maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsDE GELUKMAKENDE EILANDEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

DE GELUKMAKENDE EILANDEN

De gelukmakende eilanden of Islas Afortunadas worden gebruikt in een bewijsvoering waarin een mens door de eilanden gelukkig wordt gemaakt. Geschiedkundig komt de term uit de Griekse mythologie waar het gebruikt wordt om een plaats aan te wijzen waar eeuwige rust is terug te vinden.
In de moderne geschiedenis wordt de term geprojecteerd op de eilanden die gelegen zijn in een subtropische regio, midden in de Atlantische Oceaan op 28 graden noorderbreedte en op 15 graden westerlengte.  

De Canarische Eilanden zijn de Gelukkige Eilanden, of beter, de gelukmakende eilanden. Zo wordt de archipel vaak genoemd op het Spaanse vasteland. Alleen al bij het horen of het lezen van de woorden Islas Afortunadas wordt men al blij, en daarbij worden er twee elementen losgelaten: zon en geheimzinnigheid.
Uiteraard heeft het klimaat iets te maken met de blijheid, maar ook de orografie van het eiland met zijn honderden mooie vergezichten, liggen mede aan de oorsprong van twee eenvoudige woorden. 

Plinius de Oudere

De locatie staat in mythen en legenden bekend als een plek waar zielen eeuwige rust vonden in de groene, bloemrijke en zonnige landschappen van de ‘Elysese Velden’, ver van de Zuilen van Hercules, volgens dichter Hesiod en als ‘Zalige Eilanden’ in het verloren continent Atlantis, volgens Plato. 
Het eerste geschreven document met een directe verwijzing naar de Canarische Eilanden is van de Romeinse geschiedschrijver Plinius de Oudere, die de reis van koning Juba II van Mauritanië naar de eilanden in 40 v.Chr. aanhaalt en ze voor het eerst de Gelukzalige Eilanden noemt. Ook de term Canaria verschijnt voor het eerst in deze tekst.

 

Honden

De Canarische eilanden zijn onderdeel van Macaronesië die dezelfde etymologie heeft: de eilanden van de Gezegende. De Griekse woorden μακάριος of  ‘gelukkig, gezegend’ en νήσοι, wat ‘eilanden’ betekent, spreken voor zichzelf. 
De plaatsnaam ‘Kanarie’ betekent ‘Hondeneilanden’. Dat staat te lezen in het boek Naturalis Historia die aan het einde van de eerste eeuw na Christus, geschreven werd door geschiedschrijver Plinius, de neef van Plinius de Oudere. Hij schrijft dat de koning van Numidia en Mauretanië, Juba II, rond 50 voor Christus, een expeditie stuurde naar eilanden waarop de verkenners de aanwezigheid van grote valse honden hadden waargenomen. Plinius noemde de eilanden ‘Canariae Insulae’ (van het Latijnse can, canis wat hond betekent). De Romeinen noemden later de “Fortuinlijke Eilanden” (Insulae Fortunatae).

Op de Canarische vlag staan er bovenaan twee honden die de twee Canarische provincies symboliseren. De Romeinen noemden later de “Fortuinlijke Eilanden” (Insulae Fortunatae). 

Springplank

De herontdekking van de gelukzalige of zaligmakende eilanden in 1312 door de Italiaanse navigator Lanzarotto Malocello markeert, historisch-geografisch gezien, het begin van de grote ontdekkingen bij oceaanvaarten voorbij de Zuilen van Hercules. De eilanden die in de oudheid een begeerd en onbereikbaar aards paradijs vertegenwoordigden aan de mysterieuze rand van de bewoonde wereld, werden al snel de springplank naar de zogenaamde Nieuwe Wereld. 

Gelegen aan het einde van de oude wereld en dicht bij de nieuwe, vormden de gekmakende eilanden, de Islas Afortunadas een grens tussen de klassieke middeleeuwse wereld van mythische paradijselijke plaatsen en de moderne wereld die bol stond van ontdekkingsreizen.

Bravoure

De term Fortuinlijke Eilanden duikt voor het eerst op in de 16e eeuw in de historiografie van de ontdekkingen. In het werk van de Italiaanse humanist Pietro Martire d’Anghiera lezen we dat de ‘eilanden’ als een bevoorrecht onderwerp worden gebruikt, in de context om een geschiedenis van de Nieuwe Wereld te schrijven. De auteur, een vriend van Columbus, was de eerste die de geschiedenis van de ontdekkingen beschreef in het boek ‘Decadi de orbe novo’, tussen 1511 en 1530.

De gelukmakende eilanden, een titel die met veel bravoure gedurende eeuwen wordt beschreven, is voor ons het bewijs dat de geschiedenis het bij het rechte eind heeft. Fortuinlijk, gezegend, gelukkig en voorspoedig zijn bijwoorden. Wie zich fortuinlijk voelt is een bofkont, een geluksvogel, een mazzelaar, maar dat zijn dan weer zelfstandige naamwoorden. 

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

EL MÉDANO OMGETOVERD

ADIOS MAMOTRETO

SEB LEESON LEGAL GROUP