dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsDODELIJKE ZWEMPOELEN

DODELIJKE ZWEMPOELEN

Plaatsen waar men kan zwemmen en die op natuurlijke wijze zijn gescheiden van de oceaan door riffen en rotsmassa’s noemt men zeezwembaden. Sommige natuurlijke barrières werden uitgebreid, verstevigd en toegankelijk gemaakt en nog andere werden door mensenhanden in elkaar geknutseld. Zeezwembaden worden in het Spaans Charcos of Picinas naturalesgenoemd.

We gaan er van uit dat zeezwembaden natuurlijk gevormde plassen zijn in kustgebieden waarbij het zeewater door de golfvorming en de natuurlijke stroming van eb en vloed zorgt voor spoeling en verversing van deze lokale zwemplassen.

Ongevallen en incidenten

De verraderlijke mar de fondo waarbij zeven mensen werden meegesleurd, terwijl zij in een natuurlijk zeezwembad in Los Gigantes aan het baden waren, vestigt opnieuw de aandacht op de veiligheid van deze zwemparadijzen. Recent liep een bader in Santiago del Teide een ernstig hoofdletsel op, terwijl zijn zes vrienden verwond werden aan de benen, ontwrichte vingers opliepen en verwond werden aan de borst. Het had erger kunnen zijn.

In de buurt van deze plaats, in de bekende Tancón-grot, zijn in de afgelopen vijf jaar zes mensen om het leven gekomen en er zijn talrijke zwemmers in moeilijkheden geraakt nadat zij ten prooi vielen van de zeedeining die, elke keer opnieuw, zorgt voor een massale aanvoer van kristalhelder water tussen de vulkanische rotsen. Leuk is anders als het pas aangevoerde zeewater terugstroomt naar de oceaan en de aanwezigen in de zwemplas worden meegezogen over de rotsmassa’s heen naar de open oceaan.

Opvallend veel verdrinkingen

Bijna 20% van de dodelijke waterongevallen op de Canarische eilanden hebben zich voorgedaan in een natuurlijk zeezwembad, een zwemplas of in natuurlijke poelen, volgens het  Plataforma 1.500 kilómetros de Costa. Op de archipel zijn er in 2022, tot nog toe reeds 66 doden geregistreerd door verdrinking. In november lieten 16 mensen het leven, de maand waarin het hoogste verdrinkingen plaatvonden.

De vier O’s

Waarom gebeuren er zoveel ernstige ongelukken in natuurlijke zeepoelen en dito plassen op de eilanden?
De reden is steeds te zoeken bij de vier O’s: onvoorzichtigheid, onwetendheid, onverschilligheid en in mindere mate onbekwaamheid. Dit zijn de vier oorzaken die een grote insteek hebben bij verdrinkingen en waterincidenten in het algemeen.
Het grootste gevaar is een ruwe oceaan en een bader die denkt dat hij of zij binnen de omtrek veilig is voor de golven en zeestromingen. Dit is in geen geval juist. Na het golfbadeffect komt er een sterke terugstroom op gang die alles en iedereen op zijn pad meesleurt.

Fatale fout

In het beste geval blijft de bader bij bewustzijn en zal hij in deze extreme situatie proberen, door paniek en overlevingsinstinct, naar de kust te zwemmen.
Hier begaan de meesten een kapitale fout. De tegenstroom – in de volksmond ook onderstroom genoemd – zal de zwemmer verhinderen vooruit te komen en daardoor raakt hij door zijn fysieke reserves heen. Uitgeput en verlies van drijfvermogen zijn de directe oorzaak van de verdrinking.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TERUG NAAR BELGIË

CANARISCHE VECHTSPORT

CANARISCHE BEREIDINGEN