zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsDE TIJD VAN DE TEIDE
spot_img

DE TIJD VAN DE TEIDE

Genesteld in het hart van Tenerife staat de majestueuze berg Teide, met een hoogte van 3.715 meter. Het is niet alleen de hoogste berg van Spanje, maar gemeten vanaf de zeebodem op een diepte van 7.500 meter is het meteen de op twee na hoogste vulkaan ter wereld. Meer zelfs, de schaduw van de Teide die over de oceaan wordt geprojecteerd bij zonsop- of ondergang, is de grootste schaduw ter wereld.

De vulkanische berg en de onmiddellijke omgeving Las Cañadas vormen samen het Parque Nacional del Teide met een totale oppervlakte van 18.900 hectare en in 2007 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. De Teide is niet alleen de meest bezochte toeristische locatie op Tenerife, maar ook het meest bezochte nationale park van Spanje en van Europa.

Ontdekkingsreizigers

De Teide heeft een bewogen leven achter de rug. Door de eeuwen heen heeft Spanje’s hoogste berg een reeks krachtige vulkaanuitbarstingen gekend die een diepe impact hebben gehad op de orografie van het eiland en is blijven nazinderen in het collectieve geheugen van de Tinerfeños. 

De uitbarstingen van de Teide tekenen een lange geschiedenis. De Guanchen, de inheemse bevolking van Tenerife, vereerden de vulkaan als een heilige berg en de uitbarstingen waarvan zij getuige waren gaven hun culturele en gelovige overtuigingen vorm. Wanneer deze uitbarstingen zich voordeden is niet precies geweten, maar archeologisch bewijs en mondelinge overleveringen suggereren dat de vulkaan al actief was lang vooraleer Europese ontdekkingsreizigers er voorbijvoeren.

In de 18de eeuw

Een van de meest opmerkelijke uitbarstingen van de Teide vond plaats in 1704 en heeft een blijvende impact op de geschiedenis van het eiland. Deze uitbarsting, bekend als de “Uitbarsting van Santa Catalina”, duurde drie weken en veroorzaakte grote lavastromen die de nabijgelegen nederzettingen bedreigden. Er wordt gezegd dat de gloeiendhete lavastromen die de kust bereikten hebben geleid tot de vorming van de natuurlijke zwembaden van Garachico, die tot op vandaag nog steeds een populaire toeristische trekpleister is.

Een andere belangrijke uitbarsting vond plaats in 1798 en staat bekend als de uitbarsting van Montaña Blanca. Gedurende meer dan drie maanden spuugde de Teide as en lava in grote hoeveelheden de atmosfeer in. De eruptiekolom bereikte indrukwekkende hoogten en veroorzaakte paniek onder de lokale bevolking. De asregen van deze uitbarsting trof nabijgelegen eilanden terwijl de aswolk reikte tot het Europese vasteland.

Laatste uitbarsting

De Teide barstte voor het laatst uit in november 1909 vanuit een nevenkrater van de Teide met de naam El Chinyero. Gedurende tien dagen werd het Edificio Central op het Dorsal de Teno helemaal bedolven onder stof, brokstukken en lava. Deze uitbarsting was eerder gering waarbij er geen significante schade werd veroorzaakt of een bedreiging vormde voor nederzettingen.

Ondanks de recente periode van inactiviteit en relatieve rust is de Teide nog steeds een actieve vulkaan waarvan vulkanologen en wetenschappers de activiteit nauwlettend in het oog houden. De vulkaan is geclassificeerd als een complexe stratovulkaan, wat betekent dat toekomstige uitbarstingen kunnen variëren van explosief tot effusief.

De toekomst

Het vulkanische systeem blijft actief en het potentieel voor toekomstige uitbarstingen bestaat, hoewel de timing en intensiteit van dergelijke gebeurtenissen onvoorspelbaar zijn.

De geschiedenis van de uitbarstingen van de Teide is een bewijs van de uitzonderlijke kracht van een vulkaan die verantwoordelijk is voor de uiteindelijke schoonheid van de natuur. Vanaf de oudheid tot op de dag van vandaag heeft deze iconische vulkaan het landschap van Tenerife gevormd, terwijl de herinnering bij elke bezoeker aan het Parque Nacional del Teide blijvend gegrift staat in het geheugen.

De uitbarstingen hebben soms verwoesting aangebracht en de inwoners uitgedaagd om te leven met een vulkaan als buurman, maar uiteindelijk heeft de Teide gezorgd voor een uitzonderlijk mooie natuur, een adembenemend landschap en heeft hij het wetenschappelijk vulkanologisch onderzoek op Tenerife fel aangewakkerd.

Wie nog meer over de Teide wil weten kan dat lezen in het artikel KOMT DE TEIDE OOIT TOT LEVEN?

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

FRANSE COMPLIMENTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img