donderdag, november 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsDE ZOMER IS IN AANTOCHT

DE ZOMER IS IN AANTOCHT

Vrijdag 8 juli wordt de dag die wij ons zullen herinneren als een onvervalste zomerdag op de Canarische Eilanden die de aanzet is van een warmere periode. Temperaturen boven de dertig graden Celsius houden de archipel tot na het weekend in de ban. De hoge temperaturen worden geleverd door de warme luchtmassa’s die de oversteek maken vanaf de Westelijke Sahara.

De archipel zal dus te maken krijgen met intense temperatuursverhoging, vooral in het middengebergte en in het hooggebergte. Het valt nog te bezien in hoeverre deze massa Afrikaanse lucht de Canarische kustgebieden zal treffen. De situatie op de archipel zou tot maandag of dinsdag kunnen aanhouden. Het wordt niet uitgesloten dat de hitte, na een thermisch dipje, in de tweede helft van de volgende week terugkeert.

Geleidelijke opwarming

Deze weersituatie is het resultaat van een anticycloon boven Centraal-Spanje (de luchtmassa beweegt zich daarrond in wijzerzin) en een depressie boven Noordwest-Afrika waarrond de luchtmassa zich beweegt in tegenwijzerzin. De twee stromingen versterken elkaar en sturen de hete lucht vanaf het brongebied, de Westelijke Sahara, naar het westen. Het is mogelijk dat deze weersituatie verscheidene dagen aanhoudt. Bovendien zal de warme luchtmassa, die boven de archipel stagneert, de eilanden geleidelijk opwarmt en zorgt voor een geleidelijke en algemene stijging van de temperaturen, zowel de maximum-als de minimumtemperaturen.

Lichte calima

Door het feit de wind op grote hoogte toeneemt zal er vanaf zaterdag 9 juli saharastof worden meegevoerd en krijgen de Canarische Eilanden een lichte calima over zich heen met waarden die kleiner zijn dan 100 microgram per kubieke meter. Niet echt om op te kijken, mogelijks merken we het stof niet eens op.
Tip: als de zon de volgende dagen wordt gesluierd en niet op volle kracht schijnt heeft dit te maken stofdeeltjes die de zonnestralen temperen en niet met cirruswolken op grote hoogte.

En zoals altijd sluiten wij dit weerpraatje af met de uitspraak: Veralgemeen nooit het weer op uw locatie voor de rest van Tenerife. Een eiland met vijf klimaatzones en tientallen microklimaten ontwikkelt altijd een aantal variaties op het weerthema.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

GROND TE KOOP

TEN BEL – PUBLICATIE

CRUISETOERISTEN