donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsDIPJE IN HET LENTEWEER

DIPJE IN HET LENTEWEER

Niets is nog zeker en de seizoenen staan niet meer garant voor wat ze betekenen, zo lijkt. De komende dagen krijgen wij een voorbeeld van een dipje in het lenteweer door een Atlantische depressie die van west naar oost, voorlangs de Canarische Eilanden schuift. Het weer wordt deze week in hoofdzaak bepaalt door een botsing van een lagedrukgebied of depressie met vochtige koudere maritieme lucht ten noordwesten van Canarias en een anticycloon of hogedrukgebied met warme, droge landlucht boven het West-Afrikaanse continent en de Westelijke Sahara.

De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de koudere luchtmassa onder de warmere kruipt en deze laatste doet stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken die zwanger worden bij voldoende vochtigheid. Door de passage van het koufront ontstaat er opnieuw instabiliteit die gepaard gaat met neerslag in de vorm van buien en rukwinden die kunnen oplopen tot meer dan 90 kilometer per uur.

Het Spaanse weerinstituut Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) verwacht wind en regen vanaf maandagochtend, eerst op La Palma, later op de eilanden El Hierro en La Gomera, evenals over het westen van Tenerife.

Drukgebieden

Door het feit een luchtmassa rond een depressie (lagedrukgebied) in tegenwijzerzin beweegt, komt de aangevoerde lucht op de Canarische archipel aan vanaf het zuidwesten. Eerst een zwakke tot matige wind, later een harde tot stormachtige wind over het noorden en het westen van Tenerife. Op hoger gelegen gebieden worden er windsnelheden verwacht die kunnen oplopen tot 80 kilometer per uur en rukwinden die de 90 km/h kunnen overschrijden.

Nooit het weer veralgemenen

Gedurende de rest van de week persisteert dit weerbeeld. Gelukkig zijn er voor het zuiden ook zonnige momenten. 
Alle locaties op Tenerife onder dezelfde meteorologische noemer plaatsen is niet mogelijk. De topografische verschillen zijn te groot en daardoor bestaan er een vijftal klimaatzones en tientallen microklimaten op Tenerife.

Enfin, wie daarover meer wil weten leest best het artikel MIJN WEERBERICHT, EEN MOEILIJKE OPDRACHT.

Atlantische depressie beweegt zich in de richting van de Canarische Eilanden

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

NEP OF NAMAAK

KERST OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

‘S LANDS WIJS

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

CRITICASTERS