woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatDE WINTER OP TENERIFE

DE WINTER OP TENERIFE

Was je nog nooit op Tenerife, dan hoor je thuis in het spectrum der ongelovigen en zelfs als de waarheid wordt verteld over het koudste momentum van het jaar verbleken de meeste mensen. Zij die al kwamen of er nog zijn kunnen zich alvast opwarmen aan de winterzon en daarmee hun lichamen belonen met een heuse vitamine D-kuur. De maandgemiddelden van december en januari verklaren ons dat:
1. de gemiddelde maximumtemperatuur net boven de 20° Celsius ligt,
2. de gemiddelde minimumtemperatuur niet verder wegzakt dan 15° Celsius,
3. er dagelijks 5 tot 6 uur zonneschijn is en,
4. dat het strandwater niet kouder wordt dan 20° C.

De vier seizoenen moet Vivaldi herschrijven; met twee jaargetijden zijn we hier content. Alhoewel, waar heb ik ooit geschreven dat je 4 seizoenen op één dag kunt beleven! Ja, dat is juist maar dan moet je het warmere zuiden verlaten en via La Laguna en La Esperanza naar de Teide rijden én… veel geluk hebben, want de vier seizoenen zijn ook hier een toevalstreffer.

Gek hoor, als je de winter voor de eerste keer beleeft in deze klimaatzone. Vooral de kerst- en nieuwjaarsperiode doen ongewoon aan. Terwijl je een kerstmuts op je hoofd zet, moet je gelijk je zweet afvegen. Of je slentert in zomerkledij door de winkelstraten met etalages vol howhowhow-kerstmannen, wattensneeuw en vliegende sleden. En wat nog meer opvalt is de overal hoorbare kerstmuziek die de oren streelt (!) onder een stralende zon, waar wij noorderlingen normaal gekleed gaan in dikke winterkledij.

De kans is groot dat je rond de kerstperiode op het strand ligt te zonnen en vervolgens een ‘cafe con leche’ drinkt in de schaduwzijde van een terras in de nabijheid van een kerstboom of dito stal.
Ik schreef ‘de kans is groot’ want meteorologie is geen exacte wetenschap en als zodanig kun je ook geconfronteerd worden met minder zonnig weer. De passaten kunnen nukkig zijn; wolken, wind, zeedeining, calima en regen zijn in deze periode van het jaar niet uit te sluiten.
Je wordt verwittigd, niet alles is goud wat schittert… desondanks blijft het weer schitteren. 

Maar het kan verkeren, zei Bredero ooit. Deze uitspraak had toen geen enkel verband met het weer, en toch kan dit toepasselijk worden. Vooral omdat de winterperiode nu en dan een dipje krijgt wanneer er koude polaire lucht naar het zuiden afzakt.
Heel wat mensenzakken af naar het zuiden, vooral in de eindejaarsperiode, om de koude en kilte in Centraal-Europa-Europa te ontvluchten en met hoge verwachtingen over zon en temperaturen naar de Canarische Eilanden afreizen.

Eén ding staat als een paal boven water; we krijgen soms te maken met een storende, onstabiele luchtmassa die ook ‘depressie’ wordt genoemd. Daardoor gaan de temperaturen amper zakken maar de windrichting kan verstoord worden. Iedereen die regelmatig naar boven kijkt weet dat de constante van de passaten dan onderbroken wordt en de wind even kan wegdraaien naar een ‘westelijke’ hoek. Onze eigen weerspreuk spreekt dan boekdelen, alhoewel deze zegswijze maar uit vijf woorden bestaat. Oost bloost, west niet best.

Wat de meest plausibele weersverwachting is onder de gegeven omstandigheden is de vraag die je nu stelt. Met een hoge waarschijnlijkheid is dit het enige dat je ook echt interesseert. Het antwoord is niet echt verontrustend. Een dipje in een subtropische constante. De sneeuwgrens zakt opnieuw naar 3.000 meter, in het noorden gaat het regenen, het zuiden wordt geplaagd met lage wolkenslierten en de zon zal met momenten verdwijnen. Neen, een plotse weersverandering met grote temperatuurverschillen waarmee de Lage Landen soms te maken krijgen is hier onbestaand. Dus gaan we niet panikeren.

Bij bewolkte momenten kunnen we ons nuttig bezighouden; voor de ene is dat wandeltijd, voor de ander is dat winkeltijd en voor nog een ander is dat bar(re)tijd. Op dergelijke momenten kunnen we profiteren van nog duizend andere dingen meer dat het eiland te bieden heeft.

Gelukkig blijven nukkige weermomenten op Tenerife niet lang duren en krijgen weerdipjes snel een opkikker van formaat. Dan is het opnieuw zomer, alsof er niets is gebeurd!

Een typerende windspreuk op Tenerife: ‘Oost bloost, West niet best’
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CRITICASTERS

DE TIJD VAN TOEN

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

WACHTDIENST APOTHEKEN

KNOTSGEKKE REIS