zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsDE GROENE FLITS
spot_img

DE GROENE FLITS

Wie op Tenerife is of op een van de Canarische Eilanden verblijft weet dat de zonsondergangen er spectaculair mooi en ontroerend zijn. Als de zon bijna helemaal achter de horizon is verdwenen, en als de omstandigheden optimaal zijn, doet er zich iets speciaals voor. Bij rustig weer, vooral als er weinig atmosferische turbulentie aanwezig is, en we ons in een verhoogde positie bevinden, kunnen we getuige zijn van een groene flits, ook de groene straal genoemd.

In de afgelopen weken was het groene flitsfenomeen regelmatig te zien aan de Canarische gezichtseinder. Het is een merkwaardig en suggestief effect dat altijd de aandacht trekt wanneer het zich bij zonsondergang voordoet. 

Groen vlakje

Een groene flits of groene straal is een atmosferisch optisch verschijnsel dat kort na zonsondergang en kort voor zonsopgang optreedt, waarbij een groene stip is te zien. Meestal duurt het effect een tweetal seconden en is het groene vlakje te zien vlak boven de zon.
Het waarnemen ervan vereist een heldere horizon en een onbelemmerd uitzicht op de zonsondergang. Het kan ook worden vergemakkelijkt door het gebruik van optische hulpmiddelen, zoals een verrekijker of een camera met telelens. Het fenomeen treedt niet altijd op. Meestal wordt het natuurfenomeen opgemerkt wanneer de horizon nevel- en wolkenvrij is.

Verklaring

De oorzaak van een groene flits is te vinden in de breking van licht als het door de atmosfeer gaat. Licht beweegt langzamer in lagere, dichtere lucht dan in hogere, ijlere lucht. Hierdoor volgen zonnestralen een licht gebogen pad, evenwijdig met de kromming van de aarde. Hoogfrequent licht (groen/blauw) buigt meer dan laagfrequent licht (rood/oranje), dus blijven de groene en blauwe stralen langer zichtbaar dan de rode stralen die door de horizon worden verduisterd.

Groene flitsen worden versterkt door het luchtspiegelingseffect, dat de dichtheidsgradiënt in de atmosfeer vergroot en zo de breking verhoogt. De groene flits enkel te zien in schone lucht, waardoor meer licht de waarnemer kan bereiken zonder verstrooid te worden. De mogelijke blauwe flits wordt niet gezien omdat de blauwe kleur meer verstrooid wordt in de lucht en alleen het groene licht overblijft.

Jules Verne

De groene flits of groene straal werd populair door Jules Verne’s roman ‘De groene straal’ uit 1882, waarin de kleur wordt beschreven als groen dat geen kunstenaar ooit op zijn palet krijgt. Hij schrijft verder: ‘Groen waarvan noch de gevarieerde tinten van de vegetatie, noch de tinten van de schoonste zee ooit een gelijke kunnen produceren. Als er groen is in het paradijs, dan kan het niet anders zijn dan van deze tint, die zeer zeker het ware groen van de hoop is!’

Snel en aandachtig observeren

Het natuurlijk verschijnsel ontstaat door ontbinding van het witte licht zoals een lichtstraal ie door een prisma gaat, of door lichtbreking van regendruppels die een regenboog doen verschijnen. Tijdens zonsondergang of zonsopgang fragmenteren de verschillende luchtlagen het zonlicht en daarom zien we een reeks gele, oranje en roodachtige kleuren. Blauw en groen zijn er ook, maar zelden zijn er stabiele omstandigheden en het noodzakelijke tijdsbestek om ze te zien. Als de lucht rustig is, verschijnt die fascinerende horizontale groene flits. Deze is slechts enkele seconden te zien, snel en aandachtig observeren is hier de boodschap. 

Fotógrafo © Santi Fernández
Fotografía © Santi Fernández

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

COSTA MAGALLANES

HELDEN VAN EL SAUZAL

spot_img