zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsDIPJE IN DE NAZOMER

DIPJE IN DE NAZOMER

Niets is nog zeker en de seizoenen staan niet meer garant voor wat ze betekenen, zo lijkt. In het tweede deel van volgende week krijgen wij een voorbeeld van een dipje in het nazomerweer door een Atlantische depressie die van west naar oost, voorlangs de Canarische Eilanden schuift. Het weer wordt dan in hoofdzaak bepaalt door een botsing van een lagedrukgebied of depressie met vochtige koudere maritieme lucht ten noordwesten van Canarias en een anticycloon of hogedrukgebied met warme, droge landlucht boven het West-Afrikaanse continent en de Westelijke Sahara.

De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de koudere luchtmassa onder de warmere kruipt en deze laatste doet stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken die zwanger worden bij voldoende vochtigheid. Door de passage van het koufront ontstaat er opnieuw instabiliteit die gepaard gaat met neerslag in de vorm van buien en wind die vanuit een noordelijke sector komt.
De temperaturen zakken zowel ’s nachts als overdag met een paar graden en bereiken respectievelijk 18 °C en 24 °C.

Drukgebieden

Door het feit een luchtmassa rond een depressie (lagedrukgebied) in tegenwijzerzin beweegt, komt de aangevoerde lucht op de Canarische archipel aan vanaf het noordwesten. De windkracht hangt af van de drukverschillen rond een kern. Dit is te zien aan de afstand die rond de isobaren ligt (lijnen die de punten van een gelijke druk met elkaar verbinden).
Eerst een zwakke tot matige wind, later een matige tot harde wind over het noorden en het westen van Tenerife. De neerslag zal zich vooral situeren over het noorden en op hoger gelegen delen op Tenerife. Dat er volgende week kleine hoeveelheden neerslag zullen vallen in het zuiden is niet uit te sluiten.

Nooit het weer veralgemenen

De onstabiliteit zal de komende week aanhouden, zodat de kans op neerslag blijft bestaan. Wij zullen de evolutie op de voet volgen om eventuele veranderingen op de weerkaarten waar te nemen om als dusdanig dit weerbericht bij te sturen.
Tussenin geniet het zuiden van Tenerife van zonnige momenten. 

Alle locaties op Tenerife onder dezelfde meteorologische noemer plaatsen is niet mogelijk. De topografische verschillen zijn te groot en daardoor bestaan er een vijftal klimaatzones en tientallen microklimaten op Tenerife. 

Enfin, wie daarover meer wil weten leest best het artikel MOEILIJKE WEERBERICHT.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

GEVLEUGELDE WOORDEN

HET VOLMAAKTE LEVEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES