vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsDRAMA IN COSTA DEL SILENCIO
spot_img

DRAMA IN COSTA DEL SILENCIO

Drama in Costa del Silencio, daar staat een leefgemeenschap op de rand van een onzekere toekomst. Negentig families, wat neerkomt op 210 mensen inclusief baby’s en kinderen, worden geconfronteerd met de dreiging van uitzetting uit hun appartementen in een gebouw waarin zij, zij het illegaal, onderdak hebben gevonden.

Deze situatie werpt een schrijnend licht op de uitdagingen rond huisvesting en de kwetsbaarheid van bepaalde groepen in de samenleving in het zuiden van Tenerife. Het dreigende ontruimingsbevel, dat onvermijdelijk lijkt, brengt niet alleen de materiële stabiliteit van deze individuen in gevaar, maar ook hun gevoel van veiligheid en gemeenschap.

Op last van de rechtbank

De 90 families bewonen 44 woningen in het gebouw dat is gelegen in de Calle Casna, maar ook duidelijk is te zien als vanaf de Calle Olimpia, de weg van Guargacho naar Costa del Silencio, net vooraleer je de laatste scherpe bocht naar rechts neemt om de Costa binnen te rijden. Daar staat het al decennia te blinken, een bouwskelet waarvan de wooneenheden illegaal bewoonbaar zijn gemaakt en waar mensen wonen. In de voormiddag van 12 maart 2024 worden alle bezetters uitgezet op last van de Rechtbank van Eerste Aanleg nummer 3 van Arona.

Het gemeentebestuur van Arona heeft tegen de klok rond gewerkt om de geplande uitzetting van 90 families die uit 210 personen bestaan te voorkomen, maar tevergeefs. Tot nog toe zijn de pogingen van de lokale overheid om een alternatieve woonruimte voor deze mensen te vinden niet succesvol geweest. Het gerechtelijk bevel heeft geen rekening heeft gehouden met de rapporten inzake de kwetsbaarheid en de veiligheid van deze bewoners te prioriteren.

10 tot 12 uitzettingen per dag

De woordvoerder van de gemeente zegt dat er geen plaats is in hotels, hostels, pensions en herbergen omdat het volop hoogseizoen is. Het toeristische winterseizoen zijn loopt tot eind maart, tot dan zijn alle logiesverstrekkende accommodaties voor 100% bezet.

Een uitzetting is niet ongebruikelijk op Tenerife. In Arona worden er elke dag 10 tot 12 uitzettingen bevolen, maar van een uitdrijving van deze grootorde is eerder uitzonderlijk. Mensen zoeken onderkomen in onafgewerkte of leegstaande panden, in caravanparken, heel veel mensen wonen in hub auto of in grotten of hutjes. De situatie in het zuiden van Tenerife is uit de hand gelopen, vooral in de gemeente Arona.

Oorzakelijk verband

Oorzaak van dit alles is de Woningwet die in 2021 in werking is getreden en die bedoeld was om huurders te beschermen tegen economische problemen die zijn ontstaan na de COVID-19-pandemie. De wet heeft de paniek onder eigenaren veroorzaakt en de meesten van hen hebben woningen van de residentiële markt gehaald en ze naar de vakantiemarkt gebracht. Daar waren ze veilig en haalden ze een groot rendement in de toeristische sector. Met gevolg dat de huurprijzen enorm stegen en er meer en hogere eisen werden gesteld, zoals bewijs van een hoog salaris, geen kinderen toegelaten en borgsommen van drie of vier maanden.

Gebouw wordt gesloopt

De bewoners van het gebouw aan de Calle Chasna hebben ook geklaagd over de onmogelijkheid om zich in te schrijven in het bevolkingsregister, alhoewel dit was voorzien. Met betrekking tot dit aspect besloot de afdeling Bevolkingsregister van de gemeente Arona een week geleden dit proces te blokkeren gezien de onmiddellijke uitzetting van de families uit een gebouw dat gesloopt zal worden en waarvan er 65 personen zijn ingeschreven in het bevolkingsregister. Het drama in Costa del Silencio dreigt daardoor nog te vergroten.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

OVERDAAD SCHAADT

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

HARD ROCK HOTEL

spot_img