zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsDE NEERWAARTSE SPIRAAL VAN TEN BEL
spot_img

DE NEERWAARTSE SPIRAAL VAN TEN BEL

Er zijn al veel woorden besteed aan het toeristisch domein dat door Michel Huygen op poten werd gezet. Ondergetekende heeft samen met Eric van Denstorme twee jaar gewerkt om het boek De geschiedenis van Ten Bel te schrijven. Wat wij gedurende onze ontdekkingstocht te weten zijn gekomen grensde aan het ongelooflijke. Hoe meer research wij deden, hoe donkerder het werd, maar ook hoe groter en uitgebreider het onderzoeksdomein zich uitspreidde. Er zijn verontrustende zaken aan het licht gekomen, door politieke connecties, die op vandaag nog bestaan, en die wij niet in het boek durfden te schrijven.  

Ten Bel was niet alleen het eerste maar ook een uniek vakantieoord in het zuiden van Tenerife dat door Michel Huygen vanaf 1963 uit de grond werd gestampt. Dit plekje op Tenerife zorgde voor het eerst voor een economische en toeristische flow, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Las Galletas en Arona en aan de werkgelegenheid in de onmiddellijke omgeving van het vakantiedorp.

In particuliere handen

Na de dood van stichter en oprichter van Ten-Bel in 2002 begon het glorierijke vakantiedomein aan een neerwaartse spiraal waarin verval gedurende de opeenvolgende decennia zorgde voor chaos. Dit zaaide verdriet en de ontevredenheid, niet alleen bij degenen die in de urbanisaties wonen, maar ook bij de ouderen die de mooie tijd van toen mochten beleven en zich op vandaag de vervlogen nostalgische vreugde voor de geest kunnen halen.

Toen Michael Albert Huygens overleed zijn er diverse overnames gebeurd en werd het Ten Bel-complex finaal verkocht, waarna het eigendom werd van diverse bedrijven, die het kort daarna hebben doorverkocht aan particulieren, gedurende de vastgoedhausse in Spanje.

Jacht op vastgoed

Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de eigendommen in Ten Bel voor zeer aantrekkelijke prijzen te verwerven en daarmee werd de parel in de toeristische kroon van het zuiden van Tenerife van zijn troon gestoten. Ten Bel werd tot ontwikkelingsgebied van particulier vastgoed gebombardeerd.
Als gevolg daarvan kwamen er geen toeristen meer naar Ten Bel en bij gebrek aan nieuwe investeringen raakten alle straten, pleinen, paden en delen, die eigendom waren van private eigenaars, hopeloos verouderd. Deze private terreinen van openbaar nut zorgen voor ernstige problemen inzake veiligheid en openbare dienstverlening als gevolg van administratieve problemen.

Mobilisatie

Het verpauperde en vervallen gedeelte is geliefd bij mensen die het niet zo eerlijk menen en de urbanisatie gebruiken als werkgebied om de, veelal oudere toeristen die er overwinteren, te beroven. Ook inbraken en gekraakte woningen zijn er geen uitzonderingen.

Wat de situatie op deze plaats nog erger maakt, is dat het gemeentebestuur van Arona volgens een wettelijke kader niet kan optreden omdat Ten Bel nog steeds in private handen berust en de gemeente dus geen bevoegdheid heeft om de problemen op te lossen.

Voor Carmen Rosa Pérez Barrios moet de buurtgemeenschap zich mobiliseren om oplossingen te eisen voor het verpauperde gebied.

Op zoek naar een oplossing

Gezien de ontevredenheid en de onzekerheid over de actuele toestand heeft de professor in geschiedenis het gebied onlangs bezocht en heeft zij de situatie van de bewoners en van de leefgemeenschappen als betreurenswaardig omschreven. Zij vindt en benadrukt dat de buurtgroepen zich moeten mobiliseren om oplossingen te eisen voor het gebied dat ooit van vitaal belang was voor de toeristische ontwikkeling van het zuiden van Tenerife.

De zure relatie tussen Ten Bel Turismo SL en de verschillende buurtgemeenschappen verloopt stroef en niemand slaagt erin om zich op enigerlei wijze te organiseren om de ruimtelijke ordening van het gebied te verbeteren.

Barrios wijst erop dat bij het herstel van Ten Bel het milieu moet worden benut en gerespecteerd, waarbij veel belang moet worden gehecht aan de inheemse vegetatie zoals de tabaibas, cardones en balos.
Ecologie en milieu zou moeten worden gecombineerd met het stadsontwikkelingsproject dat is opgezet. Zolang de eigenaar(s) niet naar buiten komen met voorstellen en de gemeente Arona links laat liggen, komt er zeker geen schot in de verfraaiing van dit ooit zo mooie domein.  

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. De neerwaartse tenbel…politieke connecties? Het wordt tijd dat dit ook verteld wordt..als ja A zegt moet B volgen of geen insinuaties maken als er daarvoor geen harde bewijzen zijn ,anders moet die spaanse beerput maar eens geleegd worden.

    • Dag Denis,
      Samen met Erik vandeSompele heb ik het boek ‘De Geschiedenis van Ten Bel geschreven. Als u het boek leest komt er duidelijkheid en worden er bewijzen aangevoerd.
      Dit nieuwsartikel wijst enkel op het bezoek aan Ten Bel en de visie van een professor in de geschiedenis die doceert aan de Universiteit van La Laguna (ULL).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

KAMEEL OF DROMEDARIS

PROBEER DIT EENS!

spot_img