vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesDE HOP OP TENERIFE
spot_img

DE HOP OP TENERIFE

De hop op Tenerife is een meenemertje, temeer omdat dit vogeltje in de Lage Landen bijna niet voorkomt. Op Tenerife is deze gevleugelde vlieger permanent aanwezig en wordt daardoor veel gespot en gefotografeerd. Dat merken we op sociale media waar regelmatig foto’s van de hop verschijnen met de vraag welke naam dit gevleugelde beestje wordt toebedeeld. De hop (Upupa epops) is gemakkelijk te herkennen aan de roodbruine veren, de kuif die wordt opgezet wanneer er opwinding is en aan de lange fijne snavel.

Op Tenerife is de natuur in al zijn pracht en praal aanwezig en perfect geschikt voor dit zwart-beige vogeltje. Deze bijzondere vogel wordt op Tenerife abubilla genoemd en verrast telkens weer de meest doorwinterde natuurliefhebber. De hop is niet zomaar een vogel; het is een symbool van de rijke biodiversiteit die Tenerife, en bij uitbreiding de Canarische archipel herbergt.

In Nederland en België is de hop een zeldzaamheid geworden, een bijna mythische verschijning die herinnert aan vervlogen tijden waarin de natuur nog ongerept was. Maar op Tenerife is de hop in zijn sas langs de uitgestrekte kusten en in de groene bossen.

Kleurrijk karakter

De hop is onmiskenbaar met zijn opvallende verenkleed. Zijn lange, zwarte snavel buigt sierlijk naar beneden, alsof hij elk moment de aarde kan aanraken. Maar het meest opmerkelijke kenmerk is zonder twijfel de prachtige kuif, die zich opent als een waaier wanneer het dier opgewonden geraakt. De kuif is versierd met zwart-witte strepen, een uniek spektakel in de vogelwereld. De warme, roestrode kleur van zijn lichaam, versierd met zwart-witte banden op de vleugels en staart, maakt de hop tot een opvallende verschijning in de natuur van Tenerife.

Vlucht

De hop is een grondbewoner; hij scharrelt tussen het lage struikgewas en in open velden is hij op zoek naar voedsel. Zijn dieet bestaat hoofdzakelijk uit insecten, die hij met zijn lange snavel behendig uit de grond pikt. Het is een fascinerend gezicht, de hop, die in een bijna meditatieve trance lijkt te zijn terwijl hij zijn maaltijd bijeenzoekt. Toch is de hop niet gebonden aan de aarde. Met krachtige vleugelslagen stijgt hij op, zijn vlucht is een spel van golfbewegingen, waarbij hij keer op keer laat zien dat hij zowel heerst op het land als in de lucht.

Unieke roep

De hop wordt vaak geassocieerd met de komst van de lente. Wanneer de eerste exemplaren op Tenerife worden gespot, weet men dat het seizoen van vernieuwing is aangebroken. Het geluid van de hop is net zo uniek als zijn uiterlijk. Een zachte, verre roep die klinkt als ‘oop-oop-oop’, draagt ver over de bergflanken en door de bossen. Het is een roep die de stilte van de natuur doorbreekt en de aanwezigheid van dit prachtige wezen aankondigt.

Koestering

De hop op Tenerife is meer dan alleen een vogel. Hij is een embleem van de natuurlijke rijkdom van het eiland en doet ons herinneren aan de wonderen die onze wereld te bieden heeft. Voor diegenen die het geluk hebben hem te observeren, biedt de hop een moment van pure verwondering en verbinding met de natuur. Deze prachtige vogel, ook de ‘rockabilly onder de vogels’ genoemd, bezit unieke kenmerken en gedragingen. Hij benadrukt de diversiteit van het leven op Tenerife en roept ons op om de natuurlijke omgeving te koesteren en te behouden.

Leefgebied

De hop komt vooral voor in gematigde- en subtropische gebieden van Europa en verblijft in open bossen en grassteppen tot kustgebieden en woestijnachtige omgevingen. Het Iberisch Schiereiland is verreweg het belangrijkste broedgebied. Overwinteren doen ze in Zuid-Europa en Afrika. De exemplaren op de Canarische Eilanden foerageren het hele jaar door op de eilanden.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img