donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesDE POLITIE UW VRIEND
spot_img

DE POLITIE UW VRIEND

Meer blauw op straat past niet helemaal als slagzin wanneer we het hebben over de politie in Tenerife, want buiten het licht- en donkerblauw lopen hier nog andere kleuren rond. Maar wat is nu het verschil tussen de Nationale Politie, de Lokale Politie, de Guardia Civil en de Canarische Politie. Om begrijpelijke redenen is hier geen spoorwegpolitie aanwezig!

De Policía Nacional draagt een blauw uniform, militaire stijl. Hun belangrijkste opdracht is de bestrijding van criminaliteit en terrorisme. Zij hebben ook controle over immigratie en zorgen voor de algemene veiligheid in openbare gebouwen. Deze eenheid houdt zich in het bijzonder bezig met inbra-ken en berovingen en je kunt bij hen terecht voor de uitgifte van uw N.I.E. als buitenlander of voor een D.N.I. als eilandbewoner.

Afbeeldingsresultaat voor policia nacional tenerife

De Policía Local draagt blauwwitte uniformen en is belast met kleine delicten zoals verkeersovertredingen binnen de bewoonde kernen, ordeverstoringen, dronkenschap en de handhaving van gemeentelijke wetten. Ze delen vaak ter plaatse boetes uit en staan bekend om de grúas of takelwagens bij te staan bij het weghalen van verkeerd geparkeerde auto’s. In Santa Cruz werken er binnen de lokale politie een aantal toerismeagenten die aanspreekbaar zijn voor anderstalige toeristen in het Engels, Frans, Duits, Russisch, Italiaans en Portugees

Afbeeldingsresultaat voor policia local tenerife

De Guardia Civil draagt groene uniformen en wordt door velen beschouwd als de meest gerespecteerde en vertrouwde politiemacht in het land. Ze heeft een brede verantwoordelijkheid voor de nationale rechtshandhaving als veiligheidsbeleid van de douane, havens en luchthavens. Ze zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van drugshandel en smokkel en beschikken ook over een ontmijningsploeg. Terrorismebestrijding, veiligheid in gebieden met een laag bevolkingscijfer en het beheer van de gevangenissen valt onder hun jurisdictie. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de rechtshandhaving op de snelwegen.

Afbeeldingsresultaat voor guardia civil tenerife
De Policía Canaria is de nieuwste politie-eenheid, gekleed in zwarte uniformen met rode strepen. Zij zijn verantwoordelijk voor gespecialiseerde taken waaronder het verstrekken van informatie, het toezicht op honden, milieu- en reddingsoperaties, bescherming van minderjarigen en immigranten, misdaadpreventie, bewaking en supervisie op grote evenementen en toezicht op de strikte naleving van de wetgeving inzake het toerisme.

Afbeeldingsresultaat voor policia canaria tenerife


De Policia Portuaria is de eenheid die steeds betrok-ken is bij de dagelijkse activiteiten van de havens en steeds paraat is voor noodsituaties binnen de haven-installaties. Zij controleren alle maritieme signalisatie, staan in voor alles waar een vergunning en concessie voor vereist is en zorgen voor de naleving van de voorschriften inzake gevaarlijke goederen en gezondheid en veiligheid, alsmede veiligheids- en brandbestrijdingssystemen.En zo gebeurt het dat je ongevraagd en onverwacht in aanraking komt met de arm der wet. Als redacteur, auteur en nieuws- en columnschrijver ben ik constant in de weer met Tenerife … dat heb je ongetwijfeld reeds opgemerkt. Tevens maak ik regelmatig foto’s om te gebruiken als illustratie bij een of andere reportage of artikel.

Waar gebeurd verhaal

Toen ik de voorbije zomer een frisse neus haalde op mijn balkonnetje was ik ongewild getuige van een politiecontrole. In Tenerife staat de politie werkelijk achter elke hoek van de straat en er is als dusdanig veel ‘groen’ of ‘blauw’ of ‘zwart’ op straat.
Een geparkeerde auto met open portieren met een koppeltje op de voorbank trok de aandacht van een patrouille van de Guardia Civíl, met een paspoortcontrole tot gevolg. Ook kreeg het jonge paar een visuele inspectie van het volledige voertuig, inclusief de kofferbak, te verwerken. Niets aan de hand, zo bleek … tot een van de agenten mij foto’s zag maken.

¿Por qué está tomando fotografías? Waarom maakt u foto’s? Dat was een klare, doch dwingende vraag die mij vanaf het straatniveau door de champetter met dienst werd toegeroepen. Op zo een moment mag je dus echt niet gaan stotteren.

Mijn brein draaide op volle toeren en een fractie van een seconde daarna wist ik het. ¡Estoy tomando fotos para monstrar a la gente qué tan seguro vivimos aquí. Gracias a la Guardia Civíl estamos seguros y dormimos bien! Wat kan vertaald worden als ‘ik maak foto’s om te tonen aan de mensen hoe veilig wij hier leven. Dank zij de Guardia Civíl voelen wij ons safe en slapen we goed.

De man der wet tikte aan zijn pet, stak zijn duim in de hoogte en vertrok welgezind en gemotiveerd, op zoek naar zijn volgende slachtoffer.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

VLUCHT NAAR TENERIFE

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AQUACULTUUR ROND TENERIFE

BURN-OUT EN MET VAKANTIE

spot_img