San Sebastian, is een co-beschermheilige van de gemeente Adeje, naast de Virgen de la Encarnación en Santa Ursula, die telkenjare wordt gevierd op 20 januari. Dit is een van de heiligenvieringen die een massa mensen op de been brengt in het zuiden van Tenerife. Op de legendarische plaats wordt alles wat gerelateerd is aan landbouw en veeteelt in de verering opgenomen.
Op 20 januari kun je in La Caleta (Adeje) een uniek spektakel meemaken. Traditie en vroomheid zijn de criteria die het gebeuren typeren. San Sebastián is niet alleen de beschermheer van Adeje maar is ook patroonheilige van de dieren.
Daarom gaan de boeren van La Caleta en omgeving na de eucharistieviering in het kerkje met hun vee naar het strand van La Enramada. Daar worden de dieren op spectaculaire wijze in zee gereden.
Deze traditie is uitgegroeid tot een massa-evenement. Niet alleen de toeristen komen op deze gebeurtenis af, ook de lokale bevolking maakt graag van deze gelegenheid gebruik om een uitstapje naar het westelijke kustplaatsje te beleven. Het kleine strandje van La Enramada kan de grote toestroom van mensen amper aan. Op deze legendarische plaats wordt jaarlijks getoond hoe landbouw en veeteelt in één adem worden gevierd.
De viering ter ere van San Sebastián Mártir begint op de middag met de Heilige Mis in de parochiekerk Santa Úrsula, waarna een vereerde afbeelding van de patroonheilige naar de kust wordt gedragen, voorafgegaan door een stoet van paarden en ruiters en gevolgd door een horde van honderden mensen en onder muzikale begeleiding van een horde trompetters en tamboers uit Puerto de la Cruz.
De combinatie van vroomheid, traditie en spektakel scoort goede punten op toeristisch vlak. Ook de versieringen die aangebracht zijn op de dieren zijn een streling voor het oog.
Le moment suprême is het moment waarop de ruiters hun paarden in zee sporen op het zwarte strand Playa La Enramada in La Caleta. Opspattend water verstoort de vloedlijn en het lijkt alsof de paarden er trek in hebben. Ze worden in en uit het water gereden. Ook andere dieren worden tot aan de waterlijn gebracht om pootje te baden; dromedarissen, geiten, ossen, schapen, kamelen en honden nemen deel aan de show en completeren op deze wijze het hippisch evenement.
Daarna is het verzamelen geblazen op de Plaza de San Sebastián waar alle dieren, in een vroom moment, gezegend worden.
Nu kan het feest losbarsten; tot in de vroege uurtjes wordt er gemusiceerd en gedanst, gelachen en plezier gemaakt, gegeten en gedronken. Er wordt gefeest zoals enkel Tenerfianen dat kunnen.
Deze viering ontstond in de zestiende eeuw op de plaats waar ooit een wonderbaarlijke genezing plaats vond. Daar werd een kapel gebouwd en uit dank is er een eredienst ontstaan waar later ook het vee werd bij betrokken. Op vandaag nog wenden de mensen zich tot San Sebastián om een snelle genezing te vragen, van een kwaal af te geraken of om een gunst af te dwingen. Nadien komen ze vaak terug om een belofte waar te maken.
Deze festiviteiten bevorderen de samenleving tussen oud en jong en dragen bij tot een traditie die verder gaat dan het geloof. Dit is een feest dat alle neuzen in dezelfde richting zet en bijdraagt aan de harmonie van de samenleving in deze regio.
Foto: Ayuntamiento de Adeje
Guy, om welk uur begint de paardewijding maandag 20 januari?