zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogDaguitstappenDE BASILIEK VAN CANDELARIA
spot_img

DE BASILIEK VAN CANDELARIA

Het is bekend dat de Basiliek van Candelaria boven op de oude gemeentelijke begraafplaats van Candelaria is gebouwd, maar wat weinigen weten is dat er nu menselijke resten, die toen niet werden opgeëist, in de grote zuilen rusten van het heiligdom van de Patroonheilige van de Canarische Eilanden.
De prior van de kathedraal beweert dat alles wat uit de graafresten kon worden gerecupereerd, voor de inhuldiging in 1959, in de grote zuilen werd gedumpt.

De kroniekschrijver van de gemeente wijst erop dat de doden niet alleen op deze plaats werden begraven, maar ook aan de grot van San Blas, en aan de kapel en de kerk van Santa Ana, waar duizenden mensen begraven liggen. Tot in 1919, wanneer de begraafplaats van Santa Sabina werd ingehuldigd. Dit is tot op vandaag de belangrijkste begraafplaats van Candelaria.

Menselijke resten

Tot 1835 werden alle begrafenissen gehouden in tempels, totdat er een voorlopige begraafplaats werd geopend in 1843. Deze werd verplaatst naar de ruïnes van de onvoltooide Basiliek van de Maagd van Candelaria, waar alle overleden parochianen werden begraven.
De begraafplaats van Santa Sabina werd in gebruik genomen nadat de oude begraafplaats van het klooster volledig was verzadigd als gevolg van de griepepidemie. Daarom richtte de gouverneur van de provincie, Joaquín Santos y Ecay, zich op 10 december 1918 tot de bisschop van het bisdom, Gabriel Llompart y Jaime, met het voorstel om de oude begraafplaats te sluiten en een nieuwe te openen op de plaats waar de kathedraal later werd gebouwd.

De menselijke resten die niet werden opgeëist bleven liggen totdat de zuilen van de kerk werden opgetrokken. De holle gedeelten van de zuilen werden gevuld met menselijke resten, in de wetenschap dat ze daar dichter bij de Heer rusten.

Donkere Maagd

In de Basiliek zijn ook de belangrijkste geestelijke kerkleiders begraven, zoals bisschop Bartolomé García Jiménez (1668) en bisschop Domingo Pérez Cáceres, die het moeilijke en gevaarlijke bouwproces in 1959 in goede banen heeft geleid.

Sinds de vondst van de Maagd, rond het jaar 1400, op het strand van Chimisay (El Socorro) werd het beeld overgebracht naar Chinguaro en vervolgens naar de Grot van Achbinico (Candelaria), vooraleer het in de Basieliek werd geplaatst.
Het eerste grote heiligdom ter ere van de donkere maagd Maria werd in 1668, in opdracht van de aartsbisschop van de Canarische Eilanden, Bartolomé García Jiménez Rabadán, gebouwd, en vier jaar later, in 1672 ingehuldigd. Het was een grote kerk met drie kerkschepen en een hoge toren. De kerk verdween door een zware brand op 15 februari 1789.

Zwarte Madonna verdwijnt

De broeders Dominicanen begonnen onmiddellijk met de wederopbouw van de kerk en het klooster, waarbij ze het beeld van de Maagd tijdelijk naar een vleugel van het klooster verplaatsten in 1803, in afwachting van de voltooiing van het nieuwe heiligdom.
In 1819 werden de werken stopgezet wegens gebrek aan middelen.

In 1826 verdwijnt het oorspronkelijke beeld van La Morenita of zwarte madonna door toedoen van hevige regenval en een stortvloed van stenen die over het Tapia-ravijn donderen.
Ook het kasteel van San Pedro en acht mensen die er wonen worden meegespoeld.
Het beeld wordt overal in het zuiden gezocht, maar niet gevonden. Kroniekschrijver Octavio Rodríguez zegt dat het idee is om het te vervangen door de kopie die de graaf van La Gomera in Adeje had, maar de debiteuren weigeren, net als de inwoners van Güímar, op wier strand El Socorro het origineel Mariabeeld aanspoelde.

Bouwwerken twee maal uitgesteld

Uiteindelijk werd besloten om een beeld te plaatsen dat in de kerk van Arafo stond tot in 1827, het jaar dat beeldhouwer Fernando Estévez het huidige beeld maakte. Pas in 1889 werd het beeld gekroond.

In 1836 werden de broeders Dominicanen gedwongen Candelaria te verlaten, maar ze keerden terug op 9 juli 1922. Daarna werden de werken van de basiliek hervat, op het hoogste gedeelte van de klif van La Magdalena. Het doel was om de risico’s van een eventuele storm te vermijden, maar de bouwplannen werden afgewezen vanwege de instabiliteit van het terrein. De muren van dat eerste werk staan vandaag nog steeds overeind.

Zo werd de bouw van de huidige kerk meerdere malen uitgesteld en om verschillende redenen stopgezet, waaronder de economische crisis in 1931, na de afkondiging van de Tweede Republiek, later door de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Inhuldiging en uitbreiding

Uiteindelijk, in 1948, activeerde bisschop Domingo Pérez Cáceres de bouw van een grote kerk door opdracht te geven aan de architect José Enrique Marrero Regalado uit Tenerife en door de betrokkenheid van de bevoegde autoriteiten te overtuigen om dit werk af te ronden.

In 1949 begon de bouw van de voormalige basiliek. Het faculteitsbestuur sloot zich aan bij het populaire gevoel en donaties en aalmoezen die dienden om de kosten van de bouw van het begeerde heiligdom te dekken, waarbij donaties uit alle hoeken van de Canarische Eilanden binnenkwamen.

Op 1 februari 1959 werd de basiliek in een grote religieuze ceremonie ingewijd door de Nuntius van de Paus in Spanje, Monseigneur Ildebrando Antoniutti, en door bisschop Domingo Pérez Cáceres. Na de inwijding werd de Basiliek van de patroonheilige van de Canarische Eilanden verrijkt en uitgebreid met de kleedkamer van de Maagd, de bouw van de devotiekapel van de Maagd (1972), de bouw van de kapel van het Tabernakel, de plaatsing van een nieuwe klok voor de toren (1971), de installatie van het akoestisch systeem (1973), de plaatsing van de muurschildering van de Eucharistie door Jose Aguiar voor de kapel van het Tabernakel (1976), de nieuwe zaal voor beloftes en de tentoonstellingszaal voor de stemoffers en souvenirs van de Maagd (1983), de installatie van een omroepinstallatie (1987), de installatie van een wagenklok (1990) en de verbouwing van de penitentiaire kapel (1993).

Op 19 april 2005 werd de Heilige Kerkbasiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Candelaria uitgeroepen tot cultureel erfgoed (BIC) van de Canarische Eilanden en uiteindelijk werd ze op 24 januari 2011 door paus Benedictus XVI ingewijd als Basiliek.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img