vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogDaguitstappenDE MASCA-KLOOF
spot_img

DE MASCA-KLOOF

De Masca-kloof is dé wandeling nummer één voor diegenen die 600 meter hoogteverschil met eigen benen willen ervaren.  In het hinterland van het Parque Rural de Teno in de gemeente Buenavista del Norte bevinden zich de grootste en diepste kloven, tevens de meest indrukwekkende rotsmassa’s van het eiland. Binnen dit natuurlijk gegeven ligt het gehucht Masca. Niemand die je tegenspreekt als we beweren dat een bezoek aan Masca in de top drie van de excursies staan die op Tenerife wordt ondernomen.

Masca biedt ons een aantal traditionele huizen, enkele restaurants en kleine ambachts- en souvenirstalletjes. Opvallend is de aanwezigheid van het Casa de los Avinculados, het oudste gebouw in de omgeving. De Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis dateert uit de 18de eeuw en viert de Heilige Maagd in augustus. Met meer tijd plannen we ook een bezoek aan het etnografisch museum dat is gevestigd in een huis met een typisch Canarische constructie.

Bochtrijke rit

Wie van avontuurlijke wandelingen houdt moet de Masca-kloof naar beneden. Het is niet alleen een wandeling, het is ook een parcours waar behendigheid en evenwicht het menselijk lichaam overeind moeten houden.

Om naar Masca te rijden volgen we de TF-436 die vertrekt vanaf Buenavista del Norte. Onderweg zijn we reeds getuige van het landelijk schoon en van mooie vergezichten die reiken tot diep in het Teno-gebergte. De rijbaan naar Masca is erg bochtig, smal en druk bereden. Ter hoogte van het gehucht dat traditie en cultuur uitstraalt proberen we ons voertuig te parkeren. Dan pas kunnen we het dorpje verkennen.

Bijna 6.000 meter lang

De wandelaars bieden zich aan om geregistreerd te worden in het Bureau voor Toerisme en kunnen vandaar starten met de zes kliometer lange afzink tot op zeeniveua, het Playa de Masca. De wandeling neemt drie uur in beslag. Als we te voet terugkeren moeten we wandeltijd meer dan verdubbelen. Als we beneden de boot nemen naar Los Gigantes, zijn we bij de gelukkigen.

Het Masca-ravijn heeft een lengte van 5.848 meter, beslaat een oppervlakte van 6.652 vierkante kilometer en bereikt een maximale hoogte van 1.344 meter. Het gehucht Masca ligt ongeveer 600 meter boven zeeniveau. Tijdens de wandeling vallen de enorme rotswanden aan beide kanten op. De typische vegetatie van het gebied bestaat uit cardones, tabaibas, palmbomen en verodes. Soorten als agave, kaasjeskruid of aeonium met rozetvormige bladeren, vallen des te meer op.

Itineraria 

Om zich naar het ravijn te begeven, gaan we via de kerk van La Inmaculada Concepción naar Morro Catana. Bijna aan het einde nemen we een pad dat aan de linkerkant opduikt, en dat in eerste instantie behoorlijk steil is en met los vuil is bezaaid. We dalen verder af naar de houten brug waarmee we naar de andere kant van het ravijn kunnen oversteken, en vanaf hier vervolgen we het pad door grotendeels verlaten landbouwgronden om gebieden met typische vegetatie te bereiken. Het pad daalt zachtjes verder langs het ravijn en brengt ons naar het prachtige strand van Masca. Er zijn bepaalde punten op het pad die we met de nodige voorzichtigheid moeten volgen, maar over het algemeen laten we ons gewoon op het pad meevoeren.

Het pad

Langs het ravijn vinden we kleine waterplassen en watervallen, maar deze zorgden op geen enkel moment voor problemen. Toch moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden tijdens het regenseizoen gaan, omdat er bepaalde trajecten er gevaarlijker kunnen bijliggen.

De terugtocht gebeurt langs dezelfde weg als we niet met de boot terugkeren. Het strand van Masca heeft een kleine pier waar kleine boten kunnen aanmeren. Daarvoor moeten we het georganiseerd vervoer nemen dat ons naar Masca bracht vanaf Los Gigantes.

De wandeling door de Masca-kloof (heen en terug) is 12 kilometer lang, waarbij een positief hoogteverschil van 600 meter en en negatief hoogteverschil van 600 meter moet worden overwonnen. De tijd nodig om aan het strandje van Masca aan te komen bedraagt 3 uur. Om terug te keren rekenen we ruim drie uur.

Willy Van De Wiele © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

 1. Beste,
  Het artikel wekt de indruk dat het mogelijk is om met de boot, de kloof te verlaten.
  Het opzoekingswerk dat ik deed omdat ik binnenkort de kloof wil bewandelen, leerde mij dat de pier nog in restauratie zou zijn waardoor er nog geen boten kunnen aanmeren.
  Als dit klopt (dat weet ik binnenkort), zijn deze passages niet helemaal waarheidsgetrouw

  Als we beneden de boot nemen naar Los Gigantes, zijn we bij de gelukkigen.

  De terugtocht gebeurt langs dezelfde weg als we niet met de boot terugkeren. Het strand van Masca heeft een kleine pier waar kleine boten kunnen aanmeren. Daarvoor moeten we het georganiseerd vervoer nemen dat ons naar Masca bracht vanaf Los Gigantes.

  Mvg, Nadine Van Eeckhoudt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIDEO LUCHA CANARIA

EL SALTO DEL PASTOR

spot_img