zondag, juli 14, 2024
HomeBlogDE PERIKELEN ROND DE TF-445
SEB LEESON LEGAL GROUP

DE PERIKELEN ROND DE TF-445

Iedereen kent de legendarische TF-445, de weg die vanaf Buenavista del Norte langs de noordelijke bergflank omhoog slingert om daarna af te zakken tot in Punta de Frailete; de locatie waar de gekende Teno-vuurtoren staat en waar een strandje ligt.

Deze baan is niet aan haar proefstuk toe en heeft de laatste jaren een lijdensweg achter de rug. Je was misschien een van de 700 weggebruikers die daar dagelijks voorbij kwam.
Deze weg werd een eerste keer om veiligheidsredenen afgesloten op 30 september 2014. Vallende brokstukken, een geruïneerde tunnel en een erbarmelijk wegdek maakten de toeristische uitstappen naar Punto de Teno, de mooie vuurtoren en het idyllisch strandje levensgevaarlijk. De verkeersveiligheid kwam dermate in het gedrang dat de overheid een dergelijke drastische beslissing nam.

De uit te voeren werken, die uiteindelijk 1,4 miljoen euro hebben gekost, waren vrij omvangrijk. Op het traject tussen Buenavista en Punta de Teno, vooral tussen kilometer 2 en 7 moesten op verschillende plaatsen instabiele rotsstukken worden weggehaald of moesten er rotsspleten met sediment worden gevuld om deze te verstevigen.
Ook werden op verschillende plaatsen netten gehangen om rotsbrokken op te vangen en werd de tunnel van La Monja onder handen genomen en verfraaid.

Op 12 mei 2015 werd er met veel poeha aangekondigd dat de legendarische TF-445 begin juni 2015 terug zou opengesteld worden voor het verkeer. Maar de deadline werd niet gehaald. De legendarische weg was nog niet volledig heraangelegd en toch werd er reeds doorgaand verkeer toegelaten.

Het is en blijft een huzarenstukje om de kronkelende buitenwand van het Tenogebergte op te rijden om daarna af te dalen naar een andere wereld: een waar totale rust heerst.
De eilandregering zal en wil het romantische plaatsje behoeden voor een ondergang door overdadig toerismebezoek. Mede door de heraanleg van de TF-445 wordt nu gevreesd dat het ludieke plaatsje zal bedolven worden onder een aanzienlijke toename van het aantal toeristen. Dat is precies de reden waarom nu maatregelen voorgesteld worden om het aantal bezoekers van deze locatie te beperken.

Met het oog op het natuurbehoud van het Parque Rural de Teno is de eilandregering aan tafel gaan zitten met het gemeentebestuur van Buenavista del Norte. Niet alleen de bescherming van Punta de Teno staat op de agenda, ook Masca zal daar besproken worden. De kans is namelijk groot dat beide locaties onder eenzelfde noemer zullen vallen, namelijk de beperking van toeristische instroom tot deze pittoreske locaties.
Deze beperkende maatregel werd eertijds ook ingevoerd voor een klim naar het hoogste puntje van de Pico del Teide. Zonder vergunning kwam je er niet meer door.

Op 12 juli 2016 sloeg het noodlot opnieuw toe. Even voor 19.00 uur scheurde de grond ter hoogte van kilometer 4 en viel een deel van het buitenste baanvak de dieperik in. Een baanoppervlakte van 40 m² verdween en een gapend gat bleef achter. Mensen die met de auto terugkwamen van Punta de Teno werden hopeloos geïsoleerd en zaten vast op een mooi stukje Tenerife. De 1-1-2-centrale werd overspoeld met oproepen en de reddingsdiensten spoedden zich massaal ter plaatse. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.
Ongeveer 200 mensen, onder wie 40 kinderen, moesten worden geëvacueerd; de auto’s bleven achter. De ontzetting gebeurde via het deel van het wegdek dat nog aan de rotskant vastzat. Met levenslijnen en reddingstouwen werden mensen veilig overgebracht. Anderen werden door helikopters naar veiligere oorden overgevlogen.
De reddingsdiensten hadden hun handen vol. Brandweer, Guardia Civíl, Civiele Bescherming, het Rode Kruis, lokale politie en helikopters van de Grupo de Emergencias y Salvamento waren volop in de weer om iedereen naar veilige oorden te brengen. Ook het interventieluik Plan Territorial Insular de Emergencias de Tenerife werd afgekondigd. Toen bleek dat er geen slachtoffers gevallen waren werd het interventieplan afgeblazen.

Specialisten inzake wegenbouw hebben geconstateerd dat een waterafvoerpijp onder het verdwenen wegdek de ondergrond mogelijks heeft weggespoeld en dat mede door de onzorgvuldige bouw van de buitensteunmuur en het gebruik van slecht cement het hele ding naar beneden is gedonderd. Herstellingswerken zullen pas kunnen uitgevoerd worden als de ondergrondse hoogspanningskabels stroomvrij zijn gemaakt. In een eerste fase zal een doorgang gecreëerd worden om de achtergelaten voertuigen te evacueren.

Op 21 december 2016 krijgen wij dan goed nieuws en groen licht. De baan naar Punto de Teno is terug open voor alle verkeer!
De weg die Punto de Teno verbindt met Buenavista heropent op vrijdag 23 december 2016 na het beëindigen van de herstellingswerken die een slordige € 850.000 hebben gekost.
Er zijn echter een aantal beperkingen.

Richtlijn 2017

Vanaf 14 januari 2017 zal het particulier verkeer op weekend- en feestdagen aan banden worden gelegd. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen kun je enkel met speciaal ingelegd vervoer tussen 10.00 en 17.00 uur naar Punto de Teno.
Als je er heen wilt moet je de bus nemen, die elk uur in Buenavista vertrekt. Voor € 1,00 kun je een enkele rit afhaspelen.
Bewoners van het gebied, werknemers, bussen en taxi’s, mensen met een fysieke beperking en leden van de Nauticaclub hoeven zich niet te houden aan deze beperkingen en krijgen een vrijstelling.
Dit is een tijdelijke maatregel die zal worden geëvalueerd gedurende de zomer van 2017 alvorens er een definitieve beslissing wordt genomen.
De kosten van de bussen die de verbinding rijden worden geraamd op € 60.000 euro per jaar en zullen betaald worden door de eilandregering.
Wil je een mooi stukje Tenerife zien dan moet je beslist naar Punta de Frailete. Dit kun je gerust combineren met de nummer twee van alle toeristische hotspots, Masca. Of misschien neem je er in een daguitstap ook de absolute topper bij; Las Cañadas en de Teide.

UPDATE 23-12-2017

Zoals in het masterplan is bepaald wordt het gebruik van deze weg beperkt. De belangrijkste reden voor deze maatregelen is het natuurbehoud.
De beperkingen voor 2018 werden door het Cabildo de Tenerife uitgeschreven en goedgekeurd.
Van 1 januari tot en met 31 mei 2018 kan men met eigen vervoer de TF-445 niet meer op van donderdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.
Van 1 juni tot en met 30 september is dat van 09.00 uur tot 20.00 uur.
En van 1 oktober tot en met 31 januari 2019 is de beperking tussen 10.00 uur en 17.00 uur.
Ook de feestdagen vallen onder deze maatregel. Enkel geautoriseerde voertuigen, zoals taxi’s, lijnbusjes en het personeel tewerkgesteld in deze zone mogen het bareel voorbij rijden.

Richtlijnen 2019

De beperkingen voor particuliere voertuigen op de TF-445 naar Punta de Teno worden verhoogd voor iedereen die niet er woont of werkt; vanaf maandag 15 april 2019 wordt de toegang enkel toegelaten aan bussen, taxi’s en voertuigen met een blauwe beperkingskaart, elke weekdag tussen 9.00 en 20.00 uur van 1 juli tot 30 september.

Wie met eigen middelen naar de Punta de Tent wil rijden zal zich vanaf maandag 1 juli moeten schikken naar de nieuwe richtlijnen die elke weekdag van 09.00 tot 20.00 uur van kracht zullen zijn in de komende drie maanden; enkel geautoriseerde voertuigen toegang hebben tot de TF-445 en daarom moeten geïnteresseerde bezoekers de buslijn 369 nemen die vertrekt vanaf Buenavista en die de verbinding op weekdagen onderhoudt van 09.00 tot 19.45 uur.     

Op 14 juni 2020 schreven wij …

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

LENTE OP HET EILAND

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

DE TIJD VAN TOEN

HET VOLMAAKTE LEVEN

SEB LEESON LEGAL GROUP