You are here:---DAGUITSTAP NAAR CHIRCHE

DAGUITSTAP NAAR CHIRCHE

Een mooie naam voor een mooie en uiterst traditionele locatie op 880 meter boven de zeespiegel waar slechts 200 personen wonen. Dit onooglijk gehucht van Guía de Isora, nabij Aripe in het gebied van El Bailadero en Era Azul, is een hotspot om te bezoeken en wie het ooit deed vergeet nimmer hoe rijk de ‘caserío’ is aan geschiedenis en traditie.
Bokrijk of het Openluchtmuseum in Arnhem in Tenerife? Niet letterlijk, wel figuurlijk …!

Dit gehucht stamt rechtstreeks uit de Guancheperiode. Er werden archeologische bewijzen teruggevonden die de link met de oorspronkelijke bewoners hardmaken. Het is slechts later, midden de XVII-de eeuw, dat het gehucht zich heeft ontwikkeld tot hoe we het op vandaag kennen.
In de ‘Constituciones Sinodales’ van Bisschop Pedro Dávila y Cárdenas uit 1737 lezen we dat er 17 families woonden met een totaal van 85 personen. Bijna 130 jaar later – dat was dan in 1865 – lezen we in het ‘Diccionario Estadístico-Administrativo’ van Pedro de Olive dat deze barrio 161 inwoners telde die zich voor een deel bezig hielden met het kweken van de cochinilla (Dactylopius coccus), die gebruikt werd als karmijnrode kleurstof voor textiel. De luis gedijt als parasiet op de schijfcactus (Opuntia) en het kleurpigment komt van de eitjes van de schildluis en in mindere mate uit het bloed van de parasiet. Kort voordat de luizen eitjes leggen, worden ze handmatig van de cactus afgeschept, vervolgens worden de luizen gedood en de kleurstof wordt verkregen nadat ze gedroogd, gemalen en gefilterd zijn.

In deze regio zijn nogal wat Hornos de Teja bewaard gebleven. Het bakken van klei tot dakpannen in houtgestookte bakhutten zorgde ervoor dat woningen in de ruime omgeving van een comfortabel dak konden worden voorzien.
Ook de Hornos de Brea die teer en pek aanmaakten vind je nog terug in het Tágaragebergte. De dennen in de wijde omgeving leenden zich perfect om het product aan te maken dat vissers nodig hadden om hun houten boten waterdicht te maken en te herstellen.

Chirche maakt sedert 2008 deel uit van het Bienes de Interés Cultural van de Canarische Eilanden door de architectonisch grote waarde van de woningen. Op vandaag wonen er 213 personen en deze inwoners zijn zowat de acteurs in het jaarlijks terugkerend evenement Días de las tradiciones.
Chirche is zowat het schoolvoorbeeld van Canarisch erfgoed: veel gebouwen en tal van gebruiksvoorwerpen stammen uit de tijd van de overgrootouders.

Van vrijdag 6 juli tot en met zondag 8 juli wordt 2017 wordt op deze plaats het plattelandsleven van de vorige eeuw nagebootst. Het gehucht wordt herschapen in ‘het Bokrijk’ van Tenerife; met de typische ambachten en tradities van toen.
De inwoners zullen de bezoekers terugbrengen in de tijd waar het harde labeur op het land en op de finca dagdagelijkse kost was.
Voor de gelegenheid in retrokledij gehuld, zullen de deelnemers de bezoekers vervoeren naar een andere wereld zonder elektriciteit, weg van alle drukte en lawaai.
Het dorsen van de tarwe, het broodbakken, het malen van gofio, naai en stikwerk, hoedenmakerij, het melken van de geitenkudde, activiteiten in de openluchtwasserij, mandenvlechten, ambachtelijke activiteiten zoals het maken van snoep, likeur en honig en nog tal van andere ensceneringen zullen te zien zijn vanaf 10.00 uur in de ochtend.

Rond de middag zal kunnen geproefd worden van het versgebakken brood, de vers geoogste groenten en het smaakvolle, geplukte fruit. Dit zijn de delicatessen van het binnenland.
In de namiddag gaat de processie uit en daarna zal er gedanst worden op de muziek van de retrogroep ‘Cardon Adeje’. Een tentoonstelling met (uiteraard) oude prenten maakt het verleden en de dag compleet.

Ieder half uur start vanaf Guía de Isora, aan de Guardia Civíl, een shuttle naar Chirche. Van 10.00 tot 16.00 uur. Uiteraard kun je daarmee ook terug naar beneden.
Vergeet je fototoestel niet… dit evenement leent zich uitstekend tot het maken van de meest tot de verbeelding sprekende foto’s.

Wil je op een andere keer naar Chirche dan kun je de bus nemen. Vanuit Guía de Isora neem je de lijn 491, vanaf Adeje neem je de Titsa 460 of 417. Wil je er te voet naartoe, dan kan dat ook via de senderos die gekend staan als de Camino de Vegueta, de Camino de los Garañones en de Camino de La Campana.

By |2018-07-03T08:14:54+00:00juli 3rd, 2018|Categories: Blog, Daguitstappen|Tags: , , , |0 Comments

About the Author:

Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

Leave A Comment