vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeBlogDE AARDE BEWEEGT

DE AARDE BEWEEGT

Menigeen zal reeds gelezen of gehoord hebben dat de Canarische Eilanden de toppen zijn van een omvangrijke bergketen die in de Oostelijke Oceaan aanwezig is. Dit zijn bergen die onder water ontstaan door een opening in het aardoppervlak waar magma, gassen en tefra naar buiten worden gestuwd. Magma is het gesmolten gesteente en tefra zijn de brokstukken uit vaste materie. Als deze materie hoog genoeg wordt gestapeld wordt de maritieme heuvel een heuse berg boven water.

Menigeen zal ook wel weten dat de ondergrond in Canarisch gebied onstabiel is en dat de Teide opgebouwd werd op de overblijfselen van een enorme oervulkaan die vele miljoenen jaren geleden ontstond. 
Weinigen weten dat het iedere dag ergens, op of rond de Canarische archipel, rommelt. Dagelijks worden, door uiterst gevoelige detectoren, waarnemingen geregistreerd van trillingen en schokkende bewegingen van het aardoppervlak. Meestal zijn deze niet waarneembaar, je voelt ze niet en toch zijn ze aanwezig. Om op de hoogte te blijven van deze schommelingen brengen geologen dagdagelijks de verschuivingen en bewegingen in kaart.

Dagdagelijks zijn er 10-tallen bevinkjes, het merendeel haalt amper een 3 op de schaal van Richter en zijn daardoor nauwelijks voelbaar. Nu en dan schokt het eiland met krachten van 4 (november 2011) en hoger op de schaalmeter… en dat is voor geologen geen klein bier meer. De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. 
Een mooi voorbeeld daarvan is de verhoogde vulkanische activiteit in de onmiddellijke omgeving van El Hierro, ten zuiden van de gemeente La Restinga. Dat het gebied hoogzwanger is weten we reeds een tijdje en daarom wordt deze omgeving aangeduid als een hotspot. Het nieuwe eilandje groeit gestaag en eens het hoofd boven water krijgt het de naam Isla del Paralelo toegewezen.
Ook is in die omgeving al sedert 2011 een verhoogde uitstoot van CO² waar te nemen, een duidelijk signaal dat er magma in beweging is en dat er daardoor extra druk moet staan op de aardkorst. Het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) en het Instituto Geográfico Nacional (IGN) houden de veranderende seismische gegevens nauwlettend in het oog. 

Op de webpagina van het IGN kun je de aardbewegingen van ieder Canarisch eiland, dag op dag en uur per uur volgen. Kijk vooral eens naar de recente meetresultaten van het station EHIG/TBT op La Palma. Je hoeft niet ongerust te zijn, de bevingen zitten diep verscholen en hebben geen of weinig relatie met het aardoppervlak, no pasa nada…De schaal van Richter is genoemd naar de gelijknamige Amerikaanse seismoloog die bekend is geworden omdat hij in 1835 een schaal heeft bedacht om de kracht van een aardbeving aan te geven. Bij de minste trilling staat op de schaal van Richter het getal 0. Als de trilling 10 keer zo zwaar is, krijgt deze het getal 1. En als hij weer tien keer zo zwaar is het getal 2. Dat gaat op die manier door dus bij ieder nummertje hoger op de schaal is de beving tien keer zo sterk als de vorige. De waarden 0, 1 en 2 op de schaal van Richter zijn zo licht dat ze alleen door een seismograaf opgemerkt worden. Pas bij kracht 3 beginnen de bewoners ook iets te voelen. 

Ook wordt er al jarenlang gesproken over een mogelijke dreiging die de vulkaan Cumbra Vieja op het eiland La Palma kan vormen. Bij een grote eruptie van deze vulkaan bestaat er namelijk de mogelijkheid dat een deel van het eiland in zee stort en dat deze grondverplaatsing een megatsunami aan de Amerikaanse oostkust zou veroorzaken. Met de snelheid van een vliegtuig zouden enorme vloedgolven van dertig tot vijftig meter hoog zich in de richting van het Amerikaanse continent begeven. Dit is een worst case scenario van een onvoorstelbaar gegeven die een natuurramp zou veroorzaken.
We hopen met z’n allen dat dit nooit gebeurt.

En toch blijft het rommelen, veelal onvoelbaar. We maken ons daar vooralsnog niet ongerust over omdat we weten dat seismologische diensten alles nauwlettend in de gaten houden en dat de wetenschappers ons zeker op voorhand zullen verwittigen wanneer er onheil op ons afkomt. 
Ondertussen genieten wij met volle teugen van alle geneugten dat het eiland ons verschaft.

Deze beelden werden gemaakt in maart 2014 met een onderwaterrobot en tonen ons heel mooi de herontwikkeling van de onderwaterfauna en -flora na de diverse uitbarstingen ten gevolge van (onderwater)aardbevingen. De opnames werden gemaakt tussen de 88 en 350 meter diepte.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CRITICASTERS

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

BORGEN BRENGEN ZORGEN

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

UFO’S BOVEN CANARIAS

VERVLOGEN ENERGIEBRON