In 1964 neemt hij Maggy Van Dam in dienst als marketing manager en dit blijkt een gouden zet te zijn. Ruim 25 jaar stond de ijzeren dame aan zijn zijde. Ze werd smalend Maggy ‘Thatcher’ genoemd of ‘de schrik van Ten Bel’. Zelf zegt ze een stevig karakter te hebben maar dat was nodig om het zo lang vol te houden.
Maanden aan een stuk heeft Huygen terrein geëffend met zware machines, hij sleepte tonnen dynamiet aan om gigantische rotsblokken op te blazen. Zes maanden heeft dat geduurd.
Nu was hij klaar om zijn tienduizend-kamers-tellend-complex op te bouwen. Dat doe je natuurlijk niet alleen. Daar zoek je bouwvakkers voor en hij rekruteert de arbeiders in de wijde omgeving.
Zo worden Alborada, Drago, Géminis, Maravillas, Bella Vista, Frontera, Primavera, Eureka geboren.
Eigen voorzieningen
Bella Vista is het eerste park dat klaar werd gestoomd; een residentiële wijk met bungalows waar middenin het restaurant El Kiosco wordt neergepoot. Daar kon je maar twee gerechten eten; kip en entrecote.
De bezieler moet gedurende de opbouw ophoesten tegen tal van problemen; hoe geraak je middenin deze woestijn aan zoet water bijvoorbeeld. Daarvoor kocht hij een waterberg en liet smeltwater door kilometers lange leidingen vloeien. Later kocht hij zich in in een watermaatschappij.
Hij kocht verschillende finca’s waar hij palmbomen, struikgewassen, bloemstruiken en planten liet kweken om later te verplanten naar zijn complex. Elektriciteit was dan weer een ander probleem, geen enkele maatschappij voedde deze regio met elektriciteit. Dan zette hij zelf maar een elektrogroep, een joekel van een machine, maar dat volstond niet. Uiteindelijk stonden er vijf generatoren naast elkaar en maakten 24/24 en 7/7 elektriciteit.
Bouwen is één zaak, verkopen en verhuren is een andere.
Koop- en verhuurcontracten of timesharing avant la lettre, was toen al in gebruik in Franse skigebieden en dat systeem zou Huygen ook toepassen in zijn marketingstrategie binnen het Ten Bel-project. Je koopt een bungalow, een appartement of een studio en je laat de exploitatie aan Ten Bel over. Deze verhuurt de panden door en de eigenaar ontvangt een gegarandeerde opbrengst en twee weken vakantie op kosten van Ten Bel.
Dit blijkt een briljant idee maar hoe krijg je kopers uit Vlaanderen 3.000 kilometer verderop om het aanbod aan de man te brengen?
Eigen vliegtuig biedt oplossing
Eind de jaren ’60 zijn lijnvluchten schaars en duur, chartervluchten onbestaand. Voor ieder probleem blijkt Michel Albert Huygen een oplossing te vinden. Ook het transportprobleem lost hij genadeloos op. Hij koopt van Swiss Air een Caravelle, in die tijd het meest moderne lijnvliegtuig, en maakt er een full first classvliegtuig van. Hij plaatst er 65 luxezetels in, zorgt vooral voor veel beenruimte en laat de nodige champagne aanrukken om rijkelijk te laten vloeien gedurende iedere vlucht. Hij overlaadt de kandidaat-investeerder met gastronomische gerechten die hij zo klaarstoomt voor een probleemloze aankoop. De vakantie, of noem het plezierreisje, begon reeds in Zaventem en kostte slechts 5.000,- BEF.
Fabrikanten, nijveraars en kleine zelfstandigen ondernamen de reis van hun leven. Sommigen stapten met koffers vol geld uit de Caravelle en kochten niet één, maar verschillende panden in het resort Ten Bel.
Verkoop loopt als een trein
Señor Michel was de god voor veel mensen, de goeroe van en voor de lokale bevolking. Ze noemden hem smalend el dios. Hij bracht rijkdom en welzijn naar het dorre zuiden en iets wat nooit tevoren op deze plek was vertoond; vertier. Hij bezat charisma en straalde autoriteit uit. Altijd piekfijn gekleed, met strikje. Een vlinderdas knopen deed hij een halve minuut sneller dan een das knopen; efficiëntie boven alles.
Tot midden de jaren ’70 loopt de verkoop als een trein en vliegt de Caravelle als een shuttle tussen Ten en Bel. Ontelbare kandidaat-kopers worden overgevlogen en het merendeel onder hen koopt en belegt in het vastgoedverhaal van Huygen. Verkopen was makkelijker dan verhuren. Je moet een vastgoed maar één keer verkopen terwijl je datzelfde vele keren moet verhuren om aan je contractverplichtingen te voldoen.
Dus wordt er een nieuwe strategie uitgewerkt om voldoende hurende toeristen naar Ten Bel te krijgen.
Wordt vervolgd …
Lees hier:
Deel 1 – Het ontstaan van Ten Bel
Deel 2 – De groei van Ten Bel
Deel 3 – Het succes van Ten Bel
Deel 4 – Ten Bel in woelige tijden
Deel 5 – Ten Bel in een apocalytische scène
Deel 6 – Ten Bel, en nu?
Het volledige verhaal werd gepubliceerd in het rijk geïllustreerde boek ‘De Geschiedenis van Ten Bel’. Verkrijgbaar in e-book of in gedrukte versie.
Geïnteresseerd? HIER staat er meer informatie over het boek en hoe je het kan aanschaffen.

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.