dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsDE VLAMING ACHTERNA

DE VLAMING ACHTERNA

In samenwerking met het Consulaat van het Koninkrijk België op de Canarische Eilanden, het stadsbestuur van Santa Cruz en de Autonome Instelling voor Cultuur en Geschiedenis (Organismo Autónomo de Cultura y Historia) werd de schilderijententoonstelling van Facundo Fierro geopend.
De expositie La Ruta del Flamenco gaat door in het Stedelijk Museum voor Schone Kunsten in Santa Cruz en loopt nog tot 31 oktober 2022. Op de openingsreceptie was ook de Belgische Ambassadeur in Spanje, Geert Cockx, aanwezig.

Hedendaagse kunst waarin kunstenaar Facundo Fierro de link legt naar de Vlaamse kunst uit de XVIe en XVIIe eeuw is het centraal thema. Daarbij brengt de Canarische schilder innovatief werk met een bijzondere visie en een ferme knipoog naar Vlaanderen, naar el Flamenco.
In zijn reeks ‘Denkbeeldige portretten’ tracht Fierro het gezicht van zijn voorvader, de Brugse koopman, Lodewijk Vandewalle (1505-1587) te reconstrueren aan de hand van portretten uit vervlogen tijden. 

Schilder en historicus

De tentoongestelde werken zijn enig en tonen zowel de nabijheid als de afstand, op doek getoverd in een bijzonder knappe schildertechniek die het resultaat is van geduld en ervaring. Facundo Fierro is niet alleen schilder, hij is ook gepassioneerd geschiedeniskenner. Twee zaken die hij combineert om de Vlaming achterna te zitten in een kunstcollectie.

Vlamingen waren steeds aanwezig op de Canarische Eilanden. Zo is er een compositietekening opgehangen van een interpretatief portret van Lodewijk Van de Walle Van Praet waarbij de schilder op zoek gaat naar een gelaat. Een aantal werken doen ons terugdenken aan huiskamers in Vlaanderen. We zien zelfs een schilderij waarop een rij Brugse gotische topgevels, alsof je met een bootje op de Reien vaart.

Vlaamse kunst

De tentoonstelling lijkt op een tijdreis die herinnert aan de rijke artistieke erfenis die ontstond door de relatie van Vlaanderen met de havens op de Canarische Eilanden. Als gevolg van een succesvolle handelsrelatie en de wens om de eigen culturele waarden te behouden, waren handelaars uit Vlaanderen verantwoordelijk voor de talrijke kunstvoorwerpen op Tenerife, en bij uitbreiding, op alle Canarische Eilanden. 

Nieuw Belgisch paspoort

De tentoonstelling straalt. Dit als een referentie naar ons verleden, een getuigenis naar het heden en gids voor onze toekomst. 
In een afzonderlijke ruimte binnen het Museum voor Schone Kunsten wordt het nieuwe Belgische paspoort (internationale reispas) voorgesteld. Ambassadeur Geert Coxcks is voor de presentatie naar Tenerife afgereisd, maar dit item wordt besproken in een artikel dat binnenkort verschijnt.

Belgische Ambassadeur in Spanje, Geert Cockx (midden links) en Belgische Consul op Tenerife, Patrizio Ventura (midden rechts) samen met het personeel van het Consulaat op Tenerife. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

HONING OP TENERIFE

AUTO HUREN OP TENERIFE

OPLOSSING IN ZICHT