Het ‘paradijs op aarde’ beleef je ongetwijfeld bij een bezoek aan het Parque Rural de Teno dat gemiddeld 1.300 meter boven de zeespiegel ligt en is bijna helemaal omringd is door de oceaan. De gehele noordwestelijke punt van het eiland Tenerife duidt op een relatief geografisch isolement die ervoor heeft gezorgd dat de ruwheid van de natuur, de biodiversiteit en de traditionele gebruiken bewaard zijn gebleven en niet werden opgeslorpt en onder de voet gelopen door het massatoerisme. Het beschermde natuurpark begint bij Los Gigantes en eindigt om de hoek bij Puertito de Los Silos.

Een van de mooiste natuurlijke plekken in Tenerife en een van de waardevolste natuurgebieden op het eiland is omrand door de gemeenten Buenavista del Norte, Los Silos, El Tanque en Santiago del Teide. De bevolking woont hoofdzakelijk in de deelgemeenten en gehuchten El Palmar (niet verwarren met Palm-Mar), Teno Alto, Las Lagunetas, Las Portelas, Los Carrizales, Masca en Erjos. Landbouw en veeteelt is de economische basis van het gebied. Het unieke agrarische landschap leent zich tot het verbouwen van producten voor eigen gebruik. Ruim 8.000 hectare aan natuurlijke rijkdom en schatten met ecologische, landschappelijke en culturele waarden zijn te danken aan de beperkte toegang van het gebied.

Het Tenogebergte is een van de drie grote rotsmassieven die vorm geven aan Tenerife. Teno is een oud vulkanisch massief waarin erosieprocessen het huidige landschap hebben gemodelleerd. Dit wordt gekenmerkt door de vele valleien, de diepe kloven en de adembenemende kliffen die zo typisch zijn voorbij Los Gigantes; ze worden ook acantilados genoemd.
Op de Punta de Teno staat een idyllische en populaire vuurtoren met de naam Faro de Teno. Dit is één van de zeven vuurtorens die het eiland markeren. Deze locatie wordt geflankeerd door vulkanische rotsmassa’s en is populair bij fotografen die er steevast de mooiste plaatjes schieten.

De laurierbossen gedijen goed op deze hoogte, de tabaibas en de vlinderbloemen zijn er prominent aanwezig. Ook de drakenboom, de jeneverbes, de wilde olijfboom en een ruim aanbod aan palmboomsoorten sieren deze omgeving. Het Tenogebied vertegenwoordigt het Canarische flora-aanbod die te vinden is op locaties waar een microklimaat heerst.
Daar hoort ook de fauna thuis; het toevluchtsoord voor vele diersoorten. En ook de thuisbasis van het rijke vogelleven, waar de visarend, inlandse duivensoorten, sperwers en haviken huizen.
Speciale vermelding verdient ook de gespikkelde hagedis die voorkomt op de kliffen van Los Gigantes.

Het natuurreservaat strekt zich niet alleen uit over land. Ook de aanpalende oceaan is een biotoop voor fauna en flora.
Het wandeltoerisme neemt de grootste hap uit de toerismetaart. Talrijke wandelpaden of senderos kruisen het natuurpark waarop talrijke bezoekers bewegen en op deze manier naar een goede gezondheid zoeken.
Overzee is snorkelen en duiken, kajakken en walvissen spotten een magneet die de toerist aantrekt. Deze brede waaier van natuurbeleving wordt je gratis voor de voeten geworpen. Je hoeft er enkel maar naartoe te gaan.

Naast de natuurlijke rijkdommen is het Tenogebied van groot belang vanuit cultureel oogpunt. Het is de Tenerfiaanse locatie met de best bewaarde traditionele architectuur en in de wijde omgeving vinden we archeologische overblijfselen van nederzettingen van de originele bewoners, de Guanchen.
De inwoners en de gemeenten in het gebied bieden de geneugten van het leven. Feesten gerelateerd aan het einde van de oogst, historische festiviteiten en culturele feestactiviteiten zijn hen niet vreemd. Ook de lokale streekproducten worden gepromoot en aan de man gebracht. Zo zijn kaas, wijn, saffraan, fruit en honing de streekproducten die zeker de aandacht moeten trekken.

Wil je een dagje genieten van een schitterende natuur, van traditionele waarden en van impressionante landschappen, dan is het Parque Rural de Teno de uitstap die je zal vervoeren naar een eindeloze droomwereld waar fauna en flora centraal staan.

Nog een klein, maar niet onbelangrijk detail.
Zoals in het masterplan is bepaald wordt het gebruik van deze weg beperkt. De belangrijkste reden voor deze ingreep is het natuurbehoud.
Van 1 oktober tot en met 31 mei kan men met eigen vervoer de TF-445 naar Punta de Teno niet meer op van donderdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.
Van 1 juni tot en met 30 september is dat van 09.00 uur tot 20.00 uur.
Ook de feestdagen vallen onder deze maatregel. Enkel geautoriseerde voertuigen, zoals taxi’s, lijnbusjes en het personeel tewerkgesteld in deze zone mogen het bareel voorbij rijden.

Met de bus
Buslijn 369 vertrekt vanaf het busstation in Buenavista om 10:10, 11:05, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:10, 17:05 en om 18:05 uur.
Terugkeren kan om 10:35, 11:25, 12:25, 13:25, 14:25, 15:25, 16:35, 17:25 y 18:25 uur.
De prijs per busrit bedraagt 1 euro en er kan enkel betaald worden met gepaste munten.

Foto's: Fernando en Luisa Wuyts-Deswert & Joke Schilperoord