dinsdag, februari 27, 2024
HomeBlogNieuwsDIPJE IN HET LENTEWEER
spot_img

DIPJE IN HET LENTEWEER

Niets is nog zeker en de seizoenen staan niet meer garant voor wat ze betekenen, zo lijkt. De komende dagen krijgen wij een voorbeeld van een dipje in het lenteweer door een Atlantische depressie die van west naar oost, voorlangs de Canarische Eilanden schuift. Het weer wordt deze week in hoofdzaak bepaald door een botsing van een lagedrukgebied of depressie met vochtige koudere maritieme lucht ten noordwesten van Canarias en een anticycloon of hogedrukgebied met warme, droge landlucht boven het West-Afrikaanse continent en de Westelijke Sahara.

De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de koudere luchtmassa onder de warmere kruipt en deze laatste doet stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken die zwanger worden bij voldoende vochtigheid. Door de passage van het koufront ontstaat er opnieuw instabiliteit die gepaard gaat met neerslag in de vorm van buien en rukwinden die kunnen oplopen tot meer dan 90 kilometer per uur.

Het Spaanse weerinstituut Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) verwacht wind en regen vanaf maandagochtend, eerst op La Palma, later op de eilanden El Hierro en La Gomera, evenals over het westen van Tenerife.

Drukgebieden

Kijk ook eens naar het GSF-kaartje hieronder.
Door het feit dat een luchtmassa rond een depressie (lagedrukgebied – B op de afbeelding) in tegenwijzerzin beweegt, komt de aangevoerde lucht op de Canarische archipel aan vanaf het zuidwesten. Eerst een zwakke tot matige wind, later een harde tot stormachtige wind over het noorden en het westen van Tenerife. Op hoger gelegen gebieden worden er windsnelheden verwacht die kunnen oplopen tot 80 kilometer per uur en rukwinden die de 90 km/h kunnen overschrijden.
Op veel locaties valt er in de komende dagen een belangrijk volume neerslag, vooral belangrijk voor de natuur en de waterreserve op het eiland.

Weermodellen

Het meteorologisch instituut Aemet Canarias verwacht op dinsdag (6/6) en woensdag (7/6) plaatselijk veel neerslag. De ENS- en IFS-modellen die door Aemet worden gebruikt, laat zien dat de meeste neerslag zal vallen op de eilanden met het grootste reliëf.

Het meteorologisch instituut heeft een speciaal rapport uitgebracht met belangrijke details over een serieuze depressie die over de Canarische Eilanden trekt. Volgens het rapport zal het lagedrukgebied (B op de kaartjes hieronder) een aanzienlijke hoeveelheid regen met zich mee. Het rapport geeft details over welke eilanden het meest getroffen zullen worden door dit fenomeen en geeft precieze gegevens over de hoeveelheid neerslag die op elk van deze eilanden wordt verwacht.

Anderzijds is er ook de EFI (Extreme Forecast Index) die wijst op uitzonderlijke hoeveelheden neerslag in vergelijking met wat normaal is voor de tijd van het jaar. Met andere woorden, deze index helpt ons te beoordelen of de voorspelde neerslag ongewoon hoog of laag is voor de periode in kwestie. Door gebruik te maken van de EFI kunnen meteorologen bepalen of de voorspelde weersgebeurtenis atypisch is en een significante impact kan hebben op de regio in termen van overstromingen, droogte of andere neerslaggerelateerde fenomenen.

Nooit het weer veralgemenen

Gedurende de volgende zeven dagen persisteert dit weerbeeld. Gelukkig zijn er voor het zuiden ook zonnige momenten, waar is moeilijk te zeggen.
Alle locaties op Tenerife onder dezelfde meteorologische noemer plaatsen is niet mogelijk. De topografische verschillen zijn te groot en daardoor bestaan er een vijftal klimaatzones en tientallen microklimaten op Tenerife.

Enfin, wie daarover meer wil weten leest best het artikel MIJN WEERBERICHT, EEN MOEILIJKE OPDRACHT.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img