zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesDE GEVAARLIJKSTE DUIK- EN ZWEMPLAATSEN TER WERELD
spot_img

DE GEVAARLIJKSTE DUIK- EN ZWEMPLAATSEN TER WERELD

Op 1 januari 2021 werd aan de ingang van de Cueva de Los Camarones een ijzeren kruis geplaatst ter nagedachtenis van de slachtoffers van duikongevallen op deze locatie. Daarover schreven wij in ons artikel DUIKMOMENT IN PALM-MAR, die wij op 12 januari 2021 publiceerden. 
De Cueva del Tancón ligt in Santiago del Teide en is een poel of zeezwembad waar de sterke stromingen zwemmers naar de bodem zuigen. Onder de poel is er een labyrint van grotten en gangen die onderwaterstromingen veroorzaken waartegen een mens niet is opgewassen. Daarom is baden en zwemmen er verboden. Wie zich niet aan de verbodswaarschuwingen houdt, riskeert er zijn leven.

De oceaan geeft en de oceaan neemt. Dit hoor je wel eens van schippers en vissers die regelmatig op zee voeren.
De 33-jarige Zwitserse Jasmine Ben Ali en de 27-jarige Italiaan Giovanni Rodríguez kunnen het niet meer navertellen. De twee jongeren zijn donderdag verdronken in El Tancón, een vulkanische zeegrot waar zwemmen verboden is door de gevaarlijke onderstromen. Jasmine en Giovanni brengen het aantal dodelijke slachtoffers op deze locatie in de laatste vier jaar op zes.

Aan verdrinkingsdood ontsnapt

Alejandra was 14 jaar oud. Ze was met een groep vrienden gaan zwemmen, ook in augustus. Terwijl sommigen de Tancón-grot waren binnengegaan via de horizontale ingang, een scheurvormig gat dat door de lavastromen was ontstaan, waren anderen naar de tweede verticale toegang gegaan op slechts enkele meters afstand. Dit zijn de fameuze bufaderos of siphons. Deze 5 meter diepe natuurlijke schoorsteen leidt ook naar de grot en vult en leegt de grot afhankelijk van de golven en de getijden. Bij eb kun je erin springen en de grot bereiken via de bodem van het gat van de vulkanische rotsen. Maar als de zee ruw is of overstroomt, kun je snel in moeilijkheden geraken. Alejandra werd plotseling opgeslokt door het water. De zuigkracht verraste haar. Ze werd in een soort vulkanische buis onder de grot gezogen en kon zich onderwater vastklampen en hield haar adem zo lang als mogelijk in. Overal om haar heen waren bubbels, schuim en sterke stromingen.
Toen ze even boven kwam kon ze diep ademhalen en een toegereikte hand vastnemen. Dat was haar redding.

Dodelijk paradijs

Jaime Coello, directeur van de Stichting Telesforo Bravo Juan Coello, waarschuwt via sociale netwerken al geruime tijd voor de ernstige risico’s van de Tancón-grot. Hij noemt de poel het dodelijke paradijs. Paradijs omdat het een indrukwekkende grot is, waar de zee een turkooizen tint aanneemt. Dodelijk omdat de zee binnenin zich zeer verraderlijk gedraagt.
Mensen die het zwemverbod daar overtreden, brengen niet alleen hun eigen leven in gevaar, maar ook dat van de reddingsteams.

Het aantal verdrinkingsslachtoffers op de Canarische Eilanden telde in 2020 (43), in 2021 (46) en van januari tot november 2022 (50). Januari 2023 telde zes verdrinkingsdoden; drie op Gran Canaria en telkens een op Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote.
Er wordt echter geen euro geïnvesteerd in bewustwordingscampagnes om verdrinkingen te voorkomen, terwijl er miljoenen euro’s worden uitgegeven aan verkeerscampagnes.

De badzones op de Canarische Eilanden zijn niet onveilig. Het gevaar komt van de mens.  Dat is wat de initiatiefnemer van een groep, die ongevallen aan de kusten evalueert op basis van officiële rapporten met de medewerking van de veiligheidsdiensten en -instanties, duidelijk wil maken. Hij herinnert er ons aan dat tussen 2016 en 2020 op Canarias 327 mensen om het leven zijn gekomen door ongelukken in badzones. Van hen is 41% (135) buitenlander en komen uit 27 verschillende landen.

De burgemeester van Santiago del Teide, Emilio José Navarro, weet niet wat hij nog meer moet doen. Er zijn zelfs mensen die wachtten tot de reddingsteams het gebied hadden verlaten voordat ze daar in zee gingen, terwijl het net bekend was gemaakt dat er twee mensen waren verdronken.
De enige afschrikkende maatregel die effect kan hebben is de boete die varieert van 300 tot 3.000 euro.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img