zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsDE TEIDEMOEFLON
spot_img

DE TEIDEMOEFLON

De moeflon is een schapensoort die in 1971 naar Tenerife werd gebracht voor de jacht en een bedreiging vormt voor de inheemse flora. Het kleinste onder de schapen typeert zich door de massieve hoornpartij, hoe ouder hoe groter de hoorns. Ze krullen om achter de oren en kunnen tot 85 cm lang worden. De ram heeft een schofthoogte van gemiddeld 75 centimeter en kan tot 50 kilogram wegen. 

De herbivoor werd een halve eeuw geleden op Tenerife geïntroduceerd als groot wild en vormt op vandaag een bedreiging voor ten minste 14 inheemse planten. Sinds 2017 worden er elk jaar, eind mei en in oktober, twee jachtseizoenen gehouden om de moeflonpopulatie in het Nationaal Park Teide onder controle te houden. 

Schadelijk

In het jachtseizoen 2021-2022 werden er 235 exemplaren geschoten terwijl de eilandregering – Cabildo de Tenerife – voor dit jaar een quotum van minimum 137 moeflons heeft vastgesteld met als doel het aantal van het voorgaande jaar te overtreffen. Deze rundersoort is exotisch en geïntroduceerd, en invasief omdat hij schade toebrengt aan de inheemse biodiversiteit. Daarom moet de moeflon van het eiland verdwijnen.

Elf moeflons werden in 1971 naar Tenerife gevlogen met als doel een grootwildsoort te introduceren op de archipel. Net als op La Palma werd de moeflon in een vreemd ecosysteem geplaatst, maar deze slaagde er wonderwel in zich aan te passen. Zo groeide de populatie en vormt deze nu een bedreiging voor sommige inheemse planten. 

Onderzoek

Volgens het onderzoek uitgevoerd door Juan Luis Rodríguez Luengo, doctor in de Biologische Wetenschappen, bevestigde de analyse van maaginhoud en de uitwerpselen de aanwezigheid van 14 Canarische endemische plantensoorten, waarvan er 12 exclusief op Tenerife voorkomen. De professor is van mening dat er nog eens 35 endemische plantensoorten op Tenerife in gevaar kunnen komen.

Er wordt geschat dat er tussen de 1.000 en 2.000 moeflons uit hun habitat zijn weggehaald door de jacht en gevangenneming sinds hun introductie op Tenerife in 1971. Ze zijn aanwezig in het Parque Nacional del Teide en in het Corona Forestal.

Politieke onwil

In het hooggebergte geeft dit schaap met zijn opzichtige gewei de voorkeur aan brem, strogras en berggras, terwijl het in dennenbossen de voorkeur geeft aan brem, malpica of Canarische den. Zijn herbivore dieet bevat ook enkele planten die zijn opgenomen in de catalogus van bedreigde soorten op de Canarische Eilanden, zoals de zilverdistel (Jarilla de Las Cañadas).

Door het gebrek aan besluitvorming (lees: politieke moed) is de moeflon nog niet uitgeroeid. Het jagerscollectief heeft een grote invloed op het politieke establishment. Er zijn 12.000 jagers met een vergunning, waarvan er meer dan 1.000 vergunningshouder zijn op groot wild.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img