maandag, oktober 18, 2021
spot_img
HomeBlogDOKTER OP TENERIFE

DOKTER OP TENERIFE

Naar Tenerife afreizen is investeren in je gezondheid. Zoals wij reeds eerder schreven in het artikel BESTE KLIMAAT TER WERELD is recupereren, de batterijen opladen of herstellen op Tenerife een uniek gegeven. Maar ziektekiemen zijn nooit veraf en als een bacterie toeslaat of een ongevalletje loert soms achter de hoek en dan wordt je genoodzaakt om een dokter op te zoeken. Je wordt dan het best geholpen door een arts met kennis en kunde.

Maar hoe doe je dat op 3.000 kilometer van je thuishaven? En wat doe je met de taalbarrière?

Je kunt dan best contact opnemen met de enige Nederlandstalige huisarts op Tenerife, uiteraard in je eigen moedertaal. Dokter Ignace Brouns is een goede en vriendelijke dokter die meestal de juiste diagnose van een ziektebeeld stelt en daardoor voor een snelle genezing zorgt. Hij investeert zijn tijd in een patiënt, hij onderzoekt je grondig en dat zijn precies de criteria die je van een bekwame arts verwacht.

Dokter Ignace Brouns emigreerde in 1996 naar Tenerife waar hij een huisartsenpraktijk opstartte. ‘Werken op de Canarische Eilanden is geen vakantie nemen, wie het hier wil maken moet de handen uit de mouwen steken’, is zijn duidelijk standpunt. ‘Andere streken, andere zeden’ is een understatement die hij als arts heel snel aan de lijve heeft ondervonden toen hij met zijn praktijk in Playa de las Americas begon. ‘Het grote verschil is de concurrentie tussen de artsen onderling en het feit dat de Spaanse mentaliteit er zich niet toe leent om nauw met elkaar samen te werken. Groepspraktijken zijn op Tenerife onbestaande, ook bij de specialisten. Zo moet je bij een acuut probleem niet rekenen op feedback van een collega. Je moet gewoon zelf je plan zien te trekken. Bovendien zijn de medische diensten, zoals de wachtdiensten, in het algemeen niet zo gericht op samenwerking zoals in de Lage Landen en dat maakt de werkdruk er niet lichter op’.

Een artsenpraktijk met een uitgebreid patiëntenbestand is in Tenerife geen evidentie. Spaanse artsen proberen zoveel mogelijk toeristen naar hun praktijk te lokken. Vaak sluiten ze overeenkomsten met de directies van buitenlandse touroperators en betalen ze hen om publiciteit te voeren. In ruil krijgen de hotels per geleverde prestatie een aantal procent van de opbrengsten. ‘Persoonlijk vind ik die werkwijze te gek voor woorden’, zegt Ignace Brouns. ‘Dit maakt het voor ons niet makkelijker’.

Veel Nederlandstaligen, die voor korte of langere tijd op Tenerife verblijven, komen bij deze Vlaamse gemoedelijke man over de vloer. Ook de overwinteraars die te maken krijgen met kwaaltjes die eigen zijn aan hun leeftijd. Een ongelukkige val, een kleine infectie of gewoon wat maagpijn is reeds voldoende om aan te kloppen bij Dr. Brouns. De taalbarrière is dan het laatste waar ze zich zorgen over hoeven te maken. Maar ook Engelsen, Duitsers, Fransen en een hele resem andere nationaliteiten vinden de weg naar zijn praktijk. Opgroeien in een meertalig land zoals België heeft dus ook zijn voordelen.

Jammer genoeg is Dokter Brouns ook afhankelijk van de plaatselijke regels. Eens stuurde hij een man met retrosternale pijnen in allerijl door naar een ziekenhuis en had hij bij de diagnose expliciet vermeld dat de man uiterst snel moest geopereerd worden. Maar omdat de patiënt de ingreep niet cash kon betalen was hij aangewezen op de sociale zekerheid en hebben ze in het ziekenhuis enkel wat bloed geprikt en een elektrocardiogram genomen in plaats van de nodige coronariografie toe te passen.
Wie afhangt van de sociale zekerheid en geen privéverzekering of onvoldoende cash bij zich heeft kan soms weken of maanden wachten op een operatie via het reguliere systeem.

Service is belangrijk voor Ignace Brouns. Hij is het toonvoorbeeld van beschikbaarheid: 24 uur op 24, 7 dagen op 7 staat hij voor zijn patiënten klaar. Niets is hem te veel.
Dit en zijn toewijding, zijn meertaligheid en vooral zijn vakkennis maken van hem een vakantiedokter uit de duizend.

Dr. Ignace Brouns heeft zijn praktijk in Apartamentos Andorra 029 – gelijkvloers in Playa de las Americas. Hij is bereikbaar per telefoon op 922 790 637 en per fax op 922 793 316. Zijn mobieltje draagt het nummer 609 070 005.

 


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

12 REACTIES

 1. Helemaal niet akkoord.
  Een eigenwijze man die recht voor de raap zegt , je kan beter terug naar België gaan want hier kennen ze dat niet .
  Ik en verschillende kennissen gaan er nooit meer heen.
  Meer politiek dan medische uitleg.
  Gebruikt apparatuur die in België al meer dan 20 jaar verboden is( kwikkolom)

 2. Prima geholpen geweest door deze aimabele man. Heeft alles geregeld . Contact opgenomen met ambulance en ziekenhuis. Is zelfs de dag erna op bezoek gekomen in het ziekenhuis.
  Was op dat ogenblik zelfs blij hulp gehad te hebben van een Nederlandssprekend dokter.

 3. Geweldig goed geholpen door Dr Brouns, we konden meteen naar de praktijk komen na de telefonische afspraak. Nam alle tijd voor onderzoek en had belangstelling voor mijn verhaal. Schreef medicijnen voor , gaf goede adviezen voor gebruik en verwees naar een betrouwbare apotheek. Kan hem altijd mobiel bereiken voor advies. Niets dan lof voor deze dokter.

 4. DR Brouns is altijd heel vriendelijk en behulpzaam geweest en goie advies gekregen en neem inderdaad zen tijd voor zen patienten

 5. zo veel lof verdiend Ignace Brouns ook niet , hij is een onbeleelfde man vooral als je bij een andere dokter bent geweest in noodgeval en als je het kenbaar maakt word je van antwoord bediend ga dan terug naar die lul dat is zijn antwoord Heb het aan de lijve zelf meegemaakt was het in Belgie had ik klacht tegen hem ingediend .Ik heb hen weten beginnen in Los Christianos hij woonde dan in Ten Bel ,heeft zelfs veschillende keren bij ons geweest voor mijn moeder ,maar ja hij was nog maar gestart in Teneriife , zo dat moest toch ook van mijn hart .

 6. Vreselijke arts ! Grof en ronduit onbeleefd ! Ik kreeg de kans niet om uit te leggen waar ik voor kwam .
  Hij ratelde maar door hoe slecht het was op Tenerife en begon allemaal gruwelverhalen te vertellen .
  ( waarom blijft hij daar dan ?)
  Toen ik uiteindelijk kon zeggen dat ik voor pijn in de lies kwam onderzocht hij mij door met zijn vuist op mijn rug te slaan! Toen ik begon te roepen dat hij mij pijn deed , kreeg ik te horen dat ik een onbeleefde vrouw was !

  Hij raadde mij aan om zo vlug mogelijk terug te keren naar mijn eigen land en daar een specialist te zoeken want hij kon mij niet helpen , want hij was maar een huisarts .

  Hij vertelde dat hij een kind verloren heeft op Tenerife , doordat daar geen enkel ziekenhuis goed was .
  Een kwade , verbitterde man , die dat flink uitwerkt op zijn patiënten.
  Er zijn wel degelijk goede ziekenhuizen op Tenerife. Ik spreek uit ervaring . Je moet wel weten welke .

  Hij kreeg telefoon van een patiënt terwijl ik daar was . Deze persoon werd zéér onvriendelijk te woord gestaan .
  80 € armer en niet geholpen stonden we even later beduusd buiten .

  Ik heb spijt dat ik inderdaad niet onbeleefd was en zonder betalen buiten ben gelopen !

 7. Uitstekende dokter! Ik had direct een afspraak, ik ben grondig onderzocht geweest en mijn huisarts in België was volledig akkoord met Dr Brouns zijn medisch advies. Als het om je gezondheid gaat moet je niet treuzelen – er is geen betrouwbaardere dokter in Tenerife.

 8. Heel fijn behandeld. Professioneel, duidelijk in zijn uitleg en spreekt met ervaring. Je moet niet verder kijken in Tenerife, er zijn weinig andere betrouwbare doctors.

 9. Zeer behulpzaam en grondig onderzocht en mij de nodige papieren gegeven voor verder onderzoek in de kliniek tijdens het weekend.
  Een pracht mens.
  Dank U.

 10. Ik ben met vakantie in Hotel Tigotan van 16 okt tot 31 okt.
  Ik ben gelaryngectomeerd en spreek met een stemprotese. Kunt u mij informatie geven waar ik mij kan begeven mocht ik problemen krijgen met mijn stemknop. Is er in Hospiten sur Playa de Las Americas een afdeling waar ik eventueel terecht kan om mijn stemknop te laren vervangen. Ik heb altijd een reserve stemknop bij.
  Alvast bedankt
  Marcel Verjans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

VAN KUST TOT KUST

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

VLIEGANGST

TEN BEL VANDAAG

GEMEENTEN EN GEHUCHTEN