donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogDaguitstappenDAGUITSTAP NAAR TAGANANA
spot_img

DAGUITSTAP NAAR TAGANANA

Geen enkel land of eiland heeft zoveel aanbod aan locaties die de moeite zijn om te bezoeken of om er een genotsmoment te beleven als Tenerife. Op ruim 2.000 km² zijn er honderden merkwaardige en unieke plaatsen die moeten vereerd worden met een bezoek. Taganana, in het noordoosten van het eiland is zo een locatie.

Je moet moeite doen om de zuid-noordoversteek te maken om van San Andrés naar Taganana te rijden waar het dorp glinstert in het Parque Rural van Anaga. Het ligt mysterieus maar heel zichtbaar tussen het Anagagebergte en de Atlantische Oceaan.
Een kronkelende weg op de flanken van de bergen, tussen berg en barranco, leidt je finaal naar beneden, tot je bij deze fotogenieke locatie aankomt.
Je vertrekt in San Andrés in noordelijke richting via een kronkelende TF-12 en rijdt er langs El Suculucum en El Bailadero. Er verschijnen nog meer bergen en de baan gaat nog heftiger te keer.

Beschermheilige

Taganana-dorp ligt helemaal niet aan de waterlijn, de gehuchten Bajo el Roque en Tachero daarentegen wel. In deze laatste zijn er een aantal visrestaurants gelegen. Daar waar menig bezoeker de oceaan gaat proeven. Opmerkelijk feit; de Google Earthcamera-auto is nog niet tot helemaal aan de kust gereden, dus kun je er niet virtueel naar toe.
De locatie straalt authenticiteit uit. En dat is weinig locaties op het eiland gegeven.

Midden de twintigste eeuw hebben eilandbewoners een fles uit het water opgevist waarin een afbeelding was gestopt. Deze fles kwam vanaf Santiago de Compostella aangedreven en was acht maanden onderweg voor het nabij Playa de Almágica uit het water werd gehaald. De Mariaprent stelde de Virgen de Begoña voor en werd vanaf dat moment de beschermheilige van de locatie. Playa de Almáciga kun je te voet bereiken door de kust te volgen in oostelijke richting.

Taganana bezit een aantal monumentale gebouwen, zoals de kerk Iglesia de Nuestra Señora de Las Nieves en de kapel Ermita de Santa Catalina waarin belangrijke kunst wordt bewaard zoals beeldhouwwerken, schilderijen en sieraden. De huizen, en vooral de wijnhuizen, wijzen naar een traditionele bouwtrend.

Wijn

In Taganana wordt wijn gemaakt. Táganan is een nieuwkomer op de markt sedert 2011. De wijn is het resultaat van een samenwerking tussen plaatselijke wijnboer José Angel Alonso en oenoloog Roberto Santana. De gebruikte druiven zijn echter voor een groot deel eeuwenoude rassen. De wijn werd ontdekt door goeroes van gastronomische fijnproevers overal ter wereld en is onder meer terecht gekomen in het exclusieve restaurant Estela in New York. 

Op 24 september 2015 dineerde Barack Obama, de voormalige president van de Verenigde Staten, daar en leste er zijn dorst met een Amogoje blanco van Táganan. Volgens het krantenartikel waarin de wijnkeuze werd genoemd, kost dit wijntje in de VS 96 dollar per fles. Dit is waarschijnlijk de prijs die het restaurant rekent want op wijnwinkelwebsites verschijnt de witte Táganan Amogoje nergens voor meer dan 25 euro per fles.
Het is trouwens niet de eerste keer dat men deze Canarische wijn drinkt in hoge regeringskringen van de VS. Ook bij het ondertekenen van de Onafhankelijkheidsverklaring werd de Táganan geschonken.

Oude naam

Taganana is een entiteit binnen de zone Anaga en behoort administratief tot de hoofdstad Santa Cruz. Het is een van de oudste plaatsen op Tenerife en was vanaf de 14de eeuw een belangrijke zelfstandige gemeente. De naam is ontleend aan de oude guanchennaam Anagan en betekent zoveel als ‘omgeven door bergen’, of tagănan, wat stijging betekent. Het ligt op 24 kilometer van de hoofdstad en is 10,21 km² groot. De gemiddelde geografische hoogte bedraagt 112 meter.

Taganana is opgenomen in een beschermd natuurgebied en ook in het biosfeerreservaat van Anaga dat door UNESCO als zodanig werd uitgeroepen in oktober 2015.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img