maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsDE GUANCHEN EN DE VULKAAN
SEB LEESON LEGAL GROUP

DE GUANCHEN EN DE VULKAAN

De Guanchen zijn de oorspronkelijke inwoners op Tenerife tot de Europese kolonisten en de Conquistadores de eilanden veroveren. De inheemse bevolking heeft een nauwe relatie met de Teide, de grote vulkaan die het eiland domineert. Wie de Guanchen zijn en waar ze vandaan komen kan u lezen in ons artikel WIE WAREN DE GUANCHEN?. Tussen de Guanchen en de vulkaan is er lang geleden een emotionele relatie ontstaan die een band schiep met hun oppergod.

Waarom we opnieuw een artikel wijden aan de Guanchen heeft te maken met een uitzonderlijk interessante tentoonstelling over de relatie die de eerste inwoners op Tenerife hadden met de Teide. De tentoonstelling vindt plaats in het nieuwe bezoekerscentrum aan de voet van de kabelbaan. De tentoonstelling werd geopend op 28 november 2023 en draagt de naam La exposición Teide Legend. De tentoonstelling is alle dagen te bezichtigen van 09.00 uur tot 17.00 uur, ook op de dagen waarop de kabelbaan niet werkt omwille van minder goede weersomstandigheden.

Hoofdrolspelers

De expositie verrijkt een bezoek aan de Teide met waarden en elementen die de Canarische cultuur weergeven. Hedendaags, rigoureus en eerder plezierig, met een modern grafisch kantje, zonder afbreuk te doen van de wetenschappelijke nauwkeurigheid, krijgen de bezoekers een volledig beeld van de vulkanische oorsprong van Tenerife en het leven van de inheemse Guanche-bevolking op het eiland.

De etnografische en antropologische inzet, die een moderne en aantrekkelijke uitstraling bezit, geeft naast een rit op de kabelbaan, de mogelijkheid om zich onder te dompelen in een extra dimensie die een relevante historische bijdrage levert aan het vrijetijdsaanbod op Tenerife.
De hoofdrolspelers op de tentoonstelling zijn onder meer de jonge Guanche Tassat, de zonnegodin Magec, de demon Guayota, de tovenaar Guañameñe en de beschermheer van de Guanches, Achamán. Grafische uitgevoerde tekenfilmfiguren bevestigen de relatie tussen de Guanchen en de vulkaan.

Kinderen tot 13 jaar gratis

De tentoonstelling werd opgebouwd door het wetenschappelijk advies en de medewerking van het Museo de Naturaleza y Arqueología (MUNA) – het museum voor Natuur en Archeologie – en het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan).
De tentoonstelling is tot stand gekomen onder de noemers ‘wetenschap en legende’ en legt uit dat de Guanches steeds gebruik hebben gemaakt van de hulpbronnen van Teide, inclusief de kunst om te mummificeren. Op de tentoonstelling wordt de vulkaanuitbarsting van ongeveer 1.000 jaar geleden gereconstrueerd.

Op de website van Volcano Teide kunnen tickets worden aangeschaft. De toegangsprijs bedraagt 3,00 euro. Kinderen tot 13 jaar kunnen gratis de tentoonstelling bezoeken.
Opgelet: in het bezoekerscentrum worden geen huisdieren toegelaten.

Verantwoording

De Teide had een aanzienlijke religieuze betekenis voor de Guanchen. Ze beschouwden de vulkaan als een heilige berg en geloofden dat het de thuisbasis was van de god Guayota. Guayota werd beschouwd als een kwade godheid en er werden verschillende mythen en legendes aan hem toegeschreven.

De Guanchen voerden heilige riten uit rond de Teide. Ze geloofden dat bepaalde delen van de vulkaan, zoals kraters en grotten, heilige plaatsen waren waar communicatie met de goden mogelijk was. Rituelen en ceremonies werden gehouden om de goden gunstig te stemmen en om bescherming te zoeken.

De Teide had ook een symbolische betekenis voor de Guanchen, die het als een symbool van kracht en mysterie beschouwden. Het uitzonderlijke landschap rond de vulkaan beïnvloedde mogelijk hun artistieke uitdrukkingen en mythen.

De Guanchen vestigden zich vaak in de buurt van de Teide vanwege de vruchtbare grond die door vulkanische activiteit werd geproduceerd. Ze verbouwden gewassen zoals graan en gerst in de omliggende gebieden en gebruikten de hulpbronnen van de vulkanische bodem voor hun levensonderhoud.

Naast de spirituele en symbolische betekenis had de Teide ook praktisch belang voor de Guanchen. Het omliggende gebied bood vruchtbare grond en waterbronnen, wat essentieel was voor landbouw en veeteelt.

Epiloog

De Teide is tegenwoordig nog steeds een iconische locatie op Tenerife en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het behoud en de bescherming van het gebied zijn van groot belang, niet alleen vanwege de geologische waarde, maar ook vanwege de historische en culturele betekenis. De inheemse geschiedenis van Tenerife focust zich vooral op de Guanchen en de vulkaan.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

DUURZAME EILANDEN

SEB LEESON LEGAL GROUP