dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesDRAKENBLOEDBOOM

DRAKENBLOEDBOOM

Hoe je de boom ook noemt, het exemplaar dat in Icod de los Vinos staat is de grootste en de oudste onder alle ‘drakenbloedbomen’. In de vruchtbare wijngebieden rond Icod de los Viños staat een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden op Tenerife: El Drago de milenario, de beroemdste ‘inwoner’ van het eiland. Geen boom, maar een plant.

De drakenbloedboom of de Dracaena draco is in feite een plant die vrijwel niet meer aangetroffen wordt in het wild. Op zich is het verwonderlijk dat dit superexemplaar in het noorden van Tenerife te vinden is en zo goed gedijt. De 18 meter hoge plant wordt gekarakteriseerd door één of meerdere stammen met een relatief dichte, parapluvormige kroon met dikke bladeren. Het is een langzaam groeiende plant, die amper 1 centimeter per jaar groeit. Omdat de plant een eenzaadlobbige is, heeft deze ‘boom’ geen jaarringen. De leeftijd van de plant kan alleen geschat worden aan de hand van het aantal vertakkingen. Van de planten wordt aangenomen dat ze duizenden jaren oud kunnen worden.

Verschillende toepassingen

De verwijzing naar drakenbloed komt van de Romeinen. Als de bast wordt ingesneden of de bladeren worden gekneusd, scheidt de plant een roodachtig hars uit. Zij geloofden dat dit het bloed was van Europese draken, vandaar de naam drakenbloed.

Op de Canarische eilanden speelde de drakenbloedboom een belangrijke rol in het religieuze leven van de oorspronkelijke bewoners, de Guanches. Ze gebruikten het sap van de boom als helend smeersel en balsemden hun doden ermee. In de Middeleeuwen bracht men het sap in verband met hekserij omdat het, aan de lucht blootgesteld, oranjerood kleurt. Drakenbloed werd nog recentelijk gebruikt voor medicinale en cosmetische doeleinden en verder als kleur- of verfstof. Italiaanse vioolbouwers voegden het toe aan de lak van door hen gebouwde instrumenten.

Geen 1000 jaar, wel 800

Naast zijn religieuze en magische belang is de ‘drakenboom’ ook van wezenlijk belang voor de medische wereld. De drakenbloedboom bevat stoffen, die ingezet kunnen worden in de strijd tegen kanker. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cytostatica tegen leukemie. Met name de icogenine werkt celdodend bij chronisch myeloïde leukemie of CML. Maar ook andere stoffen uit de ‘drakenboom’ worden onderzocht op hun werking tegen kanker. Om deze reden wordt deze plant ook gekweekt.

De oeroude, ‘duizendjarige’ drakenboom is een lelieachtige plant met een geschatte leeftijd van achthonderd jaar, is 18 meter hoog, heeft een doorsnede van 6 meter en meet 20 meter in omtrek. De majestueuze boom staat middenin het Parque del Drago vlakbij het Plaza La Constitución waar ook de parochiekerk San Marcos staatCentraal op dit plein staat een houten kiosk, die dienst doet als plaatselijke bar en waarop soms muziek wordt gespeeld. Vanaf het plein heeft u een goed zicht op de stad Icod de los Vinos en de achterliggende oceaan. Rondom het plein staan karakteristieke Canarische huizen, een reden temeer om naar Icod de los Viños af te zakken.

Leerzame tuin

De boom staat middenin het Parque del Drago. Dit is een grote tuin met een bijzonder leerzaam karakter: inheemse planten- en boomsoorten, cactussen en kruiden werden gecatalogeerd aangelegd. Zo ben je getuige van onder meer een aantal kleine dragos en gewassen die in de Canarische herbotiumclassificatie voorkomt.
Dit moois kun je bezoeken van april tot september van 09.00 tot 20.00 uur en in de wintermaanden van 10.00 tot 18.00 uur. De prijs bedraagt € 5,00 voor volwassenen, € 3,00 voor studenten en gepensioneerden. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen € 2,50. 

Wil je zelf een drakenbloedboom of de Dracaena draco kweken of kopen, klik dan HIER.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

BEPERKTE TOEGANG

PLAYA LAS TERESITAS