zaterdag, juli 20, 2024
HomeBlogWeetjesDE VISVANGST OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

DE VISVANGST OP TENERIFE

De visvangst op Tenerife staat bekend om zijn rijke en eeuwenoude traditie van de visvangst die inwoners voedt met de rijkdom van de oceaan. De vissers, met hun verweerde gezichten en door de zon gebronsde huid, belichamen een ambacht die generaties lang is doorgegeven, waarbij elke vangst een eerbetoon is van respect en dankbaarheid aan de zee.

In de vroege ochtend, wanneer de eerste stralen van de zon de horizon kussen, verlaten de vissers de beschutte havens van Tenerife. Met hun eenvoudige maar doeltreffende uitrusting – fuiken, netten, speren en lijnen – begeven ze zich naar de diepblauwe wateren die hen al eeuwenlang voeden. De fuiken worden strategisch geplaatst om vis te vangen die er fourageert of door de stromingen worden meegevoerd. Ze worden behoedzaam uitgezet, als een symfonie van beweging en coördinatie, nadat ze eerder werden geleegd van een vorige uitzetting. Visvangst is een kunst.

Van oceaan tot tafel

De vangst, vers en glinsterend uit de oceaan, wordt met zorg behandeld. Op de bruisende vismarkten van Tenerife, zoals de beroemde Mercado de Nuestra Señora de África in Santa Cruz en aan de viskapelletjes, zoals in Las Galletas, worden de vissen tentoongesteld als kostbare juwelen. Hier worden ze gekocht door lokale restaurateurs en inwoners die de waarde van verse vis kennen. Het transport van vis is een zorgvuldig proces, waarbij gekoelde containers en snelle leveringen ervoor zorgen dat de vangst de reis van de oceaan naar tafel in optimale condities aflegt.

Gastronomische eerbetoon

In de keukens van de vele restaurants op Tenerife wordt de vis omgetoverd tot culinaire meesterwerken. Traditionele recepten, doorgegeven van generatie op generatie, worden met liefde en vaardigheid bereid. De eenvoudige maar smaakvolle technieken brengen de ware essentie van de vis naar voren.

Een van de meest geliefde gerechten is “sancocho canario,” een hartige stoofpot van gezouten vis, meestal zeebrasem of papegaaivis, geserveerd met gekookte aardappelen en een pittige mojo-saus. Dit gerecht, rijk aan smaken en geschiedenis, weerspiegelt de diepe verbondenheid van de eilandbewoners met hun omgeving.

Gegrilde vis, vaak a la plancha, is een andere specialiteit die de pure smaak van de oceaan naar voren brengt. Geserveerd met lokale bijgerechten zoals ‘papas arrugadas’ (gerimpelde aardappelen) en ‘gofio’ (een traditioneel meel), bieden deze eenvoudige bereiding een feest voor de zintuigen.

Viering van een traditie

De visvangst op Tenerife en de daarbijbehorende cultuur is meer dan alleen een economische activiteit; het is een levenswijze, een beleving van traditie en gemeenschapszin. De jaarlijkse visserijfestivals, zoals de Virgen del Carmen, eren de beschermheilige van de vissers. Tijdens deze feestelijke gelegenheden worden boten versierd en de oceaan gezegend, terwijl de gemeenschap samenkomt om te feesten en te danken.

Deze tradities, die diep geworteld zijn in het dagelijks leven, zorgen ervoor dat de kunst van de visvangst en de waardering voor de oceaan worden doorgegeven aan toekomstige generaties. De verhalen van oude vissers, hun wijsheid en hun respect voor de zee, blijven leven in de harten van de jongere generatie.

Conclusie

De visvangst op Tenerife is een symfonie van traditie, respect en vakmanschap. Van de vroege ochtenduren op zee, door het zorgvuldige transport, tot de culinaire hoogstandjes die de lokale restaurants sieren, is elke stap een weerspiegeling van de diepe band tussen de eilandbewoners en de oceaan. Het is een cultuur die de geest van Tenerife belichaamt, een cultuur die in elke hap, in elke vangst, en in elk verhaal wordt gevierd.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM   


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en uw e-mailadres

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

DUURZAME EILANDEN

TEIDE AFGESLOTEN

SEB LEESON LEGAL GROUP