zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesDODELIJKE SELFIES
spot_img

DODELIJKE SELFIES

Iedereen weet dat een selfie een opname is van zichzelf, al dan niet in het bijzijn van andere mensen en door jezelf gemaakt. De foto wordt meestal gemaakt met een smartphone of een webcam en is doorgaans bedoeld om te posten op sociale media. Selfies maken is populair en biedt veel mogelijkheden.

De term werd in 2005 bedacht door fotograaf Jim Krause en is sinds 2012, wereldwijd een echte trend. De populariteit van selfies is mede te danken aan de populariteit van de smartphones, die nu door iedereen worden gebruikt. Een selfie is vlug gemaakt en laat zich makkelijk plaatsen op diverse mediakanalen. Op die manier zet de maker van de foto zichzelf in de picture. 

Selfitis

De mogelijkheid om zichzelf te vereeuwigen op unieke locaties, in gekke situaties en vooral met bekende gezichten zet een mens aan om snel naar de smartphone te grijpen om dit of gene moment vast te leggen. Vooral jongeren laten zich snel verleiden tot het maken van zelfportretten en wat begint als een broodje-aapverhaal kan leiden tot een serieuze aandoening. Selfitis wordt beschreven als het obsessief maken van foto’s van zichzelf. De neiging wordt ziekelijk genoemd vanaf het moment er 6 of meer opnames per dag van zichzelf worden gemaakt.
Wees gerust, selfies maken is niet echt gevaarlijk voor het mentale welzijn maar er kunnen zich wel levensbedreigende situaties voordoen onder bepaalde omstandigheden. 

Onverantwoord gedrag

Ruim veertig mensen per jaar sneuvelen onder het ‘selfiemaken’, veelal in kustgebieden. Dat zijn er meer dan er doden vallen door haaien. Er is dus duidelijk een probleem wanneer men op locatie een selfie wil maken aan de waterkant. 

Deze zomer zijn we meerdere keren getuige geweest van ondoordachte situaties die hebben geleid tot onveiligheid. De kustgebieden op Tenerife zijn veelal vulkanische rotsen in de oceaan en die lenen zich perfect om een selfie te maken. Hoe dichter bij het water, hoe beter, denken velen en dan is er onverwachte grote golf die oorzaak is van paniekerige taferelen. De achtergrond waarop werd gejaagd heeft het plaatje verwaterd. In het beste geval heb je er een nat pak aan overgehouden.

Mooie foto’s hoeven niet altijd selfies te zijn

Je kan perfect selfies blijven maken op voorwaarde dat je jezelf niet in een gevaarlijke situatie brengt. Veel toeristen, maar ook residenten, schatten het gevaar niet of nauwelijks in. Getijden komen en gaan, ook golven in verschillende gedaanten. Rode vlaggen op de stranden zijn veelal aanwijzingen om niet te dicht bij de vloedlijn te komen en kustalarmen die wijzen naar fenómenos costeros moeten gevaarlijke situaties in de kustgebieden aan de kaak stellen. Als je daaraan zwicht om een selfie te maken dan behoor je bij de groep dommeriken. 

Bij het kransje verdrinkingen op de Canarische Eilanden behoren jammerlijk ook mensen die een selfie wilden maken onder gevaarlijke situaties. Zeezwembaden zijn ideale plaatsen om een selfie te maken maar ook de ideale plaatsen om door een vloedgolf te worden meegesleurd.     

De Canarische Eilanden hebben 1.500 kilometer kust en precies daar ontstaat veelal de verleiding om zich roekeloos te gedragenheid. Wil je een selfie nemen in kustgebieden, blijf dan een eindje weg van de waterlijn. Of maak mooie foto’s van de natuurlijke omgeving zonder dat de foto voor driekwart is bedekt met je gezicht. Je kunt ook iemand anders vragen om een mooie foto van jezelf te maken. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img