donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsDE ECONOMIE GROEIT
SEB LEESON LEGAL GROUP

DE ECONOMIE GROEIT

De economie op Tenerife staat bekend om zijn sterke afhankelijkheid van het toerisme. De groei van de economie wordt beïnvloed door factoren als het aantal toeristen, investeringen in toeristische infrastructuur, maar is ook afhankelijk van de algemene mondiale economische omstandigheden. Het vastgoedsegment, met inbegrip van de vastgoedmarkt en de bouwsector, straalt sterkt uit naar de economische situatie van het eiland. Resultaat: de economie groeit.

De Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife heeft haar prognoses bijgesteld en verwacht dat de economie van de Canarische Eilanden dit jaar zal afsluiten met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,5%, een dynamiek die hoger is dan het nationale gemiddelde.

Tevredenheid

De Kamer constateert een vertragende trend en verwacht dat de activiteit tijdens het laatste kwartaal zal blijven verzwakken, ondanks het feit dat de economie groeit op kwartaalbasis en het resultaat van de laatste drie maanden zal verbeteren als gevolg van het toeristisch hoogseizoen en de eindejaarsperiode die in het verschiet ligt.

In de wandelgangen horen we blijdschap als dit resultaat kan worden behaald. Als de Canarische archipel het jaar afsluit met een bbp-groei van 3,5% en een werkloosheidspercentage van ongeveer 15%, is dit opnieuw een stap vooruit in de inhaalbeweging die de economie maakt na het verlies gedurende de coronapandemie. Als de vertraging zich in 2024 doorzet dan is dit geen goed nieuws, maar zover zijn we nog niet.

Aangepaste wetgeving

In september 2023 bedroeg het aantal geregistreerde bedrijven waar werknemers zijn tewerkgesteld op 60.795, terwijl dat er in september 2019 meer waren, namelijk 61.495. Uit de cijfers blijkt ook dat de bedrijven slanker zijn geworden en gemiddeld minder werknemers aan het werk zet. Volgens de laatste gegevens van het Directorio Central de Empresas heeft ruim 96% van de bedrijven minder dan tien werknemers en is bijna 58% een eenmanszaak. Dit zijn cijfers die nog minder goed scoren dan deze uit 2019.

Er moet door de overheid actie worden ondernomen om bedrijven en zelfstandigen aan te moedigen en om de oprichting van een bedrijf te vergemakkelijken. Het is noodzakelijk om aangepaste wetten uit te vaardigen en de drempelvrees te verlagen om een bedrijf op te richten, iets waarmee de afgelopen jaren geen rekening werd gehouden. 

Politieke goodwill

Bovendien is het bedrijfsleven geconnecteerd met de arbeidsmarkt en de daarmee samenhangende problemen. Deze zijn niet min en vooral veelvoudig: het aantrekken van personeel en het invullen van bepaalde vacatures, het hoge en toenemende ziekteverzuim, de stijging van de sociale kosten van bedrijven, de lage arbeidsproductiviteit, de vergrijzing van de bevolking, het gebrek aan huisvesting of mobiliteitsproblemen.

Om deze reden is de Kamer van mening dat de overheid inzet op de consensus en inzet van alle politieke partijen en, uiteraard, de economische en sociale actoren, om ambitieuze hervormingen op verschillende terreinen het hoofd te kunnen bieden.

Met argusogen

Voor het jaar 2024 gaan de voorspellingen uit van een diffuus scenario omdat dit het jaar zal zijn waarin gezinnen in grotere mate geconfronteerd zullen worden met het verlies aan koopkracht, ook al zal dit gecorrigeerd worden door salarisherzieningen en de verwachte matiging van de inflatie. Dat, terwijl kleine en middelgrote bedrijven meer geconfronteerd zullen worden door insolvabiliteitsproblemen. De faillissementen zijn tot nog toe laag, maar zullen stijgen in 2024 met een jaar-op-jaar groei van slechts 81,9%, dixit specialisten. 

Bovendien kan er niet langer financiële hulp worden ingeroepen worden om het post-coronaherstel van de economie te stimuleren. De publieke sector zal de broekriem opnieuw moeten aantrekken wanneer de begrotingsregels en dito regelgeving op 1 januari 2024 van kracht worden. De economie groeit momenteel, maar economen kijken houden met argusogen het volgend jaar in de gaten. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP