zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsDIT GELOOF JE NOOIT
spot_img

DIT GELOOF JE NOOIT

Dat er op Tenerife meer honden zijn dan kinderen jonger dan veertien jaar is op zich een opmerkzaam feit. Dat er op Tenerife twee keer zoveel huisdieren zijn als kinderen tussen 0 en 14 jaar is eerder een uitzonderlijk feit, maar dat er drie keer zoveel dierenartsen zijn dan kinderartsen verbaast ons nog het meest.

Honden hebben historisch gezien steeds een belangrijke rol gespeeld in de Canarische cultuur. Ze worden vaak beschouwd als trouwe metgezellen en worden gewaardeerd om hun loyaliteit en beschermende instincten. Het milde klimaat met aangename temperaturen gedurende het hele jaar maakt het op een subtropisch eiland aantrekkelijk om een huisdier te hebben dat ten volle kan genieten van het buitenleven.

141.000 eigenaars

Op Tenerife is er één geregistreerde hond voor elk kind tussen nul en 14 jaar, een trend die in alle 31 gemeenten op het eiland voorkomt en die na de pandemie nog is toegenomen. Op de Canarische Eilanden zijn er 592.322 honden met een microchip, waaronder 101.043 jachthonden en 27.833 honden die afstammen van potentieel gevaarlijke rassen. Op Tenerife zijn er 234.338, waaronder 45.535 jachthonden en 11.986 honden die afstammen van een potentieel gevaarlijk ras. Al de honden op Tenerife hebben samen 141.082 baasjes.

Een hond per twee inwoners

Met dergelijk aantallen huisdieren is het ook niet verwonderlijk dat Canarias meer dierenartsen (588) dan kinderartsen (160) telt. Volgens de Veterinaire College zijn er in de provincie Santa Cruz de Tenerife 296.656 geregistreerde honden en is het niet geweten hoeveel honden er rondlopen zonder registratie. Volgens het College van Veeartsen zijn er meer niet-geregistreerde honden in gebieden met minder bewoners. In de gemeenten Vilaflor, Arico, Arafo, Fasnia, El Rosario, El Tanque en Tegueste is er één hond per twee inwoners, jachthonden niet meegerekend.

Wettelijk kader

Dit fenomeen komt ook tot uiting in een wettelijke kader. In april 2023 stemde het Spaanse Parlement ermee in om een wetsvoorstel in te dienen waarbij dieren niet langer als voorwerpen worden beschouwd maar erkend worden als levende wezens die gevoelend hebben. Desalniettemin blijft Spanje een topland als het gaat om het aantal in de steek gelaten huisdieren.

Hoewel de bevolking toeneemt, staat de wetgeving inzake honden op de Canarische Eilanden nog in de kinderschoenen. Het is wachten geblazen op de goedkeuring van de wet inzake dierenwelzijn en op de wet inzake biodiversiteit, waarin rekening wordt gehouden met het statuut van jachthonden. 

Stiefmoederlijke benadering

Het gemeentebestuur van Santa Cruz beschouwt een huisdier als ‘een levend wezen dat lid is van het gezin’. Daarom moet elk huisdier worden geregistreerd en geïdentificeerd met een chip. Bovendien is deze microchip een fundamenteel instrument om een verantwoorde eigendom aan te moedigen, een strikte gezondheidscontrole te garanderen en mogelijke epidemieën onder de honden- en kattenpopulatie te bewaken en, indien nodig, te beheersen.

Als het dierenwelzijn hoog in het vaandel wordt gehesen, wordt het hoog tijd dat er iets veranderd op locaties waar onze huisdieren nog worden geweerd of onder strikte voorwaarden worden toegelaten. Daarbij denken we aan het aanleggen van de stranden en parken voor huisdieren en aan de stiefmoederlijke behandeling van honden en katten op trams en bussen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

LENTE OP HET EILAND

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img