vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogDaguitstappenDAGUITSTAP NAAR TEGUESTE
spot_img

DAGUITSTAP NAAR TEGUESTE

Afbeeldingsresultaat voor tegueste tenerife

Daguitstap naar Tegueste is een warm aanbevolen trip naar een gemeente in het noordoosten van Tenerife met een unieke status. Het is één van de twee gemeenten op Tenerife die aan de oceaan palen en geografisch volledig is ingesloten door een andere gemeente, namelijk San Cristobál de La Laguna.

Vóór de grote verovering door buitenlandse machthebbers was het Menceyato Tegueste een van de negen gemeenten op het eiland die bestuurd werden door een Mencey of koning.

Landbouw

Villa de Tegueste ligt aan de toegangspoort van het Anaga Rural Parque die een oppervlakte beslaat van 26,4 km², beter gekend als el monte verde. Een veel betekende naam die zoveel wil zeggen als de ‘groene berg’. Nogal wiedes als je over een bergachtig gebied spreekt dat zich tussen de 500 en 1.500 meter boven de oceaan uitstrekt.

Het milde klimaat staat garant voor de natuurlijke rijkdommen terwijl de bossen vol staan met dennenbomen, eucalyptussen en laurierbomen. El Camino de los Laureles is een typische voorbeeld van de representatieve tertiaire laurierbossen. Tegueste profiteert door haar ligging volop van de passaatwinden die de niet-geïrrigeerde landbouw bevordert.

Superieure wijnen

De bouw van de stad begon in het begin van de zestiende eeuw op de vlakte nabij de barranco Las Tapias waar een kapel werd gebouwd ter ere van San Marcos Evangelista. Op vandaag is Tegueste een rurale gemeente met een historisch centrum met een sterk landelijk karakter waarin veeteelt en wijnbouw een belangrijke rol spelen. De gewaardeerde wijnen onder de oorsprongbenaming Tacoronte-Acentejo zijn van superieure kwaliteit en worden massaal gewaardeerd in binnen- en buitenland.

De oude binnenstad van Tegueste, bestaande uit het gebied rond de kerk van San Marcos, werd uitgeroepen in 1986 tot historisch cultureel erfgoed en straalt van authenticiteit.

Historisch cultureel erfgoed

De wandelweg van Los Laureles is een uitstekend vertrekpunt na een wandeling door de stad. Reeds bekend in de negentiende eeuw als callejón de don Marcos is deze omgang hét natuursymbool van Tegueste. Langs deze bosweg, die vroeger de enige verbinding was met La Laguna, word je in vervoering gebracht door oeroude planten- en boomsoorten zoals de Visnea Mocanera, de Barbusanos en de Laurier.

Het Casa de los Zamoranos is een boerderij met een oppervlakte van 6 hectare met wijngaarden, boomgaarden en biologische tuinen. Daar wordt wijn geproduceerd naast het centrum waar de rijke geschiedenis van Tegueste wordt tentoongesteld. Een verzameling van landschappelijk, cultureel, etnografische en oenologische erfgoed staat er zij aan zij en dit kan u beleven gedurende een daguitstap naar Tegueste.

Lokale producten

De kerk van San Marcos Evangelista staat centraal in het dorpscentrum en heeft jaren van renovatie achter de rug. Daar staat ook het beeld van San Marcos Evangelista dat jaarlijks centraal staat in de bedevaart.Deze bedevaart gaat door samen met de gekende en populaire romería waarin folklore, cultuur en traditionele gebruiken de belangrijkste ingrediënten zijn en waar muziek en dans, later op de avond centraal staan. Elk jaar komen tienduizenden mensen op dit evenement af.

Afbeeldingsresultaat voor tegueste tenerife

De Barranco de Agua de Dios is een kloof anders dan alle andere. In deze ravijn werden uiterst belangrijke archeologische vondsten gedaan die geholpen hebben om het verleden van Tegueste beter in kaart te brengen. In 2006 werd deze regio opgenomen in het Bien de Interés Cultural als archelologische gebied met een hoog cultureel gehalte.

Lucha Canaria

Elke zaterdag en zondag gaat de markt Mercadillo del Agricultor y Artesano door vlakbij de grote baan. Een veertigtal standjes brengen lokale producten aan de man waarvan versheid, diversiteit en kwaliteit de normen zijn. Een daguitstap naar Tegueste last alle verwachtingen in.

Tegueste is van oudsher de locatie waar de traditionele Lucha Canaria haar wortels heeft. Dit competitief Canarisch worstelen is op het eiland de meest beoefende sport. Reeds in de oudheid was er sprake van deze vechtsport die door de inheemse bevolking van het eiland werd beoefend en die tot op de dag van vandaag in stand werd gehouden. Volgens de overlevering is de oorsprong ervan te zoeken in het oplossen van geschillen rond grond- en landeigendom.
Tegueste is de fiere bezitter van de vechtarena Terrero Insular de Lucha Mencey Tegueste waar de sportclub Lucha Tegueste Mercatenerife haar trainingen en wedstrijden houdt.

Leuke locatie

La Danza de las Flores of de ‘bloemendans’ vindt haar oorsprong in de XVIde eeuw. Tegueste is de enige gemeente op het eiland waar de linten die een centrale paal verbindt met de dansers bestaan uit bloemen. Castagnetten en trommels laten de bekende en bejubelde Tajarastedans tot leven komen tot groot jolijt van de toeschouwers. Dit en de romería zijn meer dan een verplaatsing waard naar Tegueste en wordt dan ook sterk aanbevolen.

Tegueste is een leuke plaats om te vertoeven, jammer dat het buitenlandse toerisme de weg nauwelijks kent naar een van de meest traditionele gemeenten van het eiland. Daarom publiceren wij deze daguitstap naar Tegueste.
Op Tenerife zijn er nog honderden locaties die met uw bezoek kunnen worden vereerd. 

Foto's: webtenerifefr.com & amolasislascanarias.es

 

  TERUG NAAR STARTSCHERM  Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KIEZEN OF DELEN

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

ROMMEL OP DE MARKT

WEBCAM PLAZA DE CANDELARIA

spot_img