woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsDIPJE IN DE NAZOMER

DIPJE IN DE NAZOMER

Er is een meteorologisch kantelpunt in de maak die zorgt voor een weersverandering voor vandaag en de eerstvolgende dagen. In plaats van zonovergoten dagen komen er bewolkte momenten en zelfs neerslag. Een weerdipje op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden betekent niet dat de temperaturen in elkaar klappen, wel dat er een cocktail van wolken – soms zwanger – over de eilanden spoelt die gepaard gaan met windvelden die vanaf het westen het eiland aanvallen.

Daarbij speelt de cyclonale circulatie (draairichting) rond drukgebieden een grote rol in de gegenereerde richting en de snelheid van de wind. De lijnen op een weerkaart noemt men isobaren en zijn lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden. Als je weet dat de wind rond een hogedrukgebied (A of anticycloon) in wijzerzin draait en rond een lagedrukgebied (B of depressie) in tegenwijzerzin, dan zie je op de weerkaart denkbeeldige windvelden ontstaan. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen hoe groter het gradiënt, hoe harder het gaat waaien.

Drukgebieden over Europa en de temperatuurkleuren

In het weer dat vandaag over de westelijke eilanden trekt ontstaat er partiële bewolking waaruit in noordelijke gebieden wat neerslag kan vallen. Er staat initieel weinig wind omdat de Canarische archipel precies middenin tussen twee depressie ligt: een lagedrukgebied ten noordwesten en het steeds aanwezige lagedrukgebied boven het noordwesten van Afrika.
Hoe dichter de depressie ten westen van Madeira, bij de Canarische Eilanden komt, hoe groter het windveld wordt en hoe harder het gaat waaien, vooral over de westkust van Tenerife.

Vandaag krijgen we eerst nog zonnige momenten afgewisseld met bewolkte perioden en de aanwezigheid van hoge cirrusbewolking die een halo zichtbaar maken. Daarna daalt het wolkendek en ontstaan er her en der miezerige regenbuitjes met later matige regenval. Vanaf de middag is het de beurt aan het noorden en hoger gelegen delen van het eiland. De maximumtemperaturen veranderen nauwelijks en de minimumtemperaturen stijgen lichtjes. 
De dag wordt gekenmerkt door een zwakke wind, overwegend uit een zuidwestelijke richtingen een briesje in de kustgebieden. Later lichte tot matige westenwind, met af en toe krachtige windstoten, vooral in de eerste helft van de dag.

Later op de dag valt er plaatselijk matige tot lichte regen in het noorden en oosten.
Naarmate men hoger de bergen ingaat, zal het harder waaien.
Voor het zuiden is er kans op matige neerslag, voor het westen is de wind de belangrijkste speler, voor de oostkust is er weinig wind. Instabiliteit in de onderste luchtlagen wordt overal verwacht zodat de bewolking een prominente rol gaat spelen. 
Gedurende de rest van de week persisteert dit weerbeeld.

Drukgebieden bepalen de evolutie van het weer

Het weer wordt deze week in hoofdzaak bepaalt door een botsing van vochtige koudere maritieme lucht ten noordwesten van Canarias en de warme, droge landlucht die boven de Westelijke Sahara opstijgt en zorgt voor een constant lagedrukgebied. De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de koudere luchtmassa onder de warmere kruipt en deze laatste doet stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken en worden zwanger bij voldoende vochtigheid.

Gedurende de rest van de week persisteert dit weerbeeld. Gelukkig zijn er voor het zuiden ook zonnige momenten. 
Alle locaties op Tenerife onder dezelfde meteorologische noemer plaatsen is niet mogelijk. De topografische verschillen zijn te groot en daardoor ontstaan er een vijftal klimaatzones en tientallen microklimaten. Enfin, wie daarover meer wil weten leest best het artikel MIJN WEERBERICHT, EEN MOEILIJKE OPDRACHT.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

DE TIJD VAN TOEN

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

OBSERVATORIUM IN IZAÑA

VIDEO LEPRADORP ABADES

FEESTDAGEN 2017