld en uitbuiting.

Met duizenden

Ze komen met honderden, wat zeg ik, met duizenden maken ze de oversteek vanaf West-Afrika, zoals Senegal, Guinee, Mali, Mauritanië en Ivoorkust. Deze mensen ondernemen de gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan in de hoop Europa te bereiken en een beter leven te vinden.
Gedurende de eerste acht maanden van 2022 zijn er 10.600 illegale migranten op de Canarische Eilanden aangekomen. Dit is 14,9 procent meer dan dezelfde periode in 2021, aldus de cijfers die door het ministerie van Binnenlandse Zaken werden gepubliceerd.

Waar gebeurd

De bewoners van de bootjes die op drift raken, worden overgeleverd aan de golven en aan de weersomstandigheden. Vaak bidden ze gedurende de overtocht tot ze uitgeput geraken. Dit waargebeurde verhaal speelde zich af in onze achtertuin.
Fofana V. is een 27-jarige Ivoriaanse monteur is de enige overlevende van de 34 mensen die meereizen op een gammel vaartuig dat was opgelapt op een plek aan de kust van de Westelijke Sahara, halverwege Boujdour en El Aaiún. Daar begon de oversteek naar de Canarische Eilanden. 

Vier kleine boten met ongeveer 200 immigranten werden gedurende de oversteek getroffen door heel slecht weer met veel neerslag. Drie van hen werden gered door de Salvamento Marítimo in ruwe zee. Van de vierde werd negen dagen niets vernomen, tot een Japanse bulkcarrier onder Liberiaanse vlag een noodoproep uitzond, 272 kilometer ten zuiden van Gran Canaria. De brugbemanning had een zwarte, half gezonken rubberboot opgemerkt met slechts één levende persoon aan boord.

Motorpanne en lek

Wat is er gebeurd met de inzittenden van de rubberboot? Alleen Fofana V. weet het, maar hij heeft geen zin om het te delen. Zelfs de politie kreeg geen antwoord op de vele vragen. Iedereen die met hem sprak is het erover eens: hij was zwaar getroffen, niet alleen door de gevolgen van uitdroging of door de complicaties van een ernstige beeninfectie, maar door een duidelijk trauma. 

Tweeëndertig mannen en twee vrouwen, waaronder Fofana, deelden die week een acht meter lange zwarte opblaasbare rubberboot, nauwelijks acht meter lang. Tot de motor op de tweede dag van de overtocht begon te sputteren en uiteindelijk stilviel. De ruwe zee met golven van twee tot vier meter zorgde voor water in de boot en een lek in één van de compartimenten zorgde dat de rubberboot minder drijfvermogen had.
De mensen die op de leeglopende drijver zaten zijn in de oceaan gesukkeld, de overige werden verteerd door dorst en begonnen zeewater te drinken. Fofana V. niet.

Bidden helpt veelal niet

Bij een snelheid van vijf knopen (9 km/h) had de rubberboot, zonder onvoorziene gebeurtenissen, in minder dan vierentwintig uur de kust van Fuerteventura moeten bereiken. De weersomstandigheden en natuurelementen zorgden dat de boot in de acht dagen na de motorpanne, meer dan 300 kilometer naar het zuidwesten afdreef. 

Een voor een verloren ze de strijd om te overleven. Autopsies op de geborgen lichamen geven aan dat ze allen tussen de vierde en zesde dag van de overtocht stierven. Drie dagen lang was Fofana de enige overlevende aan boord. Hij onderging en bad tot zijn God, die zijn gebeden heeft verhoord. Enkel de zijne werden verhoord, niet deze van zijn mede-opvarenden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

VREEMDE MAAGD MARIA

TENERIFE EN HET CARNAVAL

STEENMANNETJES VERDWIJNEN

spot_img