Was je nog nooit op Tenerife, dan hoor je thuis in het spectrum der ongelovigen en zelfs als de waarheid wordt verteld over het koudste momentum van het jaar verbleken de meeste mensen. Zij die reeds kwamen of er nog zijn kunnen zich alvast opwarmen aan de winterzon en daarmee hun lichamen belonen met een heuse vitamine D-kuur.
Wie denkt dat deze intro surrealistisch wordt voorgesteld moeten wij confronteren met de officiële maandgemiddelden van december en januari die meer duidelijkheid verschaffen.
De gemiddelde maximumtemperatuur ligt net boven de 20 °C.
De gemiddelde minimumtemperatuur zakt niet onder de 14 °C.
Er is dagelijks 5 tot 6 uur zonneschijn en het strandwater wordt niet kouder dan 19 °C.
Kerst in zomerkledij
De vier seizoenen moet Vivaldi herschrijven; met twee jaargetijden zijn we hier content. Alhoewel, waar heb ik ooit geschreven dat je 4 seizoenen op één dag kunt beleven! Ja, dat is juist maar dan moet je het warmere zuiden verlaten en via La Laguna en La Esperanza naar de Teide rijden én… veel geluk hebben, want de vier seizoenen zijn ook hier een toevalstreffer.
Gek hoor, als je de winter voor de eerste keer beleeft in deze klimaatzone. Vooral de kerst- en nieuwjaarsperiode doen ongewoon aan. Terwijl je een kerstmuts op je hoofd zet, moet je gelijk je zweet afvegen. Of je slentert in zomerkledij door de winkelstraten met etalages vol howhowhow-kerstmannen, wattensneeuw en vliegende sleden. En wat nog meer opvalt is de overal hoorbare kerstmuziek die de oren streelt (!) onder een stralende zon, waar wij noorderlingen normaal gekleed gaan in dikke winterkledij.
Niet alles wat schittert is goud
De kans is groot dat je rond de kerstperiode op het strand ligt te zonnen en vervolgens een ‘cafe con leche’ drinkt in de schaduwzijde van een terras in de nabijheid van een kerstboom of dito stal.
Ik schreef ‘de kans is groot’ want meteorologie is geen exacte wetenschap en als zodanig kun je ook geconfronteerd worden met minder zonnig weer. De passaten kunnen nukkig zijn; wolken, wind, zeedeining, calima en regen zijn in deze periode van het jaar niet uit te sluiten.
Je werd verwittigd, niet alles is goud wat schittert… desondanks bleef het weer schitteren. Wat een verschil met de vorige winter!
Binnen een paar dagen begint de lente, toch deze die we op school hebben geleerd. Om praktische redenen begint op het noordelijk halfrond de meteorologische lente op 1 maart maar met dat gegeven houden wij nu geen rekening. De officiële lente start op 21 maart en op Tenerife start deze na een lange hete zomer.
Instabiliteit
Maar het kan verkeren, zei Bredero ooit. Deze uitspraak had toen geen enkel verband met het weer, en toch kan dit toepasselijk worden. Vooral nu het Paasverlof er aan komt en heel wat mensen de koude en de kilte ontvluchten en de zon komen opzoeken staat er een niet alledaags ‘weermenu’ op het programma. Aemet, het nationale weerorgaan predikt onomwonden “Kans op regen en wind op de Canarische Eilanden voor Pasen”.
Dat de Heilige Week begint met wijdverspreide regenval op het hele schiereiland en op de Balearen gaat ons – met respect – geen barst aan. Maar dat een stormdepressie boven de Atlantische Oceaan ten westen van Spanje in een ongunstige richting vordert, baart de meteorologen van dienst wel enige zorgen. Ze geraken er niet goed aan uit, een dubbeltje op zijn kant.
Eén ding staat als een paal boven water; we krijgen te maken met een storende, onstabiele luchtmassa die ook ‘depressie’ wordt genoemd. Daardoor gaan de temperaturen amper zakken maar de windrichting kan verstoord worden. Iedereen die regelmatig naar boven kijkt weet dat de constante van de passaten dan onderbroken wordt en de wind even kan wegdraaien naar een ‘westelijke’ hoek. Onze eigen weerspreuk spreekt dan boekdelen, alhoewel deze zegswijze maar uit vijf woorden bestaat. Oost bloost, west niet best.
Geen grote schommelingen
Wat de meest plausibele weersverwachting is onder de gegeven omstandigheden is de vraag die je nu stelt. Met een hoge waarschijnlijkheid is dit het enige dat je ook echt interesseert. Het antwoord is niet echt verontrustend. Een dipje in een subtropische constante. De sneeuwgrens zakt opnieuw naar 3.000 meter, in het noorden gaat het regenen, het zuiden wordt geplaagd met lage wolkenslierten en de zon zal met momenten verdwijnen. Neen, een plotse weersverandering met grote temperatuurverschillen waarmee de Lage Landen soms te maken krijgen is hier onbestaand. Dus gaan we niet panikeren.
Bij bewolkte momenten kunnen we ons nuttig bezighouden; voor de ene is dat wandeltijd, voor de ander is dat winkeltijd en voor nog een ander is dat bar(re)tijd. Op dergelijke momenten kunnen we profiteren van nog duizend andere dingen meer dat het eiland te bieden heeft.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.