vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogWeetjesDOLFIJNEN VOORSPELLEN ZWANGERSCHAP
spot_img

DOLFIJNEN VOORSPELLEN ZWANGERSCHAP

De link tussen zwangerschapstesten en dolfijnen lijkt misschien wat ver gezocht maar dat dolfijnen bijzondere dieren zijn kan niet worden ontkend. Aan deze zeezoogdieren worden veelal de meest opmerkelijke eigenschappen toegewezen. Quotes als deze vinden we terug in alle lectuur waarin dolfijnen de hoofdrol spelen: ’s werelds slimste dieren na de mens, boodschappers uit de oceanen, dolfijnenbewustzijn, dieren met een eigen taal en cultuur, hebben een buitenaards vreemdsoortige intelligentie of een psychologisch emotionele band met de mens, zelfbewuste dieren die beschikken over helende krachten.

Dat dergelijke uitspraken niet zomaar aanvaard moeten worden als absolute waarheid staat buiten kijf, maar ook hier ligt de waarheid ergens in het midden. In dit artikel sta ik even stil bij een opzienbarend maar waargebeurd verhaal over echolocatie, een heel geavanceerd sonarsysteem waarmee dolfijnen en andere walvisachtigen zich oriënteren, voedsel herkennen en navigeren. Het kan dolfijnen eveneens precieze informatie leveren over de grondstof van een voorwerp, de inhoud, het formaat en zelfs de driedimensionaliteit ervan.

Zintuigen

Maar er is meer, dolfijnen kunnen door middel van echolocatie in ons lichaam ‘kijken’, een prille zwangerschap detecteren, ja misschien wel onze emoties ‘lezen’. Geen wonder dat rond dit buitengewoon zintuig veel ‘mystiek en magie’ hangt! Het gezichtsvermogen van dolfijnen is heel goed – hun ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen – maar ’s nachts of op grote duistere diepte, wanneer er meer voedsel maar ook meer natuurlijke vijanden zijn, is hun zicht ontoereikend. Om te overleven hebben dolfijnen het vermogen ontwikkeld om in de duisternis te leven.

Communicatie

Geluid beweegt zich viermaal sneller voort in het water dan op het land; in zee is het gehoor dan ook een meer betrouwbaar zintuig dan het zicht. Dolfijnen gebruiken geluid om te communiceren en wonderlijk als ze zijn, hun gehoor is veel meer ontwikkeld dan deze van de mensen. Ze kunnen veel hogere frequenties waarnemen door een gesofisticeerd sonarsysteem: de echolocatie. Het is vergelijkbaar, of zelfs nog beter dan het mechanisme dat door vleermuizen wordt gebruikt om te navigeren, of de ultrasone technologie die door onderzeeërs wordt gebruikt. Wat dolfijnen gebruiken overtreft deze vergelijkingen!

Intellect

Echolocatie bezorgt dolfijnen ontzettend accurate driedimensionale informatie. Tijdens een experiment kon een geblinddoekte dolfijn de bewegingen van een andere dolfijn imiteren. In een andere proefneming werden twee schijfjes van anderhalve mm verborgen uit het zicht. Het enige verschil tussen deze schijfjes was dat het ene gemaakt was uit aluminium en het andere uit koper. De dolfijn kon het verschil aantonen. In andere experimenten konden dolfijnen aangeven of een verborgen blokje gemaakt was uit metaal, hout of plastic, en dit vanop een afstand van 30 meter! Ze konden zelfs het verschil van vorm en grootte te kennen geven.

Klikgeluiden

Onder de indruk? Zet je dan maar schrap voor de volgende scene: vanop een afstand van iets meer dan 9 m werden 2 metalen kokers verborgen. Dolfijnen gaven te kennen dat de ene koker enkele tienden van een mm dikker was!
Echolocatie is voor dolfijnen primordiaal om informatie te krijgen over hun omgeving en over voorwerpen of organismen die daarin voorkomen.
Maar hoe werkt het nu precies? Ze brengen een soort klikgeluid met een frequentie tussen de 8 en 2000 ‘kliks’ per second voort dat aangemaakt wordt ter hoogte van de ‘fonische lippen’ en luchtzakken net onder het blaasgat. Vervolgens kaatsen obstakels in de omgeving hun geluiden terug en de aldus verkregen echo wordt op zijn beurt opgevangen door de onderkaak en via het daar aanwezige vetkanaal naar het middenoor geleid waar gehoorbeentjes aanwezig zijn.

Zwangerschappen

Om het sciencefictiongehalte nog wat aan te dikken nog dit. Dolfijnen kunnen deze sonargeluiden ter hoogte van het voorhoofd bundelen en richten als geluidstralen. Omdat geluid zich door levend weefsel kan voortbewegen, kunnen dolfijnen letterlijk door middel van echolocatie doorheen objecten ‘zien’. Ze kunnen doorheen lichamen kijken, wat ze informatie geeft over de fysieke toestand. Dolfijnen vertonen vaak een buitengewone interesse voor mensen met chirurgische metalen in hun lichaam zoals een pacemaker of protheses. Ze hebben bovendien ook interesse (!) in zwangere vrouwen.

Zo was er in het Amerikaanse Dolphin Research Center een zwangere trainster die met een drachtige dolfijn werkte; de dolfijn zond klikgeluiden in de richting van de schoot van de trainer en daarna zwom de dolfijn met haar buik omhoog zodat de trainer die kon strelen. Minder aandoenlijk maar eerder gênant was dat deze dolfijn hetzelfde deed bij een bezoekster die met de dolfijnen zwom. Deze bezoekster bleek ook zwanger te zijn.

Epiloog

Hollen we voortaan na een romantisch avontuurtje snel naar het dolfinarium om te checken of er een morning-afterpil moet geslikt worden of wordt een zondags bezoekje aan een dolfinarium dé nieuwe manier om aan je partner of familie het vreugdevolle nieuws van gezinsuitbreiding te melden?
Neen, liever niet. Het is beter om deze prachtige, intelligente en misschien wat bovenaards getinte dieren in hun waardigheid te laten in de biotoop waar ze thuishoren, namelijk in de oceanen waar ze ten volle kunnen genieten van hun dolfijnzijn.

Bron: Vincent Serbruyns

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HOE HOOG IS DE TEIDE?

TOERISTISCHE STRATEGIE

spot_img