zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsDAKLOZEN IN HERMANO PEDRO-VALLEI
spot_img

DAKLOZEN IN HERMANO PEDRO-VALLEI

Dat er daklozen in de Hermano Pedro-vallei schuilen, is het resultaat van de huidige economische en toeristische situatie, zoals de hoge huurprijzen, een tekort aan betaalbare huurwoningen en een aantal recente ontruimingen in de zuidelijke regio. Ondanks de ogenschijnlijke voorspoed en de idyllische landschappen, kampen veel lokale inwoners met de harde realiteit van dakloosheid.

Dit probleem, vaak overschaduwd door de glinsterende façade van vakantieresorts en zonovergoten stranden, vindt zijn oorsprong in een complex web van sociaaleconomische factoren. De stijgende huurprijzen, aangedreven door de toeristische vraag, hebben lokale bewoners in het nauw gedreven, terwijl de werkgelegenheid in veel gevallen seizoensgebonden en onstabiel blijft. Dit schetst het contrast tussen het toeristische paradijs en de strijd die vele inwoners van het eiland dagelijks voeren, een realiteit die een dieper begrip en dringende aandacht vereist.

Niet de eerste keer

In de schaduw van het grotje van Hermano Pedro hangt er een gespannen sfeer. Twee groepen daklozen, samen goed voor bijna honderd zielen, zitten er op hete kolen. Niet zo lang geleden kondigde de gemeenteraad van Granadilla de Abona een ontruiming aan, die nu elk moment kan plaatsvinden.

De gemeenschappen, verscholen in het ravijn en Los Balos, gelegen in het pittoreske El Médano, zijn locaties waar eerder mensen woonden. Enkele weken geleden was er al een soortgelijke operatie in de buurt, waarbij lokale autoriteiten 45 illegale vestigingen ontruimden.

Diverse redenen

De bewoners van het ravijn leven in grotten, beschermd tegen de zon door palmbladeren en dekens. Hun eenvoudige woningen zijn ingericht met stoelen, tafels en tenten, een bescheiden onderkomen dat getuigt van hun noodgedwongen eenvoud. Sommigen hebben gekozen voor iets stabielere constructies, gemaakt van palmbladeren en stenen.

Een bewoner deelde met ons dat deze gemeenschap in harmonie leeft. Er is een sterke band en sommigen vormen zelfs kleine buurtschappen. Velen van hen zijn hier recent aangekomen, verdreven uit Los Abrigos. Eén man, die een jaar geleden uit zijn huis werd gezet, vond onderdak in een van de grotten. Dit is zijn laatste toevlucht, dixit de dakloze man.

Vlucht naar de warmte

De bewoners van deze nederzettingen hebben een mengelmoes van achtergronden. Sommigen leven in kwetsbare situaties op straat, anderen zijn naar Tenerife gekomen op zoek naar werk dat ze niet konden vinden. Weer anderen kozen bewust voor een leven dicht bij de natuur.

Carmen Dolores Rodríguez, raadslid voor Veiligheid, onthult dat veel van de huidige bewoners afkomstig zijn uit Oost- en Noord-Europa, op de vlucht voor de kou. Velen van hen zoeken geen hulp en vestigen zich hier op eigen initiatief. Voor de eerdere ontruimingen kwamen de meesten uit Oost-Europa.

Nakende ontruiming

Hoewel een exacte datum voor de ontruiming nog niet is vastgesteld, wordt er al samengewerkt met de Insular Water Council om de operatie voor te bereiden. Er moet een inventarisatie worden gemaakt van de grotten en de bewoners moeten op de hoogte worden gebracht van de naderende ontruiming.

Wandelaars en bezoekers ondervinden al geruime tijd overlast van de geïmproviseerde kampen langs hun route.
De daklozen in de Hermano Pedro-vallei hebben geen andere mogelijkheid om te leven. Indien ze er ontzet worden gaan ze op zoek naar een andere leefbare locatie.

Dringend gezocht: evenwicht

Het leven op een boogscheut van het grotje van Hermano Pedro staat op het punt ingrijpend te veranderen. De onzekerheid weegt zwaar op de gemeenschappen die daar een toevlucht hebben gevonden. Dit is het zoveelste voorval die de complexiteit bewijst waar Tenerife voor staat. Er moet dringend een evenwicht worden gevonden tussen behoud van het natuurlijke en culturele erfgoed en het tegemoetkomen aan de basisbehoeften van zijn bewoners.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img