dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogDaguitstappenDAGUITSTAP NAAR CHIRCHE
SEB LEESON LEGAL GROUP

DAGUITSTAP NAAR CHIRCHE

Daguitstap naar Chirche moet elkeen vervoeren naar een vorige eeuw door de authenticiteit en de eigenheid van het dorp. Een mooie naam voor een mooie en uiterst traditionele locatie op 880 meter boven de zeespiegel waar amper 200 mensen wonen. Dit onooglijk gehucht van Guía de Isora, nabij Aripe in het gebied van El Bailadero en Era Azul, is een hotspot om te bezoeken en wie het ooit deed vergeet nimmer hoe rijk de caserío is aan geschiedenis en traditie.
Bokrijk of het Openluchtmuseum in Arnhem op Tenerife? Niet letterlijk, wel figuurlijk …!

Dit gehucht stamt rechtstreeks uit de Guancheperiode. Er werden archeologische bewijzen teruggevonden die de link met de oorspronkelijke bewoners hardmaken. Het is slechts later, midden de XVII-de eeuw, dat het gehucht zich heeft ontwikkeld tot hoe we het op vandaag kennen.

Cochinilla

In de ‘Constituciones Sinodales’ van Bisschop Pedro Dávila y Cárdenas uit 1737 lezen we dat er 17 families woonden met een totaal van 85 personen. Bijna 130 jaar later – dat was dan in 1865 – lezen we in het ‘Diccionario Estadístico-Administrativo’ van Pedro de Olive dat deze barrio 161 inwoners telde die zich voor een deel bezighielden met het kweken van de cochinilla (Dactylopius coccus), die gebruikt werd als karmijnrode kleurstof voor textiel. De luis gedijt als parasiet op de schijfcactus (Opuntia) en het kleurpigment komt van de eitjes van de schildluis en in mindere mate uit het bloed van de parasiet. Kort voordat de luizen eitjes leggen, worden ze handmatig van de cactus afgeschept, vervolgens worden de luizen gedood en de kleurstof wordt verkregen nadat ze zijn gedroogd, gemalen en gefilterd.

Canarisch erfgoed

In deze regio zijn nogal wat Hornos de Teja bewaard gebleven. Het bakken van klei tot dakpannen in houtgestookte bakhutten zorgde ervoor dat woningen in de ruime omgeving van een comfortabel dak konden worden voorzien.
Ook de Hornos de Brea die teer en pek aanmaakten vind je nog terug in het Tágaragebergte. De dennen in de wijde omgeving leenden zich perfect om het product aan te maken dat vissers nodig hadden om hun houten boten waterdicht te maken en te herstellen.

Chirche maakt sedert 2008 deel uit van het Bienes de Interés Cultural van de Canarische Eilanden door de architectonisch grote waarde van de woningen. Op vandaag wonen er 213 personen en deze inwoners zijn zowat de acteurs in het jaarlijks terugkerend evenement Días de las tradiciones.
Chirche is zowat het schoolvoorbeeld van Canarisch erfgoed: veel gebouwen en tal van gebruiksvoorwerpen stammen uit de tijd van de overgrootouders.

Traditionele stijl

Een mooi en pittoresk landelijk gehucht, gelegen in een landschap dat gedomineerd wordt door een ruw landschap, ook malpaís genoemd, hoewel er vlakbij de vruchtbare gronden van El Bailadero en Era Alta liggen. Gelegen op slechts 2 kilometer van het centrum van Guía de Isora, is het uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang in de categorie Historische Plaats, vanwege zijn belangrijke historische, architectonische en etnografische waarde, waarin enkele restauraties zijn uitgevoerd, met materialen die vergelijkbaar zijn met de oorspronkelijke, om zijn bijzondere charme te behouden.

Hier kunt u de huizen in traditionele stijl bewonderen, waarvan vele dateren uit de 18e en 19e eeuw, die bewaard zijn gebleven en deel uitmaken van het rijke erfgoed dat het bezit, en die samen met de ovens, katterijen, regenbakken, korven, kelders, vijvers en gemeenschappelijke wijnpersen een onlosmakelijk deel uitmaken van het prachtige landschap.

Día de las Tradiciones

Chirche, gebouwd op de plaats van een oude Guanche-nederzetting, heeft een geschiedenis die sterk lijkt op die van het nabijgelegen gehucht Aripe, want men denkt dat beide, vanwege hun nabijheid, zich in de 17e eeuw als bevolkingscentra hebben ontwikkeld, waarbij de nadruk aanvankelijk lag op veeteelt, die later werd aangevuld met landbouwproductie op basis van droge gewassen en fruitbomen en, meer recentelijk, in het midden van de 19e eeuw, op de cactus- en amandelbomen die nog steeds het landschap sieren.

Een van de meest unieke festivals is El Día de las Tradiciones, dat elk jaar gehouden wordt gedurende een weekend in juli. Een feest dat alle inwoners van dit prachtige gehucht met bijzondere toewijding beleven en dat elk jaar honderden bezoekers naar dit pittoreske Isorrese dorp brengt. Dit is een aanbevolen festiviteit die de moeite is om een daguitstap naar Chirche te maken.

In deze specifieke viering lijkt de tijd te hebben stilgestaan in de jaren veertig. Tijdens deze festiviteiten spelen de dorpelingen, gekleed in de kostuums van die tijd, de meest typische scènes van het plattelandsleven in de vorige eeuw na: Het werk op de velden; het maken en bakken van brood; het roosteren van tarwe en koffie; het melken van de geiten; het halen van water uit de waterspuiten, gedragen in grote emmers op hun hoofd; het wassen van de kleren in de gladheid van het ravijn; het kolenbunnen; het werk van de naaisters; het malen van gofio; en zelfs het opvoeren van de oude school, naast vele andere. Er is ook een tentoonstelling gewijd aan de veehouderij, evenals verschillende demonstraties van traditionele sporten. Dit maakt van een daguitstap naar Chirche een exclusief gebeuren.

Retro

Veel van de huizen en binnenplaatsen spelen zich ook af in de jaren veertig, en in sommige daarvan zijn er verkooppunten en exposities van handgemaakte producten zoals forel, likeuren, honing, zakken, fruit en manden.

De afsluiting van het feest vindt plaats met een onderhoudende dans, die natuurlijk typerend is voor de stijl van die tijd. Een leuk feest dat u ook in contact brengt met culturele waarden en volkskennis, in een sfeer vol magie en nostalgie.

Día de las Tradiciones is de dag waarop het plattelandsleven van de vorige eeuw nagebootst. Het gehucht wordt herschapen in ‘het Bokrijk’ van Tenerife; met de typische ambachten en tradities van toen.
De inwoners brengen de bezoekers terug naar de tijd waar het harde labeur op het land en op de finca dagelijkse kost was.
Voor de gelegenheid hullen ze zich in retrokledij, vervoeren zij de bezoekers naar een andere wereld zonder elektriciteit, weg van alle drukte en lawaai. Dit maakt een daguitstap naar Chirche zeker de moeite waard.

Activiteiten

Het dorsen van de tarwe, het broodbakken, het malen van gofio, naai en stikwerk, hoedenmakerij, het melken van de geitenkudde, activiteiten in de openluchtwasserij, mandenvlechten, ambachtelijke activiteiten zoals het maken van snoep, likeur en honig en nog tal van andere ensceneringen zijn elk jaar te bewonderen.

Ook kan er geproefd worden van het versgebakken brood, de vers geoogste groenten en het smaakvolle, geplukte fruit. Dit zijn de delicatessen van het binnenland. Op zondagnamiddag gaat de processie uit en daarna wordt er gedanst op de muziek van de retrogroep ‘Cardon Adeje’. Een tentoonstelling met (uiteraard) oude prenten maakt het verleden en de dag compleet. 

Openbaar vervoer

Op de dag van het evenement vertrekt er elk half uur een shuttle naar Chirche. De gemeente Guía de Isora zorgt voor gratis vervoer van 10.00 tot 16.30 uur, elke 30 minuten aan de Guardia Civíl van Guía de Isora.
Vergeet je fototoestel niet… dit evenement leent zich uitstekend tot het maken van de meest tot de verbeelding sprekende foto’s.

Wil je op een andere keer de daguitstap naar Chirche ondernemen, dan kun je de bus nemen. Vanuit Guía de Isora neem je de lijn 491, vanaf Adeje neem je de Titsa 460 of 417. Wil je er te voet naartoe, dan kan dat ook via de senderos die gekend staan als de Camino de Vegueta, de Camino de los Garañones en de Camino de La Campana.

Titelfoto: Sol del Sur Tenerife

 


 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

ONBEKEND TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

‘S LANDS WIJS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

ADEJE TOP

ILLEGAAL TV-KIJKEN

SEB LEESON LEGAL GROUP