dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesDOLFIJNEN EN GRIENDEN

DOLFIJNEN EN GRIENDEN

Een kleine kilometer uit de kust doen ze zich tegoed aan een grote school caballas of zijn het sardinas, dat kan ik niet zien. Tientallen dolfijnen en één vinvis kan ik spotten door mijn Kowa, een spotting scope. Een supersterke kijker waarvan de lichtsterkte, de detailweergave en de helderheid zo goed zijn dat ieder detail optimaal in het oog wordt geprojecteerd. Ik kijk mij te pletter naar een schitterend schouwspel, naar een voorstelling hoe dolfijnen en grienden zich gedragen in de oceaan.

De maanden maart tot en met juni staan bekend als de beste maanden om een verscheidenheid aan zeezoogdieren te spotten. Ook de rest van het jaar is de kans op waarnemingen vrij groot. Zo kun je het jaar rond tuimelaars, grienden, vinvissen en soms potvissen spotten wanneer je een boot opstapt die 2 tot 3 uur de oceaan rondvaart om je te laten genieten van al dat moois. 

Voedsel

Ik kijk door mijn kijker. Op zich vallen ze niet op maar de meeuwen verraden hun aanwezigheid. Ze zwermen in grote getale boven het zeeoppervlak en storten zich te pletter op kleine visjes of ze snoepen restantjes naar binnen; niet voor niets worden de gaviotas ook wel eens oceaanratten genoemd. De dolfijnen maken haast, ze springen in het rond, uit en opnieuw in het water, in alle richtingen duiken ze ongedisciplineerd door elkaar. Ze zijn aan het jagen en eten hun buikje vol. Wanneer ze voldaan zijn, vermindert de activiteit en gaan ze zich rustiger gedragen. Plotseling gaan ze allemaal dezelfde richting uit.

De vinvis verdwijnt nu en dan voor langere tijd onder water. Langzaam zwemt hij de dieperik in en zoekt op zijn manier naar voedsel. Hij eet wat hij vinden kan, maar zoekt geen caballas en wanneer hij terug aan het oppervlak verschijnt perst hij de ingehouden lucht in één keer door het ademgat naar buiten, wat resulteert in één grote luchtstroom gemengd met waterdruppels die in de zon weerspiegelen.
Als je lang genoeg naar de oceaan kijkt verraden deze fonteinen ook de aanwezigheid van grienden. Al is de afstand aanzienlijk groot, dat zie je met het blote oog. Dit zoogdierenspektakel zet mij aan om research te doen over deze sympathieke zwemmers.

Sociale dieren

Van de 79 soorten walvisachtigen die er wereldwijd bestaan zwemmen er 19 soorten in Canarische wateren rond. Een aantal soorten is al uitgegroeid tot 250 exemplaren. De grienden, lokaal gekend onder de naam calderón tropical is de soort die het best gedijt in de oceaan rond de Canarische Eilanden.
Rond Tenerife houden deze sociale en bijna humane zoogdieren zich vooral op in het diep tussen het westen van Tenerife en de oostkust van La Gomera. Groeit de familie, dan verruimt ook hun territorium. 

Dolfijnen en grienden worden het hele jaar door gespot, ze verlaten hun biotoop niet. Neen, want hun biotoop ligt in de West-Afrikaanse subtropische regio, van vulkanische oorsprong en met grote dieptes op een boogscheut van de kust. Hun voorkeur om hier te gedijen heeft te maken met drie criteria: de kalme wateren, de temperatuur van het water (minimum 18 tot 20° Celsius) en een gemiddelde duikdiepte van 1.500 meter, zelfs tot maximum 2.400 meter.

Veel soorten

De absolute reden waarom ze hier gedijen is de voedselrijkdom. De wateren zitten boordevol organische materie; plankton, vis, (reuzen)octopussen en pijlinktvissen; de calamares is de favoriete maaltijd van de potvis of Physeter macrocephalus, zoals de wetenschap deze benoemt. 

Maar er is meer te zien dan dolfijnen en grienden, er zitten meer zogende waterbewoners rondom Tenerife. Potvissen, zwarte zwaardwalvissen, bruinvissen, gewone (kleine) dolfijnen, gestreepte dolfijnen, snaveldolfijnen, grijze dolfijnen, tuimelaars en slanke dolfijnen. In uitzonderlijke gevallen kun je ook getuige zijn blauwe walvissen en van zwaardwalvissen of orka’s.

Geraamte van een Balaenoptera borealis of Noorse vinvis aan de kust van Los Silos.
Een overzicht van de zeezoogdieren die in Canarische wateren gedijen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES