maandag, juli 15, 2024
HomeBlogLeven in BalansDOSSIER RACECIRCUIT IN BEWEGING
SEB LEESON LEGAL GROUP

DOSSIER RACECIRCUIT IN BEWEGING

Wie in dit onderwerp is geïnteresseerd kan in een eerder gepubliceerd artikel het ontstuimig verloop van de ontwikkelingen omtrent het racecircuit lezen. De voorgeschiedenis duurde lang en heeft geen vlot verloop gekend. De track die het dossier volgde was bezaaid met putten en bulten. Het is maar pas sedert een jaar dat er terug beweging is in dit ruim vijfentwintig jaar oude dossier. Het vervolg staat hieronder beschreven. 

Het omstreden autocircuit van Tenerife komt dichter bij de uiteindelijke realisatie. We weten dat de regeling omtrent de aanbesteding der werkzaamheden reeds werd uitgevoerd. Dit project, dat 30 jaar geleden werd bedacht, heeft zich met horten en stoten ontwikkeld, met diverse obstakels, zowel administratief en economisch als ecologisch. 

Het begon met de afwijzing van de bevolking die vreesde voor een overexploitatie. Daarnaast was er het milieueffectenrapport dat is achterhaald. In dit verband heeft de overheid een juridisch rapport van november 2022 genegeerd dat adviseert om een nieuwe beoordeling uit te voeren. 

Kritiek

De oorspronkelijke milieueffectenrapport dateert van september 2011. De natuurvereniging Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) had al gewaarschuwd voor het verstrijken van dit noodzakelijke document. Nu is een juridisch rapport opgesteld door de miliebeoordelingscommissie Unidad de Apoyo de la Comisión de Evaluación Ambiental de Tenerife (CEAT) die het het daarmee eens is. De tekst is duidelijk en concludeert dat omwille van rechtszekerheid, rekening houdend met het feit dat er elf jaar zijn verstreken sinds de goedkeuring van het MER,  er een nieuwe beoordeling van het gehele project moet worden uitgevoerd, aangezien de milieubeoordeling in kwestie is verlopen.

Het Circuito de Tenerife beslaat één miljoen vierkante meter en heeft een meerjarige overheidsinvestering van 51 miljoen euro tot 2025. Bovenop dit bedrag komt nog 605.000 euro die de eilandregering moet investeren in reclame en promotie.
ATAN had ook kritiek op het feit dat er overheidsgeld wordt gebruikt omdat er geen enkel bedrijf wil investeren in een ruïneus project. Zij gaan ervan uit dat dit project geen winst kan genereren. De snelheidscircuits op het vasteland zijn allemaal verlieslatend en dat wordt op een eiland niet anders, dixit de vereniging.

Milieubeoordeling uit 2011 

In september 2011 publiceerde het Staatblad/Staatscourant B.O.C. de goedkeuring van de eerste en enige milieueffectverklaring van het circuit. De geldigheid van de verklaring was afhankelijk van 14 voorwaarden. De eerste daarvan hield in dat elke wijziging van het project opnieuw moest worden beoordeeld door de instantie die het had goedgekeurd, namelijk de toenmalige COTMAC (Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias), die afhankelijk is van de regionale regering. 

In het rapport van de milieucommissie wordt weliswaar erkend dat een nieuwe MER noodzakelijk is, maar wordt ook gesteld dat de wijzigingen die in het project zijn aangebracht geen aanzienlijke gevolgen voor het milieu lijken te hebben. De wijzigingen omvatten onder meer de aanleg van een toegang tot het sportcomplex vanuit het noorden en de installatie van verwijderbare tribunes. 

De laatste voorwaarde stipuleerde dat de verklaring zou vervallen als de werkzaamheden niet binnen vijf jaar zouden beginnen. Het Cabildo van Tenerife heeft zich in een verklaring  verdedigd met het argument dat de werkzaamheden binnen deze termijn waren begonnen, maar om redenen die aan het bouwbedrijf zijn toe te schrijven, zijn stilgelegd. 

Bedreigingen

Ondertussen hebben wetenschappers en milieuactivisten al gewaarschuwd voor de mogelijke milieu- en sociale schade die de aanleg van het circuit met zich meebrengt. Zij hebben gewezen op de aanwezigheid van tabaibal-cardonal in het gebied, een inheemse florasoort. Naast de schade aan plantensoorten wordt ook de habitat van sommige vogels bedreigd. Onder hen zijn de bedreigde tagarot haviken, velduilen en kiekendieven, die gestoord worden in hun voedings- en broedgewoonten. 

Niettemin zouden volgens de promotor de werkzaamheden in september kunnen beginnen. Het macroproject is door de eilandregering aangemerkt als een toeristische attractie voor autoliefhebbers over de hele wereld. Opmerkelijk is dat de economische levensvatbaarheid van dit met overheidsgeld gefinancierde initiatief, nog niet openbaar is gemaakt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

TENERIFE IK KOM ERAAN

TENERIFE VOOR KINDEREN

KERST OP TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

BELACHELIJKE NIEUWE LOCATIE

WIJN OP TENERIFE

PALM-MAR GROEIT

SEB LEESON LEGAL GROUP