maandag, juni 27, 2022
spot_img
HomeBlogDAGUITSTAP NAAR GARACHICO

DAGUITSTAP NAAR GARACHICO

Op een paar kilometer van lcod de los Viños ligt Garachico, een pittoresk dorpje aan de woeste noordkust van Tenerife. Eens was het dorpje dankzij haar bloeiende havenverkeer het commercieel centrum van het grootste der Canarische Eilanden. De belangrijkste bron van inkomsten vandaag is het toerisme, zoals de rest van het eiland, maar Garachico heeft ietsje meer te bieden. Garachico heeft de typische authenticiteit van het oude Tenerife weten te behouden ondanks alle onheil die het doorstond.

In de jaren die volgden op de Spaanse bezetting werd de natuurlijke haven van Garachico (dit betekent: kleine steen) al vlug bekend als ideale laad- en losplaats voor vrachtschepen. Toen Alonso Fernández de Lugo zijn militaire activiteiten staakte, was de baai uitgerust met allerlei havenfaciliteiten en was de gemeente Garachico gegroeid tot een florerend handelscentrum.
Rijke families uit Genua arriveerden om munt te slaan uit het tal van nieuwe mogelijkheden. Garachico stond toen lokaal bekend als de Rado del Genovés of ‘de Genuastraat’. De vruchtbare Orotava-vallei zorgde voor een massale uitvoer van groenten en vruchten naar het Europese continent.

In de 17de eeuw beleefde Garachico het hoogtepunt van haar bloei. De Europeanen en vooral de Engelsen ontdekten een nieuw product in Tenerife, namelijk de Malvasiawijn. Verder bestond er een handel van producten uit verre landen die met imperiale vloten werden aangevoerd. Op 11 december 1645 veroorzaakte zware regenval een modderstroom die het dorpje bijna helemaal bedolf. Meer dan honderd mensen kwamen hierbij om het leven en tenminste 40 schepen werden daardoor tot zinken gebracht.

Op 5 mei 1706 was het voorgoed gedaan met het voorspoedige Garachico.
Eén van de Narices del Teide scheurde open en spuwde kolkende lava naar buiten. Gelukkig stroomde de lavastroom in een traag tempo naar beneden zodat alle bewoners van het bloeiende havendorp, te voet of te paard de getroffen locatie konden verlaten. Sommigen hebben zich zwemmend kunnen redden om een tijdig onderkomen te zoeken op de vlakbij in zee gelegen rots. De lava splitste zich op in twee stromen: één richting haven die volledig werd vernield en het water aan het koken bracht, de andere gloeiende stroom legde alle huizen, handelspanden, magazijnen, de parochiekerk en het Santa Claraklooster in de as.
Van de Santa Anakerk bleven alleen de voorgevel uit de 16de eeuw en de zuiddeur uit de 17de eeuw over. De rest van de huidige kerk dateert uit de 18de eeuw.
De vernietiging was totaal. De stad lag onder een zware laag dampende lava, de wijngaarden en de pijnbossen die weelderig het landschap sierden werden in één etmaal getransformeerd tot een kaal en verwoest landschap. Vele machtige handelslieden emigreerden dan maar naar Puerto de la Orotava, het tegenwoordige Puerto de la Cruz, en naar Santa Cruz.

In de Santa Anakerk bevinden zich enkele uitzonderlijke kunstwerken. Er is een retabel uit de 17de eeuw in de Cappella de Santissimo, een barokken doopvont uit dezelfde eeuw en twee houtsnijwerken van Luján Pérez in de Cappella Maggiore: één siert San Joaquín, de andere Santa Ana. Verder is er ook een kruisiging die aan Martín de Andújar is toegeschreven. Het monumentale patrimonium van Garachico houdt hier niet op. Er zijn veel herenhuizen, zoals die van Conti della Gomera (17de eeuw) en nogal wat kloosters: het 17de-eeuwse Santo Domingo- en het 18de-eeuwse San Franciscusklooster zijn zeker een bezoek waard.

Het kasteel van San Miguel, een oude militaire burcht die in 1575 onder de auspiciën van Garachico werd gebouwd, is een aparte vermelding waard. Vanuit de hoogte op het bastion opgetrokken in grijze stenen hebben de Spaanse troepen meerdere malen de piraten verdrongen die via de kust aanvielen. Dit kasteel is één van de weinige 16de-eeuwse gebouwen, die na de vulkaanuitbarsting van 1706 overeind bleven. De architectuur komt overeen met veel andere 15de- en 16de-eeuwse Canarische burchten: grote muren in grijze stenen blokken, uitkijkposten, kantelen om zich beter te beschermen, klokkentorens om te alarmeren, schildwachthuisjes op de hoeken en heraldische tekens op de enige toegangspoort zijn typische kentekens uit die tijd.

Garachico is het mekka van de houtsnijkunst en daarvoor staan de schitterende balkons garant. Je moet beslist het Casa de Los Balcones bezoeken, een aanrader. Maar ook het Centro Artesanal El Limonero en de tabakswinkel Tabacos Arturo annex museum zullen de aandacht genieten. 

De eethuisjes zijn typisch Canarisch, de vergezichten adembenemend en de kuststrook imponerend. Een dagje uit naar Garachico zal je beslist aangenaam bevallen. Eens uitproberen?

Video: hermanwahsletn

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

ANDERE GEWOONTES

IK KOM ERAAN

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

NIEUWE FIETSROUTE

VLIEGTUIGPANNE