donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogDaguitstappenDAGUITSTAP NAAR LA LAGUNA

DAGUITSTAP NAAR LA LAGUNA

San Cristóbal de La Laguna is na Santa Cruz de op een na belangrijkste stad en was tot in 1723 de hoofdstad van Tenerife. Het ligt op een oppervlakte van 102 km² en herbergt meer dan 150.000 inwoners, wat resulteert in 1.414 inwoners per vierkante kilometer. Dit is evenveel als de hoofdstad Santa Cruz.

La Laguna is de oudste stad op het eiland die tweeduizend jaar geleden werd bevolkt door de aangekomen Guanchen. Toen lag er in de Aguerevallei een meer dat droog gelegd werd om een ruim leefgebied te verkrijgen. Langzaamaan groeide dat leefgebied aan en in de 15de eeuw werd dit de hoofdstad van Tenerife en tevens van de Canarische Eilanden, zegt men. Toen de Conquistadores, met Alonso Fernández de Lugo aan het hoofd, het eiland veroverden hebben zij de stad geplunderd. Oorspronkelijk was het de kamplocatie voor de legertroepen van Fernández de Lugo. Soldaten die hadden deelgenomen aan de strijd vestigden zich op deze plaats en in de diverse kloosters.
In 1792 werd de universiteit opgericht. Later, bij de heropbloei werd de omgeving gekapt en maakten de bossen plaats voor vruchtbare landbouwgrond.

In de loop der jaren verhuisden heel wat inwoners en dus ook een deel van de economie naar het havengedeelte nabij de haven van Santa Cruz de Tenerife. In de negentiende eeuw werd het kapiteinschap overgeplaatst van La Laguna naar Santa Cruz en gedurende de twintigste eeuw begon er een onomkeerbare stedelijke ontwikkeling. Er ontstonden tal van buitenwijken zonder dat men ooit veranderingen aanbracht aan de oude binnenstad.

Het huidige La Laguna ligt in het prachtige landschap van de vallei van de Aguere en is nog steeds de culturele en religieuze hoofdstad van Tenerife doordat de ‘Universidad de San Fernando’ en het Bisschoppelijk Paleis er thuishoren. De hele stad staat vol met mooie en uitzonderlijke architectonische monumenten, paleizen en traditionele huizen uit de 17de en 18de eeuw.

Onder de religieuze gebouwen zijn dit de meest indrukwekkende: de kathedraal Nuestra Señora de los Remedios, de Santo Domingokerk, de superbe Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, de Iglesia del Santo Cristo en de kapel ‘Ermita de San Miguel’. Je moet niet gelovig zijn om deze architectonische kunstwerken te kunnen waarderen.

De hele stad staat vol met nog meer monumenten, paleizen en traditionele huizen uit de 17e en 18e eeuw. Wie op zoek is naar geschiedenis en kunst kan zijn hartje ophalen in het museum Casa Osuna, het museum van de “vrienden van de economische gemeenschap”, het museum van de kathedraal en het museum van La Concepción.

La Laguna heeft ook rijke landbouwzones, zoals Tejina en Valle Guerra. Toeristische vakantieoorden zoals Bajamar en Punta del Hidalgo bieden eersteklassehotels, natuurlijke zwembaden en prachtige landschappen. De twee industriële zones La Cuesta en Taco behoren ook bij de gemeente.

Vlak bij de universiteit ligt het vliegveld Los Rodeos. Op dit vliegveld vond in 1977 de vliegtuigramp van Tenerife plaats waarbij twee vliegtuigen op elkaar botsten en waarbij er ruim 500 doden te betreuren vielen. Op 27 maart 2007, werd op de Mesa Mota het International Tenerife Memorial onthuld. Dit 18 meter hoge monument in de vorm van een wenteltrap, genaamd Stairway to Heaven, is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Ruud van de Wint.

Shoppen in San Cristóbal de La Laguna is een uniek gegeven, rondslenteren is een hele belevenis. Typische herenhuizen met houten balkons en grote ramen, bars en terrassen die integreren in het straatbeeld, traditionele winkels die de oude stad doen aanvoelen zijn zaken die je moet meemaken. Zonder te spreken van de talrijke straatanimaties die aan de traditionele waarden een extra dimensie geven.

In 1999 werd de stad opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

LENTE OP HET EILAND

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN DE TOEKOMST

WERKLOOS OF RIJK