donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogDaguitstappenDAGUITSTAP NAAR PUNTA DE TENO
spot_img

DAGUITSTAP NAAR PUNTA DE TENO

Het ‘paradijs op aarde’ beleef je ongetwijfeld bij een bezoek aan het Parque Rural de Teno dat gemiddeld 1.300 meter boven de zeespiegel ligt en is bijna helemaal omringd is door de oceaan. De gehele noordwestelijke punt van het eiland Tenerife duidt op een relatief geografisch isolement die ervoor heeft gezorgd dat de ruwheid van de natuur, de biodiversiteit en de traditionele gebruiken bewaard zijn gebleven en niet werden opgeslorpt en onder de voet gelopen door het massatoerisme. Het beschermde natuurpark begint bij Los Gigantes en eindigt om de noordwestelijke hoek bij Puertito de Los Silos.

Een van de mooiste natuurlijke plekken in Tenerife en een van de waardevolste natuurgebieden op het eiland is omrand door de gemeenten Buenavista del Norte, Los Silos, El Tanque en Santiago del Teide. De bevolking woont hoofdzakelijk in de deelgemeenten en gehuchten El Palmar (niet verwarren met Palm-Mar), Teno Alto, Las Lagunetas, Las Portelas, Los Carrizales, Masca en Erjos. Landbouw en veeteelt is de economische basis van het gebied. Het unieke agrarische landschap leent zich tot het verbouwen van producten voor eigen gebruik. Ruim 8.000 hectare aan natuurlijke rijkdom en schatten met ecologische, landschappelijke en culturele waarden zijn te danken aan de beperkte toegang van het gebied.

Vuurtoren

Vuurtoren op Punta de Teno

Het Tenogebergte is een van de drie grote rotsmassieven die vorm geven aan Tenerife. Teno is een oud vulkanisch massief waarin erosieprocessen het huidige landschap hebben gemodelleerd. Dit wordt gekenmerkt door de vele valleien, de diepe kloven en de adembenemende kliffen die zo typisch zijn voorbij Los Gigantes; ze worden ook acantilados genoemd.
Op de Punta de Teno staat een idyllische en populaire vuurtoren met de naam Faro de Teno. Dit is één van de zeven vuurtorens die het eiland markeren. Deze locatie wordt geflankeerd door vulkanische rotsmassa’s en is populair bij fotografen die er steevast de mooiste plaatjes schieten.


Natuurpark

Het natuurreservaat strekt zich niet alleen uit over land. Ook de aanpalende oceaan is een biotoop voor fauna en flora. De laurierbossen gedijen goed op deze hoogte, de tabaibas en de vlinderbloemen zijn er prominent aanwezig. Ook de drakenboom, de jeneverbes, de wilde olijfboom en een ruim aanbod aan palmboomsoorten sieren deze omgeving. Het Tenogebied vertegenwoordigt het Canarische flora-aanbod die te vinden is op locaties waar een microklimaat heerst.
Daar hoort ook de fauna thuis; het toevluchtsoord voor vele diersoorten. En ook de thuisbasis van het rijke vogelleven, waar de visarend, inlandse duivensoorten, sperwers en haviken huizen.
Speciale vermelding verdient ook de gespikkelde hagedis die voorkomt op de kliffen van Los Gigantes.
Het wandeltoerisme neemt de grootste hap uit de toerismetaart. Talrijke wandelpaden of senderos kruisen het natuurpark waarop talrijke bezoekers bewegen en op deze manier naar een goede gezondheid zoeken.
Overzee is snorkelen en duiken, kajakken en walvissen spotten een magneet die de toerist aantrekt. Deze brede waaier van natuurbeleving wordt je gratis voor de voeten geworpen. Je hoeft er enkel maar naartoe te gaan.

Traditie en cultuur

Naast de natuurlijke rijkdommen is het Tenogebied van groot belang vanuit cultureel oogpunt. Het is de Tenerfiaanse locatie met de best bewaarde traditionele architectuur en in de wijde omgeving vinden we archeologische overblijfselen van nederzettingen van de originele bewoners, de Guanchen.
De inwoners en de gemeenten in het gebied bieden de geneugten van het leven. Feesten gerelateerd aan het einde van de oogst, historische festiviteiten en culturele feestactiviteiten zijn hen niet vreemd. Ook de lokale streekproducten worden gepromoot en aan de man gebracht. Zo zijn kaas, wijn, saffraan, fruit en honing de streekproducten die zeker de aandacht moeten trekken.

Wil je een dagje genieten van een schitterende natuur, van traditionele waarden en van impressionante landschappen, dan is het Parque Rural de Teno de uitstap die je zal vervoeren naar een eindeloze droomwereld waar fauna en flora centraal staan.

Weg TF-445 afgesloten (vanaf 1 januari tot 14 juni 2022)

De werkzaamheden voor de verbetering en opwaardering van de weg TF-445 van Buenavista naar Punta de Teno blijven vertraging oplopen. De werkzaamheden in het gebied zijn in januari 2022 begonnen, maar het gebrek aan materiaal en de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden hebben ertoe geleid dat de uitvoeringstermijn uitloopt. Pasen werd vooropgezet als streefdatum om de weg opnieuw in gebruik te nemen, nu wordt de deadline verplaatst naar de zomer 2022.

Voorlopig is alle verkeer, ook bus- en taxidiensten, tot nader order geschorst. Te voet of per fiets bent u eraan voor de moeite, zelfs mensen die tewerkgesteld zijn in de landbouw en de visserij in dit gebied mogen deze weg niet op.

De uit te voeren werken zijn technisch complex. Alle vangnetten op de steile wanden die in de periode 2014-2015 werden geplaatst, moeten worden vervangen. Het gemeentebestuur van Buenavista hoopt dat de werkzaamheden niet langer uitlopen, omdat het Parque Rural de Teno verantwoordelijk deels de economische motor van de gemeente is.

Masterplan

Zoals in het masterplan is bepaald wordt het gebruik van deze weg verder beperkt. Enkel bussen en geautoriseerde voertuigen mogen de ‘Carretera de Teno‘ oprijden. De belangrijkste reden voor deze ingreep is het natuurbehoud.
Men kan de bus nemen van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 20.00 uur. Het toegangsbareel blijf omlaag van vrijdag 09.00 uur tot maandag om 09.00 uur.
Ook op feestdagen is de toegang afgesloten. Enkel geautoriseerde voertuigen, zoals taxi’s, lijnbusjes en het personeel tewerkgesteld in deze zone mogen het bareel voorbij rijden.

Met de bus

Buslijn 369 vertrekt vanaf het busstation in Buenavista om 10:10, 11:05, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:10, 17:05 en om 18:05 uur.
Terugkeren kan om 10:35, 11:25, 12:25, 13:25, 14:25, 15:25, 16:35, 17:25 y 18:25 uur.
De prijs per busrit bedraagt 1 euro en er kan enkel betaald worden met gepaste munten.

Foto's: Fernando en Luisa Wuyts-Deswert & Joke Schilperoord
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img