woensdag, juli 28, 2021
spot_img
HomeBlogWeetjesDE OPLOSSING VOOR VOEDSELALLERGIEËN

DE OPLOSSING VOOR VOEDSELALLERGIEËN

Meer dan honderdduizend Canariërs, waaronder 25.000 kinderen en waarvan 8% jonger is dan 3 jaar, lijden aan een of andere vorm van voedselallergie. Voeg daarbij de duizenden toeristen die omzichtig moeten omspringen met allergenen, dan bekom je een omvangrijk potentieel van personen die in de winkel moeten uitkijken naar alternatieven of naar producten die bij hen geen voedselallergische reacties veroorzaken.

Daarom werd op 13 december 2014 een Europese verordening in een wettelijk Canarische kader gegoten waarin de fabrikanten van voedingsproducten verplicht worden om alle allergieveroorzakende ingrediënten op de verpakking van hun producten kenbaar te maken. Meer zelfs, de horecasector moet alle informatie omtrent allergenen op haar menukaarten plaatsen. Verplicht.

In de verordening staat een lijst die bestaat uit een totaal van 14 allergenen: granen die gluten bevatten, schaaldieren, eieren, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesam, sulfieten, weekdieren en lupinen. Het doel van deze nieuwe regeling is om de impact van de huidige wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid te minimaliseren. Op de Canarische Eilanden is dit volgens het ministerie van Volksgezondheid ongeveer 5% van de volwassenen bevolking. Daarbij komen de kinderen, die dan meer gevoelig zijn aan allergene substanties in eieren, melk en fruit. Bij volwassenen is dit meer bij vis, schaaldieren en noten.

Er zijn drie soorten allergieën die mensen in de problemen kan brengen.
Voedselovergevoeligheid komt bij zuigelingen en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen en is een algemene term voor alle overgevoeligheidsreacties op voedsel. Het is een overkoepelende term voor voedselintolerantie en voedselallergie.
Voedselaversie is een bijzondere vorm van voedselovergevoeligheid. Het betreffende voedingsmiddel wordt vermeden uit angst voor wat er zou kunnen gebeuren. De reacties op voedingsmiddelen bij voedselaversie zijn van psychische aard en hebben geen lichamelijke oorzaak. De klachten treden namelijk niet op wanneer het voedingsmiddel in onherkenbare vorm wordt ingenomen.
Voedselintolerantie wordt ook wel niet-allergische voedselovergevoeligheid genoemd. Bij deze vorm is het afweersysteem niet direct betrokken. De reacties ontstaan dus niet op een bepaald allergeen maar door een tekort aan enzymen, bijvoorbeeld lactose-intolerantie. De stoffen die allergische reacties uitlokken worden triggers genoemd.
Bij een voedselallergie verloopt de reactie wel via het afweersysteem en worden de klachten veroorzaakt door een reactie op specifieke voedingsmiddelen. Het lichaam maakt hierbij antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen.

Voedselallergie komt wereldwijd voor. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2 à 3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8% van alle kinderen. Het komt bij zuigelingen en jonge kinderen dus vaker voor dan bij volwassenen omdat de darmen van de allerjongsten nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen eiwitten in de voeding niet volledig afgebroken worden. Deze grotere eiwitdeeltjes kunnen dan een allergische reactie veroorzaken.

Meestal treedt een allergische reactie op voedsel snel op, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die optreden bij voedselallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten. De ernst van de klachten kan dus per persoon en per voedingsmiddel verschillen van mild tot zeer ernstig. Bij jonge kinderen staan maag-, darm- en huidklachten zoals eczeem meestal op de voorgrond. Bij volwassenen uit een voedselallergie zich meestal in klachten in de mond- en/of keelholte, in algehele allergische reacties of anafylaxie. Een anafylactische reactie is een zéér ernstige aandoening die snel optreedt, waarbij meerdere organen betrokken zijn en die hartfalen kan veroorzaken

Een typische allergische reactie op voedsel bestaat uit een jeukend gevoel in de mond, soms doortrekkend naar de oren en de keel. Dit kan gevolgd worden door een gevoel van zwelling van de lippen en de keel, misselijkheid, buikpijn en overgeven.

Gelukkig word je nu voldoende geïnformeerd en staan de allergenen aangeduid op de verpakking of op de menukaart van dat gezellig restaurantje vlakbij de Atlantische Oceaan of hoog in de bergen. 
In de winkelrekken staan voldoende alternatieve producten waarin geen gluten, lupinen of andere ingrediënten aanwezig zijn.
Je kunt hier met een gerust hart gaan winkelen, ik geloof zelfs dat het aanbod van allergenenvrije producten op het eiland groter is dan in de Lage Landen. Goed nieuws dus.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOLMAAKTE LEVEN

HOTEL ALLES INBEGREPEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN DE TOEKOMST

PROPER TOERISME

CRUISETOERISTEN