zondag, juli 14, 2024
HomeBlogWeetjesDE KLOKKENTOREN VAN TEN BEL
SEB LEESON LEGAL GROUP

DE KLOKKENTOREN VAN TEN BEL

De klokkentoren van Ten Bel op de Costa del Silencio (Arona) is in feite een carillon die geprogrammeerd melodietjes kan klingelen. De melodie die iedereen, die Ten Bel heeft beleefd, kent is een specialleke.  In feite moet je eerst naar het filmpje kijken van de gekke dwergen uit La Palma. Pas daarna kan ik je vragen wat de melodie te maken heeft met Tenerife?

La Danza de los Enanos de La Palma
 of de Dans van de Dwergen uit La Palma is een van de belangrijkste acts gedurende de festiviteiten van La Bajada de la Virgen de las Nieves, in Santa Cruz de La Palma, die elke 5 jaar door de straten loopt. Een traditie die in 1905 begon als weer een teken van dankbaarheid aan de beschermheilige van het eiland. Deze dans wordt uitgevoerd door 24 mannen in een gelijksoortig kostuum op het ritme van een polka.

 

 

 

 

 

Foto: Janet Ascombe

Wij herhalen nu onze vraag. Wat heeft deze muziek van Los Enanos uit La Palma met Tenerife te maken …? 
Antwoord: De muziek waarop deze gekke mannetjes dansen was steeds te horen als klokkenmelodie op de toren van Ten Bel.

Luister eens? Je krijgt waarschijnlijk een flashback.

Van man tot dwerg

In de maanden juli en augustus van de jaren die eindigen op 5 of 0, vinden de verschillende evenementen van de lustrumfeesten van de Bajada de la Virgen de las Nieves plaats, die op hun beurt zijn onderverdeeld in Semana chica en Semana Grande.

De Danza de los Enanos (Dans van de Dwergen) wordt meestal gehouden op de donderdag van de Semana Grande. Gedurende de hele nacht zingen 24 mannen van ongeveer 1,80 m lang, allemaal gekleed in dezelfde outfit tot ze langs een kraampje op het podium van het plein komen en dan veranderen zij in de Dwergen van La Palma, met hun karakteristieke Napoleontische hoeden.

Geheim

In een rij verschijnen ze achter elkaar, dansend en springend op het ritme van een honderd jaar oude polka. De polka die ooit jarenlang elk uur van de klokkentoren van Ten Bel.
Daarna verdelen ze zich in twee rijen van 12 en voeren ze een springdans uit waarbij ze eerst met hun gezicht naar voren dansen, dan naar het publiek kijken en dan weer naar binnen, voordat ze uiteindelijk weer in de rij gaan staan en terugkeren naar de kraam.

Na een aantal optredens op het eerder genoemde plein gaan de Dwergen naar buiten naar Calle O’Daly, ook wel bekend als Calle Real, waar ze blijven dansen tot het ochtendgloren. Alleen de hoofdrolspelers van de dans kennen het geheim waarmee ze van het ene moment op het andere van gedaante kunnen veranderen, een geheim dat van vader op zoon, van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Guy Devos © Photography

  
  TERUG NAAR STARTSCHERM   
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!  
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.  
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

PROBEER DIT EENS!

WEBCAM BAJAMAR

SEB LEESON LEGAL GROUP