You are here:---DOKTER OP TENERIFE

DOKTER OP TENERIFE

Naar Tenerife afreizen is investeren in je gezondheid. Zoals ik reeds eerder schreef in het artikel ‘Beste klimaat ter wereld‘ is recupereren, de batterijen opladen of herstellen op Tenerife een uniek gegeven. Maar ziektekiemen zijn nooit veraf en als een bacterie toeslaat wordt je genoodzaakt om een dokter op te zoeken. Je wordt dan het best geholpen door een arts met kennis en kunde.

Maar hoe doe je dat op 3.000 kilometer van je thuishaven? En wat doe je met de taalbarrière?

Je kunt dan best contact opnemen met de enige Nederlandstalige huisarts op Tenerife, uiteraard in je eigen moedertaal. Dokter Ignace Brouns is een goede en vriendelijke dokter die meestal de juiste diagnose van een ziektebeeld stelt en daardoor voor een snelle genezing zorgt. Hij investeert zijn tijd in een patiënt, hij onderzoekt je grondig en dat zijn precies de criteria die je van een bekwame arts verwacht.

Dokter Ignace Brouns emigreerde in 1996 naar Tenerife waar hij een huisartsenpraktijk opstartte. ‘Werken op de Canarische Eilanden is geen vakantie nemen, wie het hier wil maken moet de handen uit de mouwen steken’, is zijn duidelijk standpunt. ‘Andere streken, andere zeden’ is een understatement die hij als arts heel snel aan de lijve heeft ondervonden toen hij met zijn praktijk in Playa de las Americas begon. ‘Het grote verschil is de concurrentie tussen de artsen onderling en het feit dat de Spaanse mentaliteit er zich niet toe leent om nauw met elkaar samen te werken. Groepspraktijken zijn op Tenerife onbestaande, ook bij de specialisten. Zo moet je bij een acuut probleem niet rekenen op feedback van een collega. Je moet gewoon zelf je plan zien te trekken. Bovendien zijn de medische diensten, zoals de wachtdiensten, in het algemeen niet zo gericht op samenwerking zoals in de Lage Landen en dat maakt de werkdruk er niet lichter op’.

Een artsenpraktijk met een uitgebreid patiëntenbestand is in Tenerife geen evidentie. Spaanse artsen proberen zoveel mogelijk toeristen naar hun praktijk te lokken. Vaak sluiten ze overeenkomsten met de directies van buitenlandse touroperators en betalen ze hen om publiciteit te voeren. In ruil krijgen de hotels per geleverde prestatie een aantal procent van de opbrengsten. ‘Persoonlijk vind ik die werkwijze te gek voor woorden’, zegt Ignace Brouns. ‘Dit maakt het voor ons niet makkelijker’.

Veel Nederlandstaligen, die voor korte of langere tijd op Tenerife verblijven, komen bij deze Vlaamse gemoedelijke man over de vloer. Ook de overwinteraars die te maken krijgen met kwaaltjes die eigen zijn aan hun leeftijd. Een ongelukkige val, een kleine infectie of gewoon wat maagpijn is reeds voldoende om aan te kloppen bij Dr. Brouns. De taalbarrière is dan het laatste waar ze zich zorgen over hoeven te maken. Maar ook Engelsen, Duitsers, Fransen en een hele resem andere nationaliteiten vinden de weg naar zijn praktijk. Opgroeien in een meertalig land zoals België heeft dus ook zijn voordelen.

Jammer genoeg is Dr. Brouns ook afhankelijk van de plaatselijke regels. Eens stuurde hij een man met retrosternale pijnen in allerijl door naar een ziekenhuis en had hij bij de diagnose expliciet vermeld dat de man uiterst snel moest geopereerd worden. Maar omdat de patiënt de ingreep niet cash kon betalen was hij aangewezen op de sociale zekerheid en hebben ze in het ziekenhuis enkel wat bloed geprikt en een elektrocardiogram genomen in plaats van de nodige coronariografie toe te passen.
Wie afhangt van de sociale zekerheid en geen privéverzekering of onvoldoende cash bij zich heeft kan soms weken of maanden wachten op een operatie via het reguliere systeem.

Service is belangrijk voor Ignace Brouns. Hij is het toonvoorbeeld van beschikbaarheid: 24 uur op 24, 7 dagen op 7 staat hij voor zijn patiënten klaar. Niets is hem te veel.
Dit en zijn toewijding, zijn meertaligheid en vooral zijn vakkennis maken van hem een vakantiedokter uit de duizend.

Dr. Ignace Brouns heeft zijn praktijk in Apartamentos Andorra 029 – gelijkvloers in Playa de las Americas. Hij is bereikbaar per telefoon op 922 790 637 en per fax op 922 793 316. Zijn mobieltje draagt het nummer 609 070 005.

 

By |2018-07-24T11:38:49+00:00augustus 1st, 2016|Categories: Blog, Weetjes|Tags: , , , , |2 Comments

About the Author:

Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 Comments

 1. Francisco Gaujac 1 oktober 2018 at 18:25 - Reply

  Helemaal niet akkoord.
  Een eigenwijze man die recht voor de raap zegt , je kan beter terug naar België gaan want hier kennen ze dat niet .
  Ik en verschillende kennissen gaan er nooit meer heen.
  Meer politiek dan medische uitleg.
  Gebruikt apparatuur die in België al meer dan 20 jaar verboden is( kwikkolom)

 2. Lucien Deschietere 22 oktober 2018 at 23:27 - Reply

  Prima geholpen geweest door deze aimabele man. Heeft alles geregeld . Contact opgenomen met ambulance en ziekenhuis. Is zelfs de dag erna op bezoek gekomen in het ziekenhuis.
  Was op dat ogenblik zelfs blij hulp gehad te hebben van een Nederlandssprekend dokter.

Leave A Comment