vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesDÍA DE CANARIAS
spot_img

DÍA DE CANARIAS

De feestdag van de Canarische Eilanden wordt elk jaar gevierd op 30 mei. Deze dag wordt Día de Canarias genoemd.
De Canarische archipel bestaat uit twee Spaanse provincies met een onafhankelijk statuut. De oostelijke provincie Las Palmas de Gran Canaria bestaat uit Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa en Gran Canaria, de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife bestaat uit El Hierro, La Palma, La Gomera en Tenerife. 

Naast 8 bewoonde bestuurlijke eilanden zijn er nog een aantal onbewoonde eilandjes die als natuurreservaat fungeren; Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste en Lobos. En omdat de archipel geen territoriaal geheel vormt is de structuur van de regering opgesplitst en gedeeld over de twee grootste eilanden.

Het prille begin

Als we een geschiedkundige bril opzetten, moeten we terug naar de Grieks-Romeinse mythologie waarin er sprake is van een eilandengroep aan de rand van de gekende wereld zoals het getekend staat op de kaart van Herodoto (circa 450 jaar voor Christus). Men sprak van de ‘Gelukmakende Eilanden’ en de ‘Tuin van Hesperiden’ of van ‘Atlandida’.
Later, ongeveer 50 jaar na Chr., sprak de Griekse wijsgeer Mestrio Plutarco over de eilanden, maar vooral het boek ‘Naturalis Historia’ van Plinio il Vecchio is het eerste bruikbare document dat geschreven werd na een expeditie naar de eilanden in opdracht van Koning Juba II van Mauretanië.

De Romeinen gaven de eilanden namen: Ninguaria of Nivaria (Tenerife), Canaria (Gran Canaria), Pluvialia of Invale (Lanzarote), Ombrion (La Palma), Planasia (Fuerteventura), Capraria (La Gomera) en Iunonia of Junonia (El Hierro).

Oorspronkelijke bewoners

De Guanches waren de originele bewoners van Tenerife, maar dit woord werd later uitgebreid gebruikt om alle inwoners van alle eilanden te benoemen. De inwoners van deze bevolkingsgroep waren de afstammelingen van Afrikaanse Berberstammen en waren etnisch en cultureel verbonden met elkaar. Ze werden door de Feniciërs of door de Romeinen overgebracht, maar dat kan niet met zekerheid worden beweerd.

Recente ontdekkingen laten zien dat de archipel werd bevolkt in twee fasen: eerste fase was Berberse emigratie rond de 6de eeuw vóór Christus en in een tweede fase, rond de 1ste eeuw na Christus, kwamen geromaniseerde Berbers naar Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, El Hierro en Tenerife.

Veeteelt (schapen, geiten en honden voor bewaking en soms ook voor consumptie), landbouw (gerst en tarwe = gofio), jacht en visvangst en occasionele fruitoogsten waren de belangrijkste voedselbronnen van deze Canarische Aboriginals.

Zij aanbaden rotsen en bergen: El Teide op Tenerife, Idafe op La Palma en Tindaya op Fuerteventura. De belangrijkste goden van de Guanches waren Achamán (God van de hemel en Opperste Schepper), Chaxiraxi Godin, moeder van de zon, en later geïdentificeerd als de Maagd van Candelaria), Magec (God van zon en licht) en Guayota (de duivel). Uniek was de cultus van de dood en de mummificatie van organen, vooral op Tenerife.

Oorlogen

In de 14de eeuw worden de Canarische Eilanden herontdekt door Mallorcanen, Portugezen en Italianen, waarna Christoffel Columbus de archipel zou gebruiken als tussenstop op weg naar de nieuwe wereld. Nog later hebben nieuwe navigatiemiddelen als de octant en de sextant de weg naar dit Macaronesisch gebied vergemakkelijkt.

In 1402 beginnen Jean de Béthencourt en Gadefer de La Salle aan de verovering (in eigen naam) van Lanzarote om van daar uit de ‘orchilla’ te exporteren. Orchilla is een korstmos gebruikt voor het verven van stoffen. Later werkten zij als vazal voor de Koning van Castilië en veroverden zij Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera en El Hierro: dit waren de minst bevolkte eilanden van de archipel. La Gomera bleef echter een gemengde bevolkingsgroep van veroveraars en inboorlingen tot aan de “Opstand van Los Gomeros” in 1488. Daar ook verloren de inboorlingen het pleit. Later vallen ook Gran Canaria, La Palma en Tenerife ten prooi van de veroveraars. De Canarische Eilanden worden geregeerd door een Spaanse Koning.

De 18de eeuw werd voornamelijk gekenmerkt door aanvallen van de Engelse zeevloot die, kost wat kost, de eilanden zou veroveren. De beroemde Admiraal Nelson hield een uiterst interessant dagboek bij van deze martelende aanvallen. Met 4.000 man nam hij het op tegen 500 reguliere Spaanse soldaten, een Franse detachement en enkele lokale milities. Op 25 juli 1797 werd Nelson in Santa Cruz de Tenerife verslagen en verdreven.

De cochinella

De economische crisis treft de eilanden door de latere onafhankelijkheid van Amerikaanse koloniën en door het Spaanse protectionisme. Hongersnood sloeg toe en de autoriteiten van grotere eilanden verboden emigratie vanaf de kleine eilanden om zichzelf niet uit te hongeren. Daar startte dan de leegloop; om te overleven trokken veel Canariërs naar Puerto Rico, naar Cuba en naar andere jonge Amerikaanse republieken. Deze crisis duurt tot midden de 19de eeuw en dan ontstaat er een lokaal economisch systeem: het havendecreet in 1852 zorgde voor commerciële vrijheid en mede door de exploitatie van de ‘cochinilla’, een insect dat de rode kleurstof moet leveren. De commerciële belangen met Engeland herstellen snel omdat de Engelsen de kleurstof nodig hebben in hun exploderende textielbranche. Met deze kleurstof reizen nu ook bananen en tomaten mee naar Europa.

Politieke normalisatie

Een volgende stap in de civilisatie van de eilanden is de rivaliteit tussen de steden Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria, die beide de ‘hoofdstad’ opeisen. Na decennia van meningsverschillen worden er in 1927, tijdens de dictatuur van Primo de Rivera, twee provincies opgericht die tot op vandaag bestaan. Enkel de Canarische onafhankelijkheid werd afgeweerd, eerst door een insulaire rechtszaak, daarna door dictator Franco himself die als Commandant-Generaal werd aangesteld van de Canarische Eilanden.

De Spaanse burgeroorlog en de oorlog met Marokko om de Westelijke Sahara werken contraproductief en pas na de dood van Franco in 1975 moet alles terug genormaliseerd worden. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Er ontwikkelt zich een nationalistische beweging, Pueblo Canario, maar deze kan een onafhankelijkheid niet realiseren.

Na de goedkeuring van de Spaanse grondwet begon het debat over de uitwerking van het statuut van de autonomie van Canarias, die finaal in augustus 1982 wordt goedgekeurd. De Canarische eilanden krijgen meer bevoegdheden als autonome regio maar pas in 1996 krijgt de gedeeltelijke hervorming een volwaardig statuut.

Día de Canarias

30 mei wordt erkend als de feestdag van de Canarische eilanden. Deze dag staat voor de verjaardag van de eerste zitting, voorgezeten door Pedro Guerra Cabrera, van het Canarische Parlement op 30 mei 1983, waarvan de notulen 10 maanden na datum verschenen in het BOC, het Boletín Oficial Canarias – Staatsblad/‘Staatscourant van de Canarische Eilanden.

Tot op heden hebben de eilanden een onafhankelijk bestuur binnen een onafhankelijke regio van Spanje. En nog steeds zijn er actiegroepen die alsmaar luider roepen op onafhankelijkheid, maar zover zijn we nog niet.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img